Κόντρα Αρναουτάκη – Μαρκογιαννάκη για τις ζημιές

Έντονη αντιπαράθεση έγινε σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μεταξύ του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκη και του υποψηφίου περιφερειάρχη της ΝΔ κ. Αλεξ. Μαρκογιαννάκη, για το θέμα των ζημιών που προκλήθηκαν στην Κρήτη από τις πρόσφατες κακοκαιρίες.

Ο κ. Αρναουτάκης, κατά την τοποθέτησή του, είπε ότι οι βροχές που έπεσαν στη δυτική Κρήτη ήταν πρωτόγνωρες και περισσότερες ακόμη και από τη… Νορβηγία, όμως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε, δεκάδες μηχανήματα άνοιξαν τους κλεισμένους δρόμους, και έγινε καταγραφή των ζημιών που συνεχίζεται.

Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες για τα ρέματα, είπε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο περιήλθαν στην Περιφέρεια, χωρίς όμως τις αναγκαίες πιστώσεις. Ο κ. Αρναουτάκης μίλησε και για τις ευθύνες της πολιτείας που πρέπει να αναλάβει δράση ώστε να επανακαθορισθούν τα έργα που είναι αναγκαίο να εκτελεσθούν.

Είπε ακόμη ότι για την  αποκατάσταση των ζημιών στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνης έχουν διατεθεί 32 εκατ. ευρώ “κι αυτή είναι μόνο η αρχή”.

Στα όσα είπε ο κ. Αρναουτάκης άσκησε έντονη κριτική ο κ. Μαρκογιαννάκης, που καταλόγισε ευθύνες στην Περιφέρεια κατηγορώντας την για ανεπάρκεια και προχειρότητα στις διαδικασίες συντήρησης, εκτέλεσης και υλοποίησης των μεγάλων έργων υποδομής στο νησί.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωσή του υπουργού Υποδομών & Μεταφορών κ. Σπίρτζη, ο οποίος έκανε λόγο για το τμήμα Κίσαμος – Χανιά, το οποίο θα περιλαμβάνεται ως προαίρεση κατασκευής του κυρίως άξονα Χανίων – Ηρακλείου, ο κ. Μαρκογιαννάκης σχολίασε πως πρόκειται για ξεκάθαρο εμπαιγμό και κούφιες εξαγγελίες καθώς δεν έγινε ποτέ μελέτη ώστε να ενσωματωθεί το συγκεκριμένο κομμάτι.Επισήμανε δε ότι ένα μήνα μετά, ο Πλατανιάς παραμένει βομβαρδισμένο τοπίο ενώ ακόμη δεν έχουν εγκριθεί οι χρηματοδοτήσεις έργων. Απευθυνόμενος στον κ. Αρναουτάκη, ρώτησε πότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την αποκατάσταση της γέφυρας στον Πλατανιά καθώς οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής ανησυχούν για την τουριστική περίοδο που πλησιάζει σε μόλις ένα μήνα ενώ δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί η παλιά γέφυρα και δρομολογηθεί η κατασκευή της νέας.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης, απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη, του είπε ότι “δεν είναι προς τιμήν σας να διεκδικείτε σήμερα πόρους   για αντιπλημμυρικά έργα, οκτώ χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας”. Και πρόσθεσε ότι το κόστος της πρόληψης είναι πολύ μικρότερο από αυτό της αποκατάστασης των ζημιών.

Απαντώντας ο κ. Αρναουτάκης είπε ότι αυτοί που κάνουν κριτική, θάπρεπε να δουν αν η Περιφέρεια είχε τα αναγκαία κονδύλια για να γίνουν τα έργα, δεδομένου ότι από το 2012 έχουν περιορισθεί τα έσοδά της κατά 150 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης άσκησε κριτική στην Περιφέρεια και στα θέματα του ΒΟΑΚ που δεν προχωρεί στην πράξη αλλά μόνο στις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη. Ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε ότι καμιά κυβέρνηση δεν θέλησε μέχρι σήμερα να δώσει αρμοδιότητες για τον ΒΟΑΚ στην Περιφέρεια.

Για το θέμα της απειλούμενης απένταξης του δρόμου Ηράκλειο – Μεσαρά, ο κ. Αρναουτάκης είπε πως όταν αντιμετωπίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα, στα έργα αυτά δίδονται παρατάσεις και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το έργο δεν θα απενταχθεί.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ