Ο Διοικητής ΠΑΓΝΗ για το θέμα των αναισθησιολόγων

Από την Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η προστασία της Υγείας των Ασθενών είναι το πρωταρχικό μέλημα της κοινωνίας και φυσικά των Ιατρών και κάθε πράξη ή παράλειψη που την αμφισβητεί, πρέπει να κατακρίνεται, καθώς σωρεία δημοσιευμάτων παραποιούν, ως συνήθως, την πραγματικότητα και παρά το γεγονός ότι δεν είναι επιθυμητό να γίνεται δημόσια αντιπαράθεση για εσωτερικά θέματα, οφείλουμε την αποκατάσταση της αλήθειας. 

Στο Πα.Γ.Ν.Η λειτουργούν καθημερινά εννέα (9) Χειρουργικές Αίθουσες, τις οποίες καλύπτουν 14 ενεργοί ειδικευμένοι Αναισθησιολόγοι. Λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μετά από εισήγηση της Επιτροπής Χειρουργείου και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, η Διοίκηση αποφάσισε να μειώσει κατά τέσσερις (4) τις Χειρουργικές Αίθουσες, δηλαδή σχεδόν τις μισές, για τρείς εβδομάδες από 27/12/2022 έως 16/01/2023.

Την Τρίτη 27/12/2022 και ώρα 10:00 π.μ., έλαβα τηλέφωνο από τον συντονιστή Αναισθησιολόγο της ημέρας εκείνης, ο οποίος με ενημέρωσε ότι, αναβλήθηκε η λειτουργία δύο (2) Χειρουργικών Αιθουσών λόγω ασθένειας COVID – 19, τριών (3) Αναισθησιολόγων. Σε άμεση επικοινωνία με την Διευθύντρια της Κλινικής, έδωσα εντολή να καλυφθούν οι δύο Χειρουργικές Αίθουσες από τους λοιπούς Ιατρούς της Αναισθησιολογικής Κλινικής που δεν νοσούσαν. Μέχρι την ώρα εκείνη, στην Ιατρική Υπηρεσία και στο Γραφείο Προσωπικού δεν υπήρχε καμία αίτηση για άδεια Ιατρών, αλλά και ούτε κανονική, ούτε αναρρωτική.

Η τηλεφωνική μου επικοινωνία επικυρώθηκε και με έγγραφη εντολή για την κανονική λειτουργία των δύο (2) Χειρουργικών  Αιθουσών καθώς μου ζητήθηκε και εγγράφως.

Δυστυχώς η απάντηση της Διευθύντριας της Αναισθησιολογικής Κλινικής ήρθε στις 13:06 μ.μ. και ενημέρωσε ότι ευρισκόταν σε κανονική άδεια πέντε (5) Ιατροί και ότι οι ενέργειες ανάκλησης των αδειών εμπίπτουν στην δικαιοδοσία της Ιατρικής Υπηρεσίας και της Διοίκησης και όχι στην ίδια.

Σημειωτέον ο νόμος του Ε.Σ.Υ. προβλέπει ότι ο Διευθυντής της Κλινικής είναι υπεύθυνος για την σωστή λειτουργία της Κλινικής της  ευθύνης του. Όφειλε λοιπόν η Διευθύντρια να καλύψει τις Χειρουργικές Αίθουσες με βάση το πρόγραμμα που είχε καταθέσει, χωρίς να  υπάρχουν ακυρώσεις.

Η μεγάλη αλήθεια δυστυχώς είναι ότι, εξαιτίας των αυθαίρετων  ακυρώσεων, αναβλήθηκαν έξι (6) προγραμματισμένοι ασθενείς εκ των οποίων οι τρείς (3) ήταν ήδη εξ αναβολής, επίσης, ένας (1) προγραμματισμένος ασθενής νοσηλευόμενος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Καρδιοπαθών, λόγω σοβαρού καρδιακού προβλήματος που είχε προετοιμαστεί για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για κάταγμα ισχίου, και ακόμη ένας (1) ασθενής είχε λάβει προνάρκωση και είχε ήδη κατέβει στο Χειρουργείο και επέστρεψε πίσω στην Κλινική.  Σημειωτέον, ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι κανενός επιθυμία να χειρουργηθεί, εκτός, αν έχει αδήριτη ανάγκη. 

Μετά την άρνηση της Διευθύντριας και με δεδομένου προηγούμενη νόσηση προσωπικού της Κλινικής και με το φόβο επιμόλυνσης του λοιπού Ειδικευμένου Αναισθησιολογικού Προσωπικού, που θα έκλεινε εντελώς τα Χειρουργεία, αποφάσισα την μετακίνηση του Ιατρού Εργασίας και της Επισκέπτριας Υγείας στις οικίες των Ιατρών  για ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ και τη λήψη τυχόν μέτρων για τον έλεγχο και προστασία του λοιπού Ιατρικού Προσωπικού.

Οι ενέργειες της Διοίκησης σκοπό έχουν την προστασία των νοσηλευμένων ασθενών και την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και ειδικά των ευαίσθητων τμημάτων του Χειρουργικού Τομέα.

Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που αναβάλλονται Χειρουργεία λόγω αδυναμίας διαχείρισης της Διευθύντριας της Αναισθησιολογικής Κλινικής. 

Με εκτίμηση,

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ του ΠΑΓΝΗ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content