Μεγάλη συγκίνηση για την απώλεια του Εμμ. Σερμάκη

Ένας άνθρωπος που ξεχώριζε για το ήθος και τις πολλές αρετές του, ο Εμμανουήλ Σερμάκης, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, βυθίζοντας σε βαρύ πένθος τα μέλη της οικογένειάς του, αλλά και τους πολυπληθείς φίλους του.

Ήταν ευρέως γνωστός στην περιοχή της Βιάννου και όχι μόνο, για τη σοβαρότητα, την εντιμότητα και την εργατικότητά του. Φερόταν σε όλους με πηγαία ευγένεια και πρόσφερε πάντα τις καλές του υπηρεσίες σε όσους προσέτρεχαν να ζητήσουν τη συνδρομή του.

Από τη θέση του Γραμματέα της Κοινότητας Ινίου, πρόσφερε πολύ σημαντικές υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες και είχε κερδίσει την εκτίμηση και το σεβασμό από όλους.

Δημιούργησε μια υποδειγματική οικογένεια και φρόντισε, μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο, να προσφέρουν τα πάντα στα παιδιά τους, και να τους μεταλαμπαδεύσουν τις δικές τους παραδοσιακές αρχές και αρετές.

Για τη ζωή και την προσφορά του, έγραψε ένα πολύ αντιπροσωπευτικό και συνάμα συγκινητικό κείμενο ο επίσης αγαπητός από όλους γιός του Νεκτάριος Σερμάκης, που αναφέρει, μεταξύ άλλων:

.
Ο Πατέρας μου ήταν ένας ευγενής άνθρωπος, ευρυμαθής, ευφυής, ηθικός, δημοκράτης.
Μαζί με την Μητέρα μου Άννα έζησαν αγαπημένοι 66 ευτυχισμένα χρόνια και κατάφεραν να χτίσουν την πολύτεκνη οικογένεια τους
Ευτύχισαν να δουν τα τέσσερα παιδιά τους την Μαρία, τον Γιώργο, τον Νεκτάριο και το Γιάννη,να φτιάχνουν τις δικές τους οικογένειες και να εμπλουτίζουν το δέντρο της ζωής με εγγόνια και δισέγγονα.
Ο Πατέρας μου ήταν ένας άνθρωπος που ξεχώριζε για την ευγένεια του χαρακτήρα του που ακτινοβολούσε στην ψυχή και στην όψη του.
Το ξέρουν όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, να νιώσουν τη λάμψη του να τους περιβάλλει.
Γεννήθηκε το 1929 στο Χόνδρο της Βιάννου.
Πατέρας του ο Σερμογιώργης ένας λεβέντης Κρητικός με μεγάλη δράση στην εθνική αντίσταση άριστος αγρότης που αρχικά ήθελε να τον κρατήσει κοντά του στην καλλιέργεια της γης.
Μητέρα του η Μαργή το γένος Μηλιαροκατερινάκη μια αγία γυναίκα όπως μου έλεγε όποτε το έφερνε η κουβέντα με βουρκωμένα μάτια.
Εκείνος είχε πάθος με τα γράμματα, ήταν από τα ελάχιστα αγροτόπαιδα που κόντρα στο κλίμα της εποχής που ήθελε αυτά τα παιδιά να παραμένουν μακριά από την εκπαίδευση, με μεγάλη επιμονή έπεισε τον Πατέρα του να συνεχίσει το σχολείο και με κόπους σε δύσκολους καιρούς απέκτησε πλούσια κλασική παιδεία, αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο Κοραής του Ηρακλείου.
Τα χρόνια της κατοχής αν και μικρός με την προτροπή του πατέρα του εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση συμμετέχοντας σε σαμποτάζ, σε αποστολές τροφίμων και αλληλογραφίας στους αντάρτες με κίνδυνο τη ζωή του.
Σε αναγνώριση αυτής του της δράσης τιμήθηκε και
παρασημοφορήθηκε από την Πολιτεία.
Διακρίθηκε όμως και στον ελληνικό στρατό αφού επελέγη και υπηρέτησε και στην προεδρική φρουρά και στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη.
Η προσφορά του συνεχίστηκε υπηρετώντας ως Γραμματέας της Κοινότητας Ινίου που αποτελούνταν από τα χωριά Ινι, Μάχαιρα και Μοναστηράκι.
Σε μια εποχή που οι γραμματείς είχαν να διαδραματίσουν πολλαπλό ρόλο και έργο για τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να εξυπηρετήσει τους πολίτες.
Το σπίτι μας ήταν πάντα ανοιχτό, μέρα και νύχτα για οποιονδήποτε ζητούσε κάτι που μπορούσε με τις γνώσεις του να του το προσφέρει.
Κουβέντιαζε με τα νέα παιδιά και τα παρότρυνε να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να μην εγκαταλείψουν στο σχολείο για να μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.
Ο Πατέρας μου ήταν άνθρωπος με μεγάλη ψυχραιμία, διατηρούσε το ανάστημα του ψηλά σε όλες τις δυσκολίες.
Μπορούσε πάντα με μεγάλη διακριτικότητα να δίνει την συμβουλή του την κατάλληλη στιγμή και να σκορπίσει απλόχερα το ενδιαφέρον την αγάπη και στοργή.
Είχε δύο μάτια που μαρτυρούσαν την καθαρότητα της ψυχής του,
αυτό το φωτεινό βλέμμα έπαψε πια να λάμπει σε αυτό τον κόσμο.
Θα συνεχίσει να το κάνει όμως από εκεί ψηλά.
Και η μορφή του θα παραμένει λαμπερή σαν ανάμνηση ζωντανή και δυνατή όσο και τα διδάγματα που μας κληροδότησε.

 

Η κηδεία του Εμμανουήλ Σερμάκη θα γίνει σήμερα Κυριακή και ώρα 3 μετά το μεσημέρι, από τον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας, στο χωριό Μαχαιρά Αρκαλοχωρίου. Η σορός θα βρίσκεται στο ναό από τη 1.30 μ.μ.

Η “ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ” απευθύνει εγκάρδια συλλυπητήρια στους οικείους του και ιδιαιτέρως στο φίλτατό μας γιό του Νεκτάριο Σερμάκη.

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ