Μέχρι την Κύπρο και μέχρι την Αίγυπτο έγινε αισθητός ο σημερινός σεισμός της ανατολικής Κρήτης

Η σεισμική δόνηση που ταρακούνησε συθέμελα την ανατολική Κρήτη, έγινε αισθητή στα Δωδεκάνησα και την Κύπρο καθώς και στην Αίγυπτο, όπου μάλιστα έφερε  μνήμες από τον μεγάλο σεισμό των 5,6 Ρίχτερ στη χώρα του Νείλου, που είχε συμβεί ακριβώς 29 χρόνια πριν, στις 12 Οκτωβρίου 1992, προκαλώντας τότε τον θάνατο σε 541 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 6.522.

Όπως ανέφερε και η «Αλ Αχράμ», σήμερα πολλοί χρήστες μέσων κοινωνικών δικτύων αναφέρθηκαν στο σεισμό της Κρήτης, που έγινε αισθητός στη μεσογειακή πόλη Μάρσα Ματρούχ αλλά και στο Κάιρο και την Γκίζα.

Μάλιστα, οι αναφορές αυτές έγιναν πριν ακόμη και την ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Αστρονομίας και Γεωφυσικής της Αιγύπτου, που έκανε λόγο για το σεισμό, μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε νότια της Κρήτης, σε απόσταση 314 χιλιομέτρων βόρεια των μεσογειακών ακτών της αιγυπτιακής επαρχίας Μάρσα Ματρούχ, στις 11:24 π.μ.

Πάντως, μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην Αίγυπτο από τον σεισμό.

Στην Κρήτη, από τον σεισμό προκλήθηκαν ζημιές σε εστιατόρια και σε καταστήματα, και κατολισθήσεις.

Η αγωνία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής κορυφώθηκε όταν το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, με τον καθηγητή Γεράσιμο Παπαδόπουλο να καλεί τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Μπορεί μέχρι τώρα να μην έχουν γίνει αναφορές για εκτεταμένες ζημιές πέρα από κάποιες κατολισθήσεις, την κατάρρευση της μικρής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στον Ξερόκαμπο Σητείας και κάποιες ρωγμές σε κτίρια και σπίτια, ωστόσο δήμος και Πολιτική Προστασία εφιστούν την προσοχή των κατοίκων για όλο το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες για τη μετασεισμική ακολουθία που θα έπρεπε να είναι πιο έντονη μετά από έναν τόσο ισχυρό σεισμό, αλλά δεν είναι.  Είναι χαρακτηριστικό πως από την ώρα του σεισμού των 6,3 Ρίχτερμέχρι και λίγο πριν τις 16:30, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε τέσσερις μικρότερους μετασεισμούς 4,1, 3,7, 3,1 και 2,8 Ρίχτερ στο ίδιο, σχεδόν, επίκεντρο.

Τις ανησυχίες αυτές, τόνισε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου και Καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην τηλεόραση CRETA. Ο κ. Τσελέντης εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος με την μετασεισμική ακολουθία, ενώ τόνισε πως οι σεισμολόγοι αναμένουν έναν μετασεισμό της τάξης των 5,5 Ρίχτερ ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους κατοίκους καθώς σε θαλάσσιο χώρο ένας τέτοιος σεισμός θα γίνει αισθητός 20 φορές λιγότερο σε σχέση με τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η δόνηση των 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του νότιου άκρου του ανατολικού σεισμικού τόξου, επισημαίνοντας ότι το θέμα ερευνάται και ότι υπάρχουν πρώτες μικρές ενδείξεις που επιβεβαιώνουν το σενάριο αυτό.

Ο Ευθ. Λέκκας εκτίμησε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός είναι ο κύριος, επισήμανε ωστόσο ότι «θα πρέπει να περιμένουμε για ασφάλεια τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα».

Ο Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, διευκρινίζοντας ότι ο σημερινός σεισμός 6,3 Ρίχτερ δεν συνδέεται με αυτόν των 5,8 Ρίχτερ που είχε γίνει στο Αρκαλοχώρι, καθώς προέρχεται από διαφορετικό σεισμικό κέντρο.

Και ο Γεράσιμος Χουλιάρας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σύνδεση του σεισμού στο Αρκαλοχώρι και του σημερινού σεισμού.

Όσον αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι, πρόκειται μάλλον για τυπική διαδικασία. Όταν το επίκεντρο ενός σεισμού είναι πάνω από 5,5 Ρίχτερ σε θαλάσσιο χώρο, το Γεωδυναμικό εκδίδει αυτόματα προειδοποίηση για τσουνάμι. Δεν υπάρχει πάντως σήμερα τίποτα ανησυχητικό.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content