ktel

Μ. Κοκοσάλης: Φροντίζουμε για την επόμενη μέρα της πανδημίας

Ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων στη neadrasis.gr για όσα δίδαξε σε επίπεδο κοινωνικό και αυτοδιοίκησης ο κορωνοϊός

Η πανδημία του  κορωνοϊού στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων δοκίμασε και δοκιμάζει αντοχές προσώπων, φορέων αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Όπως επισημαίνει μιλώντας στη neadrasis.gr ο Δήμαρχος Μανώλης Κοκοσάλης η πανδημία ανέδειξε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, έβαλε την αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό , μια μάχη που συνεχίζεται.

Της Μαρίας Καλλέργη

Ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, με ενεργές εστίες ακόμα και αυτήν την στιγμή και με τον μηχανισμό του Δήμου να είναι συνεχώς σε εγρήγορση, το προηγούμενο διάστημα έκανε πολλά βήματα τόσο στο επίπεδο να τηρηθούν τα μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης της πανδημίας όσο και για την αντιμετώπιση των συνεπειών.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Δήμαρχος Μανώλης Κοκοσάλης:κινητοποιηθήκαμε από την πρώτη στιγμή σε όλα τα επίπεδα. Είχαμε και έχουμε εστίες σε αρκετές περιοχές του Δήμου μας και ήδη έχουμε επτά θανάτους που φαίνεται να σχετίζονται με τη νόσο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση του ιικού φορτίου στις Αρχάνες αλλά επίσης δείχνουν να υπάρχει ιικό φορτίο στα Πεζά και στον Πύργο που δεν υπήρχε πριν”.

H διασπορά και τα rapid test

Για τις εστίες που δημιουργήθηκαν στα όρια του Δήμου ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι όπως φάνηκε ήταν μεταξύ οικογενειών και ανθρώπων που έρχονταν σε συχνή επαφή μεταξύ τους ενώ όπως τονίζει ο κ.Κοκοσάλης: “από την πρώτη στιγμή είχαμε υποστηρίξει ότι γίνεται διασπορά στα σχολεία, αφού τα παιδιά μπορεί να μη νοσούσαν αλλά μετέφεραν τον ιό”.

Στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων έγιναν πολλά rapid test από τον ΕΟΔΥ με το Δήμαρχο να επισημαίνει ότι έγιναν τόσα πολλά που πλέον χρειάζονται κι άλλα και ο ΕΟΔΥ δεν ανταποκρίνεται.

Ο Δήμος από την πλευρά του μέσω της πολιτικής προστασίας φρόντισε για την τήρηση των μέτρων ενώ συνέβαλλε και στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων αλλά και στην περιφρούρηση σε καραντίνες κρουσμάτων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δήμαρχος: “καθοριστικός για τα την αντιμετώπιση ως σήμερα για τα rapid test αλλά και των εμβολίων ήταν ο ρόλος των Κέντρων Υγείας Αρκαλοχωρίου και Χάρακα, ενώ η συμβολή τους ανέδειξε και το σημαντικό ρόλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας”.

Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Μανώλης Κοκοσάλης: “Δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι ήταν και είναι δύσκολη υπόθεση. Ξεκινήσαμε τις ενέργειες μας από την πρώτη στιγμή με την πολιτική προστασία του Δήμου να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Έχοντας τη συναίσθηση των ευθυνών μας και ξεκινώντας μέσα από τον ίδιο το Δήμο εφαρμόσαμε ευλαβικά όσα έπρεπε για το προσωπικό μας, την προστασία των πολιτών που συναλάσσονται με τις υπηρεσίες μας και την αγορά των απαραίτητων υλικών. Από την πρώτη στιγμή μπήκαν στις προτεραιότητες μας τα σχολεία αλλά και η κοινωνία”.

Μελέτη και επόμενη μέρα

Με την ευθύνη του αντιδημάρχου πολιτικής προστασίας Μανώλη Σαμαριτάκη, ο Δήμος φρόντιζε να τηρούνται οι καραντίνες στα κρούσματα, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, αλλά και να παρέχεται φροντίδα στους ανθρώπους που ήταν μόνοι τους και ήταν σε καραντίνα.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Δήμαρχος: “Η υπόθεση της πανδημίας ανέδειξε κάποιες σοβαρά κοινωνικά ζητήματα που μας προβλημάτισαν και αποτελούν το αντικείμενο έρευνας που διεξάγεται αυτήν την περίοδο από το Δήμο. Στο πρώτο lockdown οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου κατέγραψαν δεκάδες ανθρώπους που για να επιβιώσουν χρειάζονταν τη βοήθεια μας. Επρόκειτο κυρίως για ηλικιωμένους υπερήλικες που ζούσαν μόνοι τους. Επιστρατεύσαμε τους μάγειρες των ΚΔΑΠ και μοιράζαμε καθημερινά 120 μερίδες φαγητού, ενώ το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι φρόντιζε και για τις υπόλοιπες ανάγκες των ανθρώπων όπως φάρμακα κλπ”.

Η αντιμετώπιση από το Δήμο ήταν σε ένα επίπεδο ικανοποιητικό σύμφωνα με το Δήμαρχο αλλά το στοίχημα είναι τι προκύπτει από όλη αυτήν την ιστορία και πως αυτό θα αξιοποιηθεί στο μέλλον. Έτσι σήμερα, με οκτώ κοινωνικούς επιστήμονες που διαθέτει ο Δήμος, κοινωνιολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς βρίσκεται σε εξέλιξη, μελέτη που καταγράφει όσα θα αποτελέσουν το “μπούσουλα” για την περαιτέρω πορεία του Δήμου.

Όπως αναφέρει ο κ.Κοκοσάλης: “Η έρευνα, της οποίας κάποια στοιχεία ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται, και θα παρουσιαστεί επίσημα με την ολοκλήρωση της θα μας δείξει όχι μόνον τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια ώστε να φροντίσουμε ώστε να δημιουργήσουμε τις υποδομές μας αλλά και τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μας στη λειτουργία του Δήμου, που με τη σειρά τους θα μας κατευθύνουν στο προγραμματισμό μας. Είναι σημαντικό πιστεύω η εμπειρία που μας έδωσε η πανδημία θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την επόμενη μέρα, που θα είναι εξίσου δύσκολη”

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ