Ο Δήμος Ηρακλείου και Πολιτική Προστασία
Τις κινήσεις που έχει κάνει ο Δήμος Ηρακλείου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες τις αντιπυρικής περιόδου, ανέφερε ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην ενημερωτική εκδήλωση «Παγκρήτια πρωτοβουλία των εμπλεκομένων φορέων για την αντιπυρική περίοδο 2019», η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου, το πρωί της Τετάρτης 12 Ιουνίου.

Ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Στον Δήμο Ηρακλείου προσπαθούμε μεθοδικά, και κατά την αντιπυρική περίοδο, να ανταποκριθούμε στις πολυμέτωπες απαιτήσεις της περιοχής ευθύνης του Δήμου.

Ενδεικτικώς μόνον, αναφέρω ορισμένες δράσεις μας για την πυροπροστασία:

  1. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Ηρακλείου έχει προμηθευτεί περισσότερα από δέκα νέα  χωματουργικά μηχανήματα, τα οποία συμμετέχουν σε όλες τις επιχειρήσεις της Πολιτικής Προστασίας. Επίσης αποκτήσαμε ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα,  το οποίο παραχωρήθηκε στην Πυροσβεστική και έχει ήδη ενισχύσει το διαθέσιμο δυναμικό των οχημάτων της. Σε εξέλιξη είναι η προμήθεια και μιας μεγάλης υδροφόρας.
  2. Δημιουργούμε καινοτόμο σύστημα διαχείρισης κρίσεων με τη συνδρομή πτητικών μέσων DRONES. Κατατέθηκε η πρόταση για έγκριση της προμήθειας στην διαχειριστική αρχή και βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύντομα θα είναι στην διάθεση του Δήμου αυτό το ιδιαίτερα χρήσιμο μέσο γεωγραφικής εποπτείας του τόπου μας.
  3. Ο καθαρισμός του αγροτικού οδικού δικτύου είναι διαρκής, ενώ υπάρχει συνεχής συντήρηση και προσθήκη, όπου απαιτείται, πυροσβεστικών κρουνών για την αποτελεσματικότερη παροχή νερού. Εκτός αστικού ιστού, ο Δήμος Ηρακλείου έχει δωρίσει από το 2014, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος (ΦΥΚΗΣΑΠ), φορητές δεξαμενές με μεγάλη χωρητικότητα.
  4. Σε επίπεδο επικοινωνιών, ο Δήμος Ηρακλείου χρησιμοποιεί το σύστημα επικοινωνίας TETRA, το οποίο είναι πάντα ενεργό, με σταθερή και φορητή συσκευή, ενώ διαθέτει και μεγάλο αριθμό φορητών συσκευών UHF που χρησιμοποιούνται μεταξύ των εξωτερικών συνεργείων και των υπηρεσιών του Δήμου  και μπορούν να διατεθούν οποτεδήποτε απαιτηθεί.
  5.  Εάν χρειαστεί οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, σε προληπτικό επίπεδο, έχει ήδη συμπεριληφθεί ο σχεδιασμός σύμφωνα με τις οδηγίες της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας στην παρούσα επικαιροποίηση του σχεδίου Ξενοκράτης, ενώ έχει ήδη δοκιμαστεί σε σενάριο άσκησης πεδίου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (Ευρωπαϊκό πρόγραμμα PACES).
  6. Καταγράφηκαν, επίσης, τα οικόπεδα και οι εγκαταλελειμμένες οικίες, για τις οποίες υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς, με διαδικασίες καθαρισμού και επιβολής κυρώσεων.
  7. Συγκροτήσαμε, συνάμα, και λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, ομάδα έργου Πολιτικής Προστασίας, για την άμεση αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών

Σε κάθε περίπτωση, μόνο με συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων μπορούμε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ