Νέα μέθοδος καταπολεμά το σκαθάρι των φοινικοειδών

Το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνης καινοτομεί,  εφαρμόζοντας  για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία νέα μέθοδο για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών.

Όπως είναι γνωστό, το έντομο Ryhnchophorus ferrugineus  (ρυγχοφόρος ή κόκκινο σκαθάρι), αποτελεί σοβαρή απειλή για τους φοίνικες αφού  προκαλεί  ακόμα και την ολοκληρωτική καταστροφή τους. Η προστασία των φοινικόδεντρων είναι μείζονος σημασίας για το Δήμο Ρεθύμνης, αφενός για λόγους περιβαλλοντικούς και αφετέρου διότι αποτελούν μέρος της φυσικής και αισθητικής φυσιογνωμία του, ειδικά στο βόρειο παραλιακό μέτωπο και το Δημοτικό Κήπο της πόλης.  

Οι εργασίες καταπολέμησης του κόκκινου σκαθαριού αποσκοπούν τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπεία από τις προσβολές, με ψεκασμούς με φυτοφάρμακα με πολλές και συχνές επαναλήψεις (τουλάχιστον 10 ετησίως) ή βιολογικές μεθόδους. Είναι γεγονός πως, παρά τις πολλές προσεγγίσεις τα τελευταία 30 χρόνια για την καταπολέμηση του εντόμου, με πολλαπλές επεμβάσεις χημικών και βιολογικών μέσων, δεν έχει επιτευχθεί ικανοποιητική προστασία. Αντιθέτως, οι προσβολές έχουν επεκταθεί αφού έχει διευρυνθεί η εξάπλωση του εντόμου. 

Η νέα μέθοδος αφορά την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού με την εφαρμογή της μικροέγχυσης φυτοπροστατευτικού σκευάσματος (εντομοκτόνου) εγκεκριμένου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον κορμό των φοινίκων, από εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλα μέσα. Μετά την μικροέγχυση στη βάση του κορμού του φοίνικα, το προϊόν μετακινείται προς τα πάνω ως το φύλλωμα με στόχο την καταπολέμηση των εντόμων και χωρίς να μετακινείται προς το ριζικό σύστημα. Επιπλέον, με τη μέθοδο αυτή δεν υπάρχει έκθεση του εφαρμοστή στη δραστική ουσία, ούτε μολύνεται το περιβάλλον (κλειστό σύστημα μεταφοράς), ενώ αρκεί μία εφαρμογή/ έτος. Η εφαρμογή έγινε πιλοτικά σε πενήντα (50) φοίνικες οι οποίοι φύονται στο Δημοτικό κήπο και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Ρεθύμνης.

Προηγήθηκε ενημέρωση των στελεχών της Υπηρεσίας Πρασίνου με τον κ. Νίκο Γοργοράπτη, υπεύθυνο πωλήσεων Νοτίου Ελλάδας της Εταιρείας «Αγροτικό Σπίτι Παπαγεωργίου Α.Ε.», η οποία παρέχει την υπηρεσία της εφαρμογής αποκλειστικά σε όλη την Ελλάδα. Η υπηρεσία παρέχεται μέσω της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την εταιρεία Syngenta μετά από χρόνια έρευνας και επενδύσεων. 

Στη συνέχεια, στελέχη των εταιρειών «Syngenta» και «Αγροτικό Σπίτι Παπαγεωργίου Α.Ε.» καθώς και πιστοποιημένοι εφαρμοστές, παρείχαν εκτενή ενημέρωση που τη συνόδευσαν με  επίδειξη της συγκεκριμένου μεθόδου,  στον Εντεταλμένο για θέματα Πρασίνου Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ηλιάκη Κώστα, τη Δ/ντρια Περιβάλλοντος Γκολφινοπούλου Νικολέτα και τους υπεύθυνους της υπηρεσίας  Πρασίνου κ. Αλαμάνου Γεωργία και κ. Γαλανομάτη Μανώλη. 

 

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Πρασίνου του Δ.Ρ. παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, ώστε να την εφαρμόσει και σε περισσότερους φοίνικες, αφού είναι φιλική στο περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υγεία των δέντρων, την ασφάλεια των πολιτών, των χειριστών – εφαρμοστών και την εξοικονόμηση πόρων.

 

  • samolis-thumbnail-Banner1
  • samolis-thumbnail-Banner2
  • samolis-thumbnail-Banner3ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content