Μια Κιβωτός με ζώα στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος στο Φόδελε (φωτογραφίες)

Ο ηγούμενος της Μονής π.Παντελεήμων ξεναγεί τη neadrasis σε ένα καταφύγιο που φτιάχτηκε και συντηρείται με πολλή αγάπη

Στον επίγειο παράδεισο της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος χωράνε τα πάντα. Άνθρωποι, προσευχές, φυτά και καρποφόρα δέντρα αλλά και τα ζώα μιας ξεχωριστής Κιβωτού που διαθέτει … κατοίκους με καταγωγή από όλο τον πλανήτη.

Της Μαρίας Καλλέργη

Το γαϊδουράκι ο Μάρκος, το πόνυ ο Γιώργης, το καγκουρώ ο Μπίλλυ, η κατσίκα με τα τρία πόδια η Σάρα, το τραγάκι ο Κωστής είναι μόνο λίγα από τα ζώα της Κιβωτού. Άλλωστε εκεί μπορούμε να βρούμε από παραδείσια πουλιά, ως ελάφια και λάμα λάμα. Αν η ποικιλία τω ζώων που θα βρείτε αν επισκεφθείτε τον ειδυλλιακό τόπο της Μονής σας εκπλήσσει θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν πρόκειται για ζωολογικό κήπο, αλλά για ένα καταφύγιο, μια Κιβωτό που στηρίχθηκε και συνεχίστηκε με μοναδικό κίνητρο την αγάπη.

Φτάσαμε την ώρα του φαγητού και ο ηγούμενος της Μονής π.Παντελεήμων εργαζόταν, όπως πάντα σκληρά, για να φροντίσει τα δεκάδες ζώα και πουλιά της Κιβωτού με τη βοήθεια του δεύτερου μοναχού του Μοναστηριού. Η εικόνα είναι εντυπωσιακή: Ο ηγούμενος τα φωνάζει με τα ονόματα τους και τρέχουν κοντά του. Η ουσία είναι όμως ακόμα πιο εντυπωσιακή από τις εικόνες.

Για την ιστορία με τα ονόματα ο π.Παντελεήμων λέει στη neadrasis: “Έχουν ονόματα ανάλογα με τη μέρα που βρέθηκαν κοντά μας. Καθένα από αυτά έχει και μια ιστορία. Κάποια επρόκειτο να θανατωθούν όταν οι άνθρωποι που τα είχαν σκέφτηκαν ότι δεν τα χρειάζονταν άλλο ή είχαν μια αναπηρία όπως η κατσικούλα μας η Σάρα. Το πόνυ το φέραμε από την Αθήνα όπου κάποιος Δήμος το πήρε για τα Χριστούγεννα να παίζουν τα παιδιά και μετά δεν το ήθελε. Κάποια από ξενοδοχεία και τα λάμα – λάμα τα πήραμε από την Ιεράπετρα και ήταν σε άσχημη κατάσταση”.

Όπως αναφέρεται και στην πινακίδα που βρίσκεται στο Μοναστήρι για το ιστορικό της ίδρυσης της κιβωτού: “Η Κιβωτός μας ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό την φροντίδα, την περίθαλψη και την προστασία ζώων που γεννήθηκαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας, ορισμένα εξ αυτών κακοποιήθηκαν και δεν δύναται να ενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Ο χώρος διαμορφώθηκε συμφώνως με τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ηρακλείου και την υποστήριξη της Ζωόφιλης Δράσης. Τα ζώα μας λαμβάνουν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα και έλεγχο”.

Όπως επισημαίνει και ο π.Παντελεήμων τα ζώα βρέθηκαν στη Μονή για να σωθούν και μάλιστα αυξάνονται και πληθύνονται. Όταν τον ρωτήσαμε για τη φροντίδα τους, αφού είδαμε και νωρίτερα πόσο δύσκολη είναι, μας απάντησε: “Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο. Χρειάζεται πολλή και σκληρή εργασία και έχει υψηλό κόστος. Ωστόσο όταν σκεφτόμαστε ποια θα ήταν η μοίρα αυτών των ζώων αν δεν ερχόταν κοντά μας παίρνουμε κουράγιο και συνεχίζουμε”.

Η Κιβωτός είναι επισκέψιμη για τους πολίτες και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων και παιδιών, τα οποία έχουν την ευκαιρία κάθε Κυριακή μετά τη λειτουργία να κάνουν μια μικρή βόλτα με το πόνυ, με τη βοήθεια του π.Παντελεήμων. Ωστόσο για την ίδια την επιβίωση και την καλή ζωή των ζώων θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι απαραίτητοι κανόνες από τους επισκέπτες.

Στη σχετική ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην είσοδο της Κιβωτού αναφέρεται:

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ