Το Ρέθυμνο θα τιμήσει τον τ. Δήμαρχο Δημ. Αρχοντάκη

Την πραγματοποίηση τιμητικής εκδήλωσης για τον τ. δήμαρχο Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης

Η κα Γεωργία Κελέκη

Η πρόταση για την τιμή στο πρόσωπο του τέως δημάρχου κατατέθηκε από την επί χρόνια συνεργάτιδά του, συνταξιοδοτημένη πλέον και η ίδια, πρώην διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών Γεωργία Κελέκη και έγινε αποδεκτή από το όργανο. Αποφασίστηκε η δημιουργία μίας επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των επικεφαλής των  παρατάξεων, καθώς και των αντιδημάρχων κ.κ. Μπιρλιράκη και Κρεβετζάκη για να σχεδιαστεί μία λιτή, αλλά απολύτως αντιπροσωπευτική για τον Δημήτρη Αρχοντάκη εκδήλωση, στο πλαίσιο των δεδομένων λόγω κορωνοϊού.

 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναδείχθηκαν οι τομείς, τους οποίους ο Δημήτρης Αρχοντάκης είχε θέσει ως όραμα και ανέδειξε κατά τη διάρκεια των πολλών θητειών του. Η διεκδίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, η διατήρηση του χαρακτήρα της παλιάς πόλης, αλλά και το αντιπλημμυρικό έργο του ιστορικού κέντρου ήταν όσα επεσήμαναν όσοι μίλησαν για τον Δημήτρη Αρχοντάκη.

Στην πρόταση της η κα Κελέκη σημείωσε:

«Όταν ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας έφθιναν, έστρεψε την πόλη προς τον τριτογενή τομέα μέσω του τρίπτυχου “πολιτισμός – πανεπιστήμιο – τουρισμός”. Βοήθησε και στους τρεις τομείς και έβαλε, με όραμα, στόχο κάποια έργα, που ήταν βασικά για την ανάπτυξη της πόλης, έστω κι αν δεν φαίνονταν. Ήταν όμως απαραίτητα για να γίνουν όλες οι υποδομές, πάνω στις οποίες θα μπορούσε μετά η πόλη να εξελιχθεί.

  • Πανεπιστήμιο Κρητης: κατάφερε να φέρει την έδρα στο Ρέθυμνο, όταν κανείς δε μιλούσε να έρθει καν μία σχολή στην πόλη μας. Έπεισε τους ιδιοκτήτες των ακινήτων στου γάλλου και δόθηκαν πολλές εκτάσεις χωρίς αμοιβή. Στηρίχθηκε και στο ότι το Ρέθυμνο δεν αναπτυσσόταν αντίστοιχα με άλλους νομούς της Κρήτης και έπεισε εκείνη την εποχή να δοθεί στο Ρέθυμνο
  • Έσωσε την παλιά πόλη, μαζί με άλλους ανθρώπους φυσικά, από το να εφαρμοστεί ένα ρυμοτομικό σχέδιο που κατέστρεφε ουσιαστικά τις προσόψεις των κτηρίων για να γίνουν διαπλατύνσεις δρόμων και να δοθούν κτήρια για αντιπαροχές. Εκείνο τον καιρό κινδύνευσε η ζωή του από τους ανθρώπους που δεν καταλάβαιναν την αξία της παλιάς πόλης
  • Αργότερα έπεισε την Ευρώπη για τα αντιπλημμυρικά έργα της παλιάς πόλης
  • Βοήθησε αρκετούς ανθρώπους να προχωρήσουν και να κατευθυνθούν στον τουρισμό
  • Ο δήμος και οι συνεργάτες του βοήθησαν να έρθει το νερό από την Αργυρούπολη
  • Φτιάχτηκαν δύο βιολογικοί
  • Έγιναν έργα αντιπλημμυρικά στην πόλη που μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι είμαστε από τις λίγες πόλεις που δεν κινδυνεύουμε σε έντονα καιρικά φαινόμενα
  • Απέκτησε ο δήμος την Φορτέτζα, ένα κόσμημα για την πόλη

Θεωρώ λοιπόν και νομίζω ότι αξίζει και πρέπει άνθρωποι που βοηθούν την πόλη να τιμούνται εν ζωή. Αυτό δίνει μία ικανοποίηση στους ανθρώπους αυτούς, που διέθεσαν τη ζωή τους για ένα στόχο, αλλά δίνει και ένα παράδειγμα στους νεότερους που θέλουν να ενδιαφερθούν ότι κάποιοι άνθρωποι αναγνωρίζουν τους κόπους και δεν πάνε χαμένοι».

 

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ Δ. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ

Το έργο του τ. δημάρχου ανέδειξαν όσοι μίλησαν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης είχε, όπως είπε, επικοινωνία με τον κ. Αρχοντάκη και συμπλήρωσε: «Έχω μιλήσει με τον κ. Αρχοντάκη και νομίζω ότι θα την ήθελε αυτή την τιμητική εκδήλωση, γιατί πραγματικά αφιέρωσε τον εαυτό του στον δήμο και όπως είναι στο μυαλό όλων μας, είναι να γίνει μία σεμνή τελετή, όπου θα δοθεί η δυνατότητα να ειπωθεί ένα οφειλόμενο ευχαριστώ από πολλούς.

Όταν έχει περάσει ένας ικανός χρόνος μετά από την αποχώρηση κάποιου ανθρώπου από τα κοινά, υπάρχει το καταστάλαγμα της ιστορίας και μία δικαιοσύνη. Γι αυτό και όλες αυτές οι τιμητικές εκδηλώσεις, όπως και οι ονοματοθεσίες, είναι καλό να γίνονται μετά την πάροδο αρκετού χρόνου.

Με βρίσκει υποστηρικτή αυτή η πρόταση, γιατί οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά, εφόσον πραγματικά είναι ανιδιοτελείς και αφοσιωμένοι, μόνο το ευχαριστώ και την αναγνώριση των συμπολιτών τους αναζητούν και τίποτα άλλο.

Το ότι κρατήθηκε όρθια η παλιά πόλη οφείλεται στον τ. δήμαρχο Ρεθύμνης, αλλά και στον Χρίστο τον Μακρή και σε κάποιους φωτισμένους ανθρώπους και θέλω να σκεφτείτε ότι εκείνη την περίοδο, όλοι οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς και τα επιμελητήρια, ήθελαν την ανοικοδόμηση της παλιάς πόλης. Ευτυχώς υπήρξαν φωτισμένοι άνθρωποι και αντέδρασαν και αυτό το οποίο είναι σήμερα κόσμημα, όπως συμβαίνει στις γειτονικές πόλεις.

Άλλαξε η ιστορία του Ρεθύμνου με την διεκδίκηση του πανεπιστήμιου. Φοβάμαι  σε άλλους καιρούς δεν θα είχαμε γλυτώσει ούτε την παλιά πόλη ούτε θα είχαμε πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο. Ήξερε ο κ. Αρχοντάκης και να διεκδικεί και να προστατεύει αυτά που σκεφτόταν.  Εγώ πιστεύω ότι όλοι θέλουμε να τον τιμήσουμε τον κ. Αρχοντάκη».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, τόνισε: «Το έργο του κ. Αρχοντάκη δεν θα το χαρακτήριζε κάποιος μόνο οραματικό, άλλα ένα έργο το οποίο είχε βάλει το σχεδιασμό και τις βασικές κατευθύνσεις για την επόμενο 50ετία για το δήμο Ρεθύμνης.

Οφείλουμε να κάνουμε μία τέτοια εκδήλωση, αλλά οφείλω να συμπληρώσω ότι θα ήθελα να προκύψει πέραν από την ιστορική αναφορά και των στρατηγικών και πολύ σωστών επιλογών που έκανε ο κ. Αρχοντάκης για τον τόπο μας, να καταλήξουμε και σε κάποιο συμπέρασμα. Ίσως θα μπορούσε να πάρει αυτή η εκδήλωση και μία μορφή οριοθέτησης ή στρατηγικού σχεδιασμού για να πάμε ένα βήμα παραπέρα σε αυτό το στολίδι, την παλιά πόλη, το οποίο δυστυχώς είναι θαμπωμένο στολίδι. Δεν έχουμε αποδώσει αυτά που θα έπρεπε ως κοινωνία και δεν έχουμε προχωρήσει στο επόμενο βήμα στο να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε την παλιά πόλη. Το πεδίο είναι τεράστιο. Έχουμε το κύριο συστατικό για να πάμε στο επόμενο βήμα, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να το κάνουμε κιόλας.

Θέλει πολιτική βούληση και απόφαση, πρέπει να καταλήξουμε και να σχεδιάσουμε και τις χρήσεις γης, αλλά και αυτά που οραματίστηκε ο Δημήτρης Αρχοντάκης ώστε κάποια στιγμή να πάρουν σάρκα και οστά. Δεν μπορούμε να έχουμε μια παλιά πόλη που στο ισόγειο να αστράφτει και οι ανωδομές της να κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Θα ήθελα αυτή η προσπάθεια να έχει και ένα διά ταύτα και νομίζω ότι θα ενθουσιαστεί και ο κ. Αρχοντάκης να αναδείξουμε και να καταλήξουμε σε πολιτικές όλοι μαζί για να πάμε την παλιά πόλη στο επόμενο βήμα, που ξέρω ότι ήταν το μεγάλο του όνειρο και υπάρχει ένα αίσθημα να υπάρχει μία ολοκλήρωση».

Ο αντιδήμαρχος και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Θωμάς Κρεβετζάκης σημείωσε: «Είθισται τα πολιτικά πρόσωπα να τιμώνται από το εκλογικό σώμα και ο κ. Αρχοντάκης τιμήθηκε αρκετές φορές. Η κα Κελέκη πολύ σωστά ανέφερε το αναπτυξιακό όραμα του κ. Αρχοντάκη με το σκεπτικό ότι είναι μία τιμητική εκδήλωση. Φυσικά και συναινούμε στην εκδήλωση τιμής στο πρόσωπο του κ. Αρχοντάκη και θα συμμετάσχουμε και ως σύλλογος κατοίκων της παλιάς πόλης».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο Ενεργοί Πολίτες» Σταύρος Βουρβαχάκης, επεσήμανε τα εξής: «Θα μπορούσαμε να μιλάμε επί ώρες για το πλούσιο έργο του στο δήμο Ρεθύμνου, τον οποίο υπηρέτησε πιστά, έντιμα, θαρραλέα επί δεκαετίες. Κλήθηκε σε πραγματικά δύσκολους καιρούς να υπηρετήσει τον δήμο Ρεθύμνου με επιτυχές αποτέλεσμα για το μέλλον, την ανάπτυξη και την προκοπή της πόλης μας. Τα μεγαλόπνοα σχέδια του Δημήτρη Αρχοντάκη άλλαξαν ριζικά την εικόνα και το μέλλον του Ρεθύμνου.

Αυτόν εμπιστεύθηκαν οι ρεθυμνιώτες και είτε δώρισαν είτε διέθεσαν τις περιούσιες τους με χαμηλό τίμημα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του, ώστε στο φάκελο διεκδίκησης της έδρας του Πανεπιστημίου Κρήτης η υποψηφιότητα του Ρεθύμνου να υπερτερεί έναντι των άλλων νομών.

Οι ρεθεμνιώτες ακόμα γνωρίζουμε και είμαστε περήφανοι ότι το Ρέθυμνο ως τουριστικός προορισμός έχει στα μεγάλα του ατού το ιστορικό κέντρο. Αυτή μας την περηφάνια την πιστώνεται πάλι ο δήμαρχος Αρχοντάκης, που δικό του όραμα ήταν και χρειάστηκε για να το επιτύχει να δώσει μάχες και τεράστιους αγώνες, δεχόμενος επιθέσεις, αντιμέτωπος με μεγάλα συμφέροντα, αλλά και με την εσφαλμένη αντίληψη που δεν επιθυμούσαν την προστασία της παλιάς πόλης. Επίσης, στον ίδιο πιστώνεται την απαλλαγή της πόλης από το απαρχαιωμένο παντορροϊκό σύστημα της παλιάς πόλης».

Λευκό ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης ο οποίος επεσήμανε πως ανέκαθεν η παράταξη ήταν αντίθετη με την πολιτική που υπηρέτησε ο κ. Αρχοντάκης, ωστόσο τόνισε πως «τιμούμε το πρόσωπο του και αυτό είναι πολύ καθαρό, όμως τιμούμε και τις πολιτικές μας θέσεις και αυτό το κάνουμε με συνέπεια» και τόνισε: «Η πρόταση είναι καθαρό πως αν και αναφέρεται στο πρόσωπο του τ. δημάρχου έχει σαφές περιεχόμενο και μήνυμα, με την έννοια ότι τα έργα που αναφέρθηκαν έχουν σαφές κοινωνικοταξικό περιεχόμενο και πρόσημο. Εμείς έχουμε ως αρχή, σε προσωπικό επίπεδο, να σεβόμαστε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, και αυτό το κάναμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε και με το κ. Αρχοντάκη, οι ικανότητες του οποίου είναι αναμφισβήτητες. Πολιτικά, όμως, ήμασταν αντίπαλοι. Ο κ. Αρχοντάκης είχε μία συγκεκριμένη πολιτική διαδρομή, που μας έβρισκε αντίπαλους. Από τη θέση του δημάρχου υπηρέτησε το αστικό πολιτικό σύστημα σε διάφορες φάσεις του, υπηρέτησε τις αναπροσαρμογές του σε θεσμικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά πάντα με οδηγό τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και την καπιταλιστική ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη είναι καθαρό πως ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι για όλους. Στην εκ διαμέτρου αντίθετη στρατηγική κινούμαστε εμείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε οποιαδήποτε εμπόδια στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης που προτείνεται. Για τους παραπάνω λόγους, στην πρόταση αυτή ψηφίζουμε λευκό».

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content