Ο Δήμαρχος για τη νίκη κατά του ναζισμού και φασισμού

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την επέτειο των «Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού»

Η επέτειος των «Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού» (9η Μαΐου), σηματοδοτεί μια ζοφερή ιστορική περίοδο, κατά την οποία η αποτρόπαιη δράση των Γερμανικών και των Ιταλικών στρατευμάτων και των συμμάχων τους, εκμηδένισε τις αξίες του Ανθρωπισμού και της Δικαιοσύνης. Ανακαλεί, συνάμα, στην μνήμη μας, ένα κορυφαίο γεγονός στην πορεία του σύγχρονου κόσμου: τους αναρίθμητους, σκληρούς αγώνες των λαών, για την λύτρωση από το σκοτάδι του ολοκληρωτισμού, που είχε απλωθεί και πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα.

       Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες εκείνες που είχαν αμέτρητα θύματα, καθ’ όλη την περίοδο της Κατοχής. Εντούτοις, οι εθνικοί αγώνες, το αδούλωτο φρόνημα, η αντίσταση στην βαρβαρότητα, ήταν μια διαρκής ελπίδα μέσα στην ζοφερή πραγματικότητα των χρόνων αυτών. Η χώρα μας συνέβαλε ουσιαστικά στην ήττα των φασιστικών καθεστώτων, γεγονός που διεμόρφωσε ουσιαστικά την μεταπολεμική περίοδο, εδραιώνοντας, έκτοτε, την ειρηνική συνύπαρξη και συμπόρευση των κρατών της Ευρώπης. 

     Η μνήμη της αντίστασης του Ελληνισμού και των άλλων λαών, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για την ανάκτηση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, παραμένει πάντα ζωντανή, διαρκές σημείο αναφοράς για τις σημερινές και τις επερχόμενες γενεές.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ