Κλείνουν συμβολικά τα μαγαζιά τους οι έμποροι της Κρήτης για τα μέτρα
Κλείνουν συμβολικά τα καταστήματά τους οι έμποροι της Κρήτης, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στα νέα μέτρα στο λιανεμπόριο και ζητούν την απόσυρσή τους.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, 

Αντιλαμβανόμαστε ότι η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και το λιανικό εμπόριο έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και έχει αποδείξει πως τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα δεν αποτελούν πηγές μετάδοσης της πανδημίας, όπου άλλωστε η προσέλευση των καταναλωτών σε αυτά είναι μικρή και ελεγχόμενη.

Η κλιμακούμενη υγειονομική κρίση οξύνει ολοένα και περισσότερο την οικονομική κρίση με ξεκάθαρη πλέον αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

 

Το Λιανικό Εμπόριο της Κρήτης είναι αντίθετο στα νέα μέτρα και ζητάμε την άμεση απόσυρσή τους. Για μια ακόμη φορά από την αρχή της πανδημίας οι εμπορικές επιχειρήσεις γινόμαστε εύκολος στόχος και μάλιστα όταν σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι μικρές επιχειρήσεις έχουν τηρήσει και εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας και όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα γεγονός που έχει αναγνωρισθεί από όλους.

Προκαλεί επίσης οργή και αγανάκτηση η εξαίρεση τήρησης των νέων μέτρων από τα super markets, τις λαϊκές αγορές δημιουργώντας πάλι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων της αγοράς.

Ο άδικος τρόπος αντιμετώπισης του λιανικού εμπορίου απέναντι στην οικονομική ζωή με στοχευσιμότητα και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, δεν μπορούμε πια να το αποδεχτούμε.

Η επανεξέταση των νέων υγειονομικών μέτρων αλλά και ο συνδυασμός τους με μέτρα στήριξης κρίνεται αναγκαία και επιτακτική.

Στη κατεύθυνση αυτή προτείνουμε:

  1. Εξάμηνη μετάθεση της έναρξης αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και
  2. Εξάμηνη μετάθεση της αντίστοιχης αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας.
  3. Στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης του εμπορίου, όπως για την εστίαση και τον τουρισμό.
  4. Θεσμοθέτηση του ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
  5. Διεύρυνση του προγράμματος επιδότησης πάγιων δαπανών και για τους αυτοαπασχολούμενους.
  6. Πρόβλεψη τρίμηνης παράτασης ισχύος της κρατικής ενίσχυσης – Γέφυρα 2, με παράλληλη ισχύ των υφιστάμενων ποσών ενίσχυσης ανά δικαιούχο.
  7. Φορολογική καθιέρωση της εμπορικής τουριστικής επιχείρησης.
  8. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και προκαταβολής επόμενου έτους.
  9. Θεσμοθέτηση του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού.

Εκπροσωπώντας όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της Κρήτης εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας στα νέα μέτρα,  ζητάμε την κατάργηση τους και την έμπρακτη στήριξη του λιανικού εμπορίου και των μικρών επιχειρήσεων.

Ως πρώτη ένδειξη διαμαρτυρίας μας, συμμετέχοντας στη Πανελλαδική κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει ο κλάδος της εστίασης την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ από τις 9:00 ως τις 12:00 το μεσημέρι, ζητώντας την απόσυρση των νέων μέτρων, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις  να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να διασωθούν θέσεις εργασίας στο εμπόριο και να μη μετρήσουμε νέα λουκέτα.ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content