Νοιώθουν εγκαταλελειμμένοι οι σεισμόπληκτοι

Κραυγή αγωνίας κατοίκων απο τα ερείπια 10 σεισμόπληκτων οικισμών που καταγγέλουν οτι έχουν εγκαταληφθεί απο την πολιτεία! Θλιβερός απολογισμός -μνημόσυνο ένα χρόνο μετά τον φονικό σεισμό στο Δήμο Μινωα.

Κοινό μέτωπο διεκδικήσεων για να υπάρξει ζωη αλλά και ανάπτυξη  στα εγκατελειμμένα σεισμόπληκτα χωριά του Δήμου Μινώα ,συγκροτούν Πολιτιστικοί σύλλογοι,φορείς,κοινότητες και θεσμικοί εκπρόσωποι που συναντήθηκαν στο πολύκεντρο Ινίου εκφράζοντας την αγωνία τους για το παρών και το μέλλον του τόπου τους.Στην επιτυχημένη εσπερίδα με θέμα:

«Βιώσιμη Ανάπτυξη στους μικρούς Σεισμόπληκτους Οικισμούς του Νομού Ηρακλείου. Οι Προκλήσεις – Οι Ευκαιρίες»,οι διοργανωτές Πολιτιστικοί σύλλογοι 10 χωριών,Αρχοντικού, Βόνης, Γαλατά, Ίνι-Μοναστηράκι, Καλού Χωριού, Μαχαιράς, Μουσούτας, Ρουσσοχωρίων και ο Σ.Ε.Π. Σαμπά,κατήγγειλαν την αδράνεια της Πολιτείας που έχει ως συνέπεια την τοπική ερημοποίηση.Η πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων, των μικρών σεισμόπληκτων οικισμών,δια της εσπερίδας αναδείχτηκαν τα ανοιχτά ζητήματα με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και την  διεκδίκηση μέτρων για την ανάσχεση της ερημοποίησης των ιστορικών οικισμών της ενδοχώρας του Ηρακλείου, οι οποίοι έχουν επιβιώσει επί αιώνες κάτω από δύσκολες συνθήκες.Παράλληλα απο τους τοπικούς εκπροσώπους,επισημάνθηκε η βοήθεια και η στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης τόσο κρίσιμες στιγμές του   Καταστροφικού σεισμού,αλλά και στην συνέχεια.  

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων διατρτάνωσαν την βούλιση τους ότι θα αγωνιστούν για να αποτρέψουν την ερημοποίηση των χωριών τους μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία, καλώντας παράλληλα και άλλους συλλόγους μικρών σεισμόπληκτων οικισμών να ενεργοποιηθούν ενώνοντας δυνάμεις.

Όπως τονίστηκε με έμφαση απο τους εκπροσώπους των Πολιτιστικών συλλόγων ,αλλά και απο τους παρισταμένους πολίτες και εκπροσώπους φορέων:Ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι και τα περίχωρα,η κατάσταση συνεχίζει να είναι δραματική,η πολιτεία είναι απούσα,η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει,

η καταδάφιση των ετοιμόρροπων καθυστερεί,οι εργασίες αποκατάστασης δεν ξεκινούν,μέρα με την μέρα οι ζημιές στα κτήρια μεγαλώνουν,αρκετά πράσινα κτήσματα είναι πλέον προβληματικά,ενόψη του χειμώνα δεν έχουν ληφθεί μέτρα πρόληψης και  γενικά δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση και καμιά ουσιαστική εξέλιξη για την αποκατάσταση των συνεπειών που έχουν προκληθεί.Κάτω από αυτές τις συνθήκες

η ανασφάλεια στους σεισμόπληκτους παγιώνεται,η ψυχολογία καταρρέει,  δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή και οι κάτοικοι των μικρών σεισμόπληκτων οικισμών φυλλοροούν αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής σε άλλους τόπους.Με την μείωση του πληθυσμού να ξεκινά από το 25%, κυνδυνεύουν να χάσουν την κρίσιμη μάζα που θα τους κρατήσει ζωντανούς.»

 

Η Πολιτεία να δώσει κίνητρα για την σωτηρία των μικρών σεισμόπληκτων οικισμών 

————————————————————————————————————

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι των μικρών σεισμόπληκτων οικισμών, με δεδομένη την δημιουργία του νέου αεροδρομίου και την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Μινώα Πεδιάδας, θεωρούν ότι αυτή η κρίση φαίρνει και μια χρυσή ευκαιρία για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στην περιοχή, που θα αφήσει πίσω του την λογική της εσωστρέφειας, της οριζόντιας ανάπτυξης και των επιδοτήσεων και θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, θα κινητοποιεί τις ενδογενείς του  δυνάμεις δημιουργώντας ανάπτυξη, βασισμένη στις ανάγκες και τις δυνατότητες του τόπου.

Σ αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία και η ανάδειξη μιας αυθεντικής ταυτότητας για κάθε τόπο, βασισμένη στην μοναδικότητα του, θα δημιουργήσει τις στέρεες προϋποθέσεις για συνέργειες, με την δικτύωση των μικρών σεισμόπληκτων οικισμών και όχι μόνο, ώστε να επιτευχθεί η ισόρροπη ανάπτυξη όλης της περιοχής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει το νέο μοντέλο ανάπτυξης είναι να διασφαλιστούν οι αρχικές προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρισης του νέου αεροδρομίου για τα αντισταθμιστικά οφέλη στην περιοχή και επίσης να προβλεφθούν στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο εξειδικευμένα αναπτυξιακά κίνητρα για  τους μικρούς σεισμόπληκτους οικισμούς αξιοποιόντας την γεωγραφική τους θέση, τους φυσικούς, πολιτιστικούς και ανθρωπογενής τους πόρους.

     

Στην παρούσα φάση, πέρα από τα παραπάνω, μετά από διαβούλευση των συλλόγων με τους φορείς του κάθε οικισμού, ζητούν άμεσα μέτρα ανάσχεσης της ερημοποίησης και τόνοσης του ηθικού των κατοίκων:

 

1. Την αποκατάσταση τουλάχιστον χώρου – αίθουσας εκδηλώσεων και συνάθροισης, σε κάθε σεισμόπληκτο οικισμό.  (Με τα καφενεία κλειστά πολλοί οικισμοί χρησιμοποιούν  χαρακτηρισμένα κτίσματα για να  καλύψουν τις ανάγκες της καθημερινότητας τους).

 

2. Την εκπόνηση ενός 5ετούς προγράμματος στοχευμένων, πολυεπίπεδων δράσεων και εκδηλώσεων στους μικρούς σεισμόπληκτους οικισμούς, με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, την ανάταση του φρονήματος των κατοίκων, την διατήρηση της επαφής με όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλήψουν τον τόπο τους, αλλά και με τις όμορες κοινότητες.

 

3. Την ανακοίνωση, άμεσα, ενός δημόσιου έργου, αναπτυξιακού χαρακτήρα, σε κάθε μικρό σεισμόπληκτο οικισμό, για να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι η πολιτεία είναι εδώ και δεν τους έχει ξεγράψει.

 

 

4. Την διεκδίκηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος, τύπου Leader για τους μικρούς σεισμόπληκτους οικισμούς, με 100% χρηματοδότηση τόσο για δημόσιες όσο και για ιδιωτικές επενδύσεις.

Τα έργα να μελετηθούν με γνώμονα την ήπια αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κάθε οικισμού και να λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους.

 

5. Τεχνική βοήθεια στην σύνταξη ενός τεκμηριωμένου υπομνήματος των μικρών σεισμόπληκτων οικισμών ώστε να υποβληθεί, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, στην ομάδα μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.    

 Οι εκπρόσωποι των συλλόγων διατρτάνωσαν την βούλιση τους ότι θα αγωνιστούν για να αποτρέψουν την ερημοποίηση των χωριών τους μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία, καλώντας παράλληλα και άλλους συλλόγους μικρών σεισμόπληκτων οικισμών να ενεργοποιηθούν ενώνοντας δυνάμεις.

 Στην εσπερίδα συμμετείχαν και μίλησαν  οι βουλευτές Σωκρατης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιωργος Λογιάδης, οι αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ηρακλειου Νικος Συριγωνάκη,η Αντιπεριφερειαρχης Κρήτης Ειρηνη Χουδετσανάκη, ο δήμαρχος Μανόλης Φραγκάκης, ο π.Δημαρχος,πρόεδρος της Μινώα Ενεργαιακής Κοινότητας Χαραλαμπος Γιαννόπουλος,  ο πρόεδρος του “Πλοηγού” Χάρης Ροδιτάκης, εκπροσώποι της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, του Οικονομικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου, του συλλόγου σεισμοπλήκτων “Η Ελπίδα” και της τοπικής Μητρόπολης.

Εκ μέρους των διοργανωτών μίλησαν οι πρόεδροι των Πολιτιστικών συλλόγων:Αρχοντικού Γιώργος Αλεξάκης,Βονης Γρηγόρης Καλογεριδης, Γάλατα Δημήτρης Λιοντογλου, Ινι-Μοναστηρακι Τίτος Κοκολακης, Καλού Χωριού Κώστας Κανδεμιλης, Μαχαίρας Μανόλης Κυριακακης, Μουσουτας Μιχάλης Νικολουδακης, Ρούσσοχωρίων Σταύρος Μηχος και Σάμπα Νίκος Παπαδακης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content