Μουσείο ζαχαροπλαστικής στο Ηράκλειο με σπάνια εκθέματα -Ο δημιουργός του Κώστας Κουμάκης στη neadrasis.gr

H ιστορία της τέχνης που γλυκαίνει τις ζωές μας με 232 αντικείμενα από όλο τον κόσμο από τα οποία τα 32 μοναδικά στον κόσμο - To Mουσείο άνοιξε τις πύλες του την 1η Ιουλίου

Το παιδικό όνειρο του Κώστα Κουμάκη ήταν να γίνει ζαχαροπλάστης. Το πόσο καλά τα κατάφερε δουλεύοντας σκληρά από τα 14 του χρόνια το μαρτυρούν οι δύο επιτυχημένες επιχειρήσεις που διαθέτει στο Ηράκλειο και οι χιλιάδες ευχαριστημένοι πελάτες του.

Της Μαρίας Καλλέργη

Όμως ο Κώστας Κουμάκης δεν έμεινε στην επιχειρηματική επιτυχία πίσω από την οποία κρύβεται μια τεράστια αγάπη αλλά το πήγε πολλά βήματα παρακάτω αποδεικνύοντας ότι τα όνειρα δεν έχουν ταβάνι. Ανήσυχο πνεύμα από τη φύση του, καλλιτέχνης στην ζαχαροπλαστική, δεν έμεινε εκεί καθώς ότι αγαπά ως δουλειά είναι και το χόμπι του και όλος του ο ελεύθερος χρόνος. Έτσι σήμερα παρουσιάζει στο Ηράκλειο το μοναδικό μουσείο ζαχαροπλαστικής στην Ευρώπη με 232 εκθέματα, από τα οποία τα 32 μοναδικά στον κόσμο.

Είναι ένα μουσείο που στεγάζεται στον ημιώροφο του καταστήματος στην Λεωφόρο Δημοκρατίας ανάμεσα στο γραφείο, το εργαστήριο και τον χώρο εξυπηρέτησης των πελατών σε ένα χώρο που όλα φαίνεται να συνδυάζονται αρμονικά και να συμπληρώνουν το ένα το άλλο.

Η ιδέα του Μουσείου για τον Κώστα Κουμάκη φαίνεται να γεννιέται πολύ παλιά, σχεδόν μαζί με την ενασχόληση του δημιουργού του με τη ζαχαροπλαστική. Ήταν μικρό παιδί, μόλις είχε τελειώσει το Γυμνάσιο, όταν δήλωσε ορθά – κοφτά στη μητέρα του ότι θα γίνει ζαχαροπλάστης. 

 

Ξεκινώντας τη συλλογή

Ξεκίνησε από … πολύ χαμηλά σε κουζίνα ξενοδοχείο και με σκληρή δουλειά προχώρησε γρήγορα. Στα 17 του ήταν ήδη πρώτος ζαχαροπλάστης σε πολυτελές ξενοδοχείο. Φτιάχνει γλυκά, τα δοκιμάζει, τα προσφέρει κι όλο αναρωτιέται για τις συνταγές και την ιστορία τους. Παράλληλα παρατηρεί τα εργαλεία που χρησιμοποιούν στα ζαχαροπλαστεία που θα εργαστεί τα επόμενα χρόνια. Αρχίζει σιγά σιγά να μαζεύει τα πρώτα αντικείμενα αγοράζοντας με τα λιγοστά του χρήματα μια χειροκίνητη παγωτομηχανή και μια μηχανή αμυγδάλου.

Όπως δηλώνει στη neadrasis.gr o κ.Κουμάκης: “με ενδιαφέρει η ζαχαροπλαστική από την αρχή ως το τέλος, από την παραγωγή της πρώτης ύλης, τον άνθρωπο που την παρήγαγε, το εργαλείο της δουλειάς και ο κατασκευαστής του, η συνταγή και ο δημιουργός της και φυσικά το τελικό αποτέλεσμα, το γλυκό”.

Στην πορεία του ο δημιουργός του Μουσείου γνωρίζει παλιούς συναδέλφους του με τους οποίους μοιράζεται τους προβληματισμούς αλλά και το όραμα του για να φτιάξει ένα χώρο που θα συγκεντρώσει, μηχανήματα, εργαλεία, βιβλία αλλά και ότι άλλο μπορεί να βρει γύρω από τη ζαχαροπλαστική. Καταφέρνει να πείσει δύο παλιούς ζαχαροπλάστες τον Βαρδή Μανιμανάκη από τα Χανιά και τον Αλέξανδρο Γκολέμη από την Αθήνα να τον βοηθήσουν στην συγκέντρωση του υλικού.

Σήμερα είναι χαρούμενος που κατάφερε να φτιάξει το Μουσείο που είναι έτοιμο να ξεκινήσει βάζοντας πολλά κομμάτια από τον εαυτό του σε αυτήν την ιστορία. Έχει ζωγραφίσει το λογότυπο, έχει φτιάξει με τα χέρια του της προθήκες, έχει επιμεληθεί τα κείμενα που συνοδεύουν το κάθε αντικείμενο και ενημερώνουν τους επισκέπτες.

Σπάνια αντικείμενα ιστορικής και όχι μόνο αξίας 

Κάθε αντικείμενο που υπάρχει στο Μουσείο έχει και μια ιστορία και φυσικά κάποια μυστήρια που δεν έχουν ακόμα εξιχνιαστεί, όπως ο πρώτος οδηγός μαγειρικής που είχε εκδοθεί στην Ελλάδα πριν έρθει ακόμα το ρεύμα.

Στο Μουσείο υπάρχουν σπάνια βιβλία όπως αυτά του Αρχιζαχαροπλάστη των Βασιλικών Ανακτόρων, η αυθεντική υπογραφή του Νίκου Τσελεμεντέ, και όλα τα αντικείμενα που ως το 1980 έκαναν τη ζαχαροπλαστική μεράκι αλλά και ένα εξαιρετικό δύσκολο αλλά δημιουργικό επάγγελμα με τους ζαχαροπλάστες συχνά να πιάνουν σύρματα και τανάλιες για να φτιάξουν όσα χρειάζονταν στη δουλειά τους.

Μεταξύ αυτών υπάρχουν αντικείμενα από πολλές χώρες του κόσμου ενώ εντύπωση μας έκαναν τέσσερις κάρτες από την Ιταλία που διαφήμιζαν χαρούμενα παιδιά όταν έτρωγαν σοκολάτες και όποιος τις έβρισκε στη σοκολάτα του το 1930 κέρδιζε ένα αυτοκίνητο!

Προφανώς όλα αυτά έχουν συναισθηματική αξία για τον ιδιοκτήτη τους και σημαντική ιστορική αξία για ένα Μουσείο που ξεκινά με πολλές φιλοδοξίες είναι μοναδικό στο είδος του και σίγουρα σύντομα θα είναι πολύ γνωστό.

Ωστόσο και η οικονομική αξία των αντικειμένων είναι μεγάλη εξαιτίας της σπανιότητας τους αλλά γιατί και κάποια για να αποκτηθούν δαπανήθηκε ένα σημαντικό ποσό.

Η παρουσίαση του Μουσείου 

Ας δούμε όμως και τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στην επίσημη παρουσίαση του Μουσείου

 

Το Μουσείο ΄άνοιξε τις πύλες του την 1η Ιουλίου περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 232 πολύ σπάνια εκθέματα με 32 από αυτά να είναι μοναδικά στον κόσμο 

Στον χώρο  υπάρχουν 53 Βιτρίνες/προθήκες με ειδικό φωτισμό και αρίθμηση ανά έκθεμα με επεξήγηση στα ελληνικά και μετάφραση σε αγγλικάμ ενώ σύντομα θα υπάρξουν και μεταφράσεις σε Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

 Τι περιλαμβάνει το Μουσείο και όσα αξίζει να ξέρετε

*Το παλιότερο βιβλίο μας είναι του 1892 

*Το παλιότερο αντικείμενο είναι ο χειρόμυλος του αλεύρου του 1875

*Το πιο σπάνιο βιβλίο στην βιβλιοθήκη μας είναι το χειρόγραφο συνταγολόγιο που γράφτηκε το 1913 με πένα και μελάνι της οικογένειας ΚΑΤΑΚΟΥΖΙΝΟΥ από την Κωνσταντινούπολη 

*Ανάμεσα τους θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πολύ σπάνιες αντίκες μηχανές Παγωτού 

*Μοναδικές μεταλλικές φόρμες για σοκολάτα                                                                                        *Μοναδικά συλλεκτικά μεταλλικά καλούπια για διακοσμητικά σοκολάτας

*Βιβλιοθήκη με σπάνια συνταγολόγια με πλούσια σκίτσα(δεν μπορούσαν να τυπώσουν φωτογραφίες τότε ) σε γλυκά και τεχνικές από το 1892 μέχρι το 1966!

*Φωτογραφίες ζαχαροπλαστών και βιτρίνες ζαχαροπλαστείων παλιάς εποχής 

* Ύλες πολύ σπάνιες 

*Αυτοσχέδια προπολεμικά εργαλεία σοκολάτας 

*Ζυγαριές προπολεμικές οκάδες και δράμια 

*Κουτιά συσκευασίας από ιστορικά ζαχαροπλαστεία που πλέον δεν υφίστανται σε λειτουργία 

*Περιτυλίγματα και συσκευασία χρονολογίας από το 1955 και έπειτα 

*Χειροκίνητα μίξερ 

*Σπάνιες διαφημιστικές κάρτες σοκολάτας του 1930

Μηχανές αντίκες σοκολάτας και ζύμης και ξηρών καρπών 

*Χειροποίητα εκθέματα από ζάχαρη που έχουν βραβευτεί 

*Σπάνια ντοκιμαντέρ σχετικά με το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη 

*Συλλογή από χάλκινες και σιδερένιες φόρμες για κέικ και Τούρτες 

*Συλλογή από σιδερένια χειροποίητα κορνε και εργαλεία που εφεύραν οι συνάδελφοι 

*Περιοδικά και τύπος  

*Σπάνιες φόρμες και σκεύη Παγωτού 

*Ρεπλίκες συλλεκτικών βιβλίων για να δείτε την ιστορία και το περιεχόμενο  τους από κοντά

*Αντικείμενα που διηγούνται μια ξεχωριστή ζαχαροπλαστική ιστορία το κάθε ένα ξεχωριστά

*Χειροκίνητα μηχανήματα 

*Αφιερώματα σε σπουδαίους Έλληνες ζαχαροπλάστες που έγραψαν ιστορία στο χώρο τους

*Σπάνια χαρτιά παραγγελιών  παραγωγής εργαστηρίου και ποικιλίας ειδών ζαχαροπλαστείου

*Πίνακες ζωγραφικής με γλάσσο αυγού και ζάχαρη 

*Ψυγείο με λειτουργία πάγου του 1900

Στον χώρο  θα βρείτε επίσης διαφημιστικά πάνινα κάπελα chef /μπλουζάκια/ποδιές/ρεπλίκες βιβλίων/τζόκεϊ/παιδικές ποδιές και άλλα πολλά 

 

Διαδραστκά δρώμενα 

Θα έχετε την ευκαιρία α δείτε πως έφτιαχναν την σαλαμούρα πως έφτιαχναν το παγωτό στην χειροκίνητη σορμπετιέρα με πάγο γλυκά χωρίς να χρειαστεί ρεύμα η μηχάνημα και άλλα πολλά.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ EVENTS

 Θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε σεμινάρια προγραμματισμένα στο προσεχές διάστημα με θέμα τα γλυκίσματα και αρτοποιηματα που βρίσκονται στα συνταγολογία του 1892 και έπειτα .

Το πρώτο σεμινάριο θα έχει θέμα 

Τα κέικ της εποχής των βασιλιάδων και πως θα έφτιαχναν το μπεικιν μπάουντερ και τα αρώματα ζαχαροπλαστικής.

Στο Μουσείο τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του COVID 19

Το Μουσείο έχει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε φωτισμό και συστήματα ασφαλείας .

Υπολογιζόμενος χρόνος περιήγησης 50 λεπτά.

Υπολογιζόμενος χρόνος διαδραστικής ξενάγησης 40 λεπτά .

Μέρες λειτουργίας του Μουσείου  Τετάρτη με Σάββατο
Ώρες λειτουργίας 10:00 πμ-2:00 μμ
Γενική είσοδος με ελεύθερη περιήγηση κατά άτομο 6€
Διαδραστική ξενάγηση από ζαχαροπλάστη 10€ ανά άτομο με μίνιμουμ συμμετοχή 4 επισκέπτες .
Χρόνος διαδραστικής ξενάγησης 40 λεπτά .
Ειδικές τιμές σε συγκεκριμένες κατηγορίες επισκεπτών .
Ειδικές τιμές σε σχολεία και σχολές ζαχαροπλαστικής .
Στην τιμή εισόδου συμπεριλαμβάνεται καφές η αναψυκτικό .
Ζαχαροπλάστες / συνάδελφοι είσοδος δωρεάν !

Διεύθυνση : Λεωφόρος Δημοκρατίας 25

Ηράκλειο Κρήτης 2810334502 2810334407

info@zaxaroplasteikoumakis.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content