Μάχη με το χρόνο για τον Άγιο Μηνά – Μπήκαν κάγκελα και δέθηκαν τα καμπαναριά για να μην πέσουν
Ένα θαύμα … που θα σώσει τα καμπαναριά του από την κατάρρευση περιμένει ο Άγιος Μηνάς! Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός, ένα από τα σημεία αναφοράς της πόλης του Ηρακλείου και ναός που αποτελεί τόπο παρηγοριάς και αποκούμπι για τους πιστούς.

Ο εφημέριος του Αγίου Μηνά π. Μανώλης Σταυρουλάκης

Η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και αφορά στη δρομολόγηση του δύσκολου και δαπανηρού έργου της αποκατάστασης των φθορών που επηρεάζουν σημαντικά τη στατικότητα του κτιρίου, πήρε κι άλλη αναβολή. Ο λόγος όπως εξηγεί ο εφημέριος του ναού π.Μανώλης Σταυρουλάκης είναι ότι η Επιστημονική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου με επικεφαλής τον καθηγητή Βασίλη Κουμούση που έχει αναλάβει τη σύνταξη της μελέτης, ζήτησε τρίμηνη παράταση στην προθεσμία για την ολοκλήρωση της. Έτσι η μελέτη που επρόκειτο να παραδοθεί ως τα τέλη Νοεμβρίου, θα είναι έτοιμη καλώς έχοντων των πραγμάτων το Φεβρουάριο.

Ο λόγος που ζητήθηκε η αναβολή αφορά στον φόρτο εργασίας που έφεραν οι σεισμοί και φυσικά είναι πολύ σοβαρός ωστόσο ο π.Μανώλης Σταυρουλάκης, ο οποίος κατάγεται από το Σαμπά του Δήμου Μινώα Πεδιάδος που ισοπεδώθηκε από τους σεισμούς μιλώντας στη neadrasis.gr τόνισε ότι κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί αν έχουμε ένα σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, καθώς τα καμπαναριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ιδιαίτερα το αριστερό.

Αν κάποιος σήμερα επισκεφθεί τον Άγιο Μηνά, θα δει τα καμπαναριά που έχουν περιδεθεί με ειδικά σύρματα και σχοινιά ενώ έχει αποκλειστεί και η πρόσβαση σε κάποια σημεία του αύλειου χώρου του ναού, για λόγους ασφαλείας.

Ο εφημέριος του ναού επισημαίνει ότι ως σήμερα έχουν γίνει πολλές και σημαντικές ενέργειες προς την κατεύθυνση της αναστήλωσης του ναού καθώς υπάρχει η εκφρασμένη στήριξη της Περιφέρειας για να βρεθούν τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για την αποκατάστασή της στατικότητας του ναού. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης του Πολυτεχνείου, που έλαβε δείγματα από διάφορα σημεία του ναού.

Η συγκεκριμένη μελέτη θεωρείται κομβικό σημείο προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάσταση καθώς θα προτείνει τις απαραίτητες εργασίες αλλά και θα προσδιορίσει το κόστος. Το κόστος θα μπορεί να εκτιμηθεί, αν δεν προκύψουν καθυστερήσεις ως το Καλοκαίρι, προκειμένου να ξεκινήσει στη συνέχεια η αναζήτηση των χρημάτων.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα είναι υψηλό και θα απαιτηθεί χρόνος. Ωστόσο ο Άγιος Μηνάς θα είναι καγκελόφρακτος και τα καμπαναριά του δεμένα, ενώ οι άνθρωποι που τον διακονούν αλλά και οι Ηρακλειώτες θα εύχονται να μη συμβεί κάτι που θα ανατρέψει την ήδη δύσκολη παρούσα κατάσταση, όπως για παράδειγμα ένας σεισμός που θα πλήξει το κτίριο.

          ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content