Κίνησε για την αθανασία ο Μιχάλης Νικηφοράκης

Ένας πολύ αγαπητός συμπολίτης, ένας άνθρωπος που αγαπούσε με πάθος και προέβαλε με το ταλέντο του σ’ όλη του τη ζωή την Κρήτη, ο συνταξιούχος οδοντίατρος και από τους κορυφαίους της φωτογραφικής Τέχνης Μιχάλης Νικηφοράκης, αποχαιρέτησε τα εγκόσμια και πέρασε στην αθανασία.

Ο Μιχάλης Νικηφοράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο όπου έζησε και δημιούργησε. Ως οδοντίατρος πρόσφερε πάρα πολλές και σημαντικές υπηρεσίες στους συμπολίτες του και είχε κατακτήσει την αγάπη και την απόλυτη εμπιστοσύνη τους.

Από παιδί αγαπούσε, μελετούσε και θαύμαζε τις καλές και σωστές φωτογραφίες. Το όνειρό του να βγάλει τις πρώτες δικές του φωτογραφίες πραγματοποιήθηκε στα φοιτητικά του χρόνια ,όταν απέκτησε μια απλή φωτογραφική μηχανή.

Με την πάροδο του χρόνου, ασχολείτο όλο και πιο σοβαρά με τη φωτογραφική Τέχνη και έμελλε να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους της στο νησί μας.

Το 1965 έγινε μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης. Αξιώθηκε να δουλέψει μέχρι το 1979 ασπρόμαυρη φωτογραφία και στη συνέχεια επεξέτεινε το ενδιαφέρον του και στην έγχρωμη. Παράλληλα ασχολήθηκε με τις διαφάνειες και παρουσίασε κατά καιρούς σε δημόσιες προβολές πολλές αριστουργηματικές εργασίες του με διάφορα θέματα, Ελληνικά και παγκόσμια.

Έχει παρουσιάσει δυο ατομικές εκθέσεις στο Ηράκλειο ενώ φωτογραφίες του προβλήθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα και παγκοσμίως . Η φωτογραφική του δουλειά έχει τιμηθεί με 120 ελληνικά και 100 παγκόσμια βραβεία.

Δούλεψε με πολύ μεράκι διάφορες φωτογραφικές θεματολογίες, με ιδιαίτερη προτίμηση στο πορτραίτο, το τοπίο και τη φωτογράφηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (αρχαιότητες, λαική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, λαογραφία κ.λ.π.).

Πολλές φωτογραφίες του κοσμούν μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές και διάφορα έντυπα.

Το 1967 εξελέγη πρόεδρος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης και παρέμεινει πρόεδρός της μέχρι το 2000, οπότε του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου προέδρου της Ε.Φ.Ε.

Αποχαιρετισμός από το Μυλοπόταμο

 

Με αφορμή τον θάνατο του Μιχάλη Νικηφοράκη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυλοποτάμου και του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ» κ. Μανούσος Κλάδος έκαμε την ακόλουθη δήλωση:

Με οδύνη, θλίψη και συγκίνηση η Κρήτη αποχαιρέτησε σήμερα ένα από τα σημαντικότερα τέκνα της, τον καλλιτέχνη φωτογράφο, EFIAP Μιχάλη Νικηφοράκη. Έφυγε από κοντά μας μια εξέχουσα προσωπικότητα και ένας κορυφαίος καλλιτέχνης. Υπήρξε από τους σπουδαιότερους φωτογράφους με συνεχή παρουσία από τα μέσα του 20ου  αιώνα έως σήμερα με εκατομμύρια λήψεις και περισσότερα από 400 παγκόσμια βραβεία με εικόνες γεμάτες από την Κρήτη και τους ανθρώπους της.

Η συνεργασία μας μαζί του αποτέλεσε μάθημα ζωής. Πάντα δυναμικός, δημιουργικός, καινοτόμος. Πάντα δε εργαζόμενος ανιδιοτελώς. Εραστής μιας τέχνης για την οποία προσέφερε τον ίδιο του εαυτό χωρίς  ποτέ να κερδίσει χρήματα! Ο Μιχάλης Νικηφοράκης μόνο έδινε. Απολαβή του ήταν η ολοκλήρωση του κάθε ενός έργου του. Όλα δε τα έργα του είχαν την ομορφιά της ψυχής του. Της ψυχής που μας κέρδιζε και μας έκανε κοινωνούς των οραμάτων του.

Η συνεργασία μας μαζί του έχει δώσει ένα ογκώδες φωτογραφικό έργο από τα χωριά και τους ανθρώπους του Μυλοποτάμου. Τόσο την περίοδο του Δήμου Κουλούκωνα όσο και τώρα επί Δήμου Μυλοποτάμου καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια σπουδαία φωτογραφική συλλογή, η οποία θα φυλαχθεί ως πολύτιμη πολιτιστική παρακαταθήκη για τον τόπο και του ανθρώπους του. Η δε συνεισφορά του στο Δημοτικό Θέατρο Μυλοποτάμου και στις θεατρικές ομάδες και τους πολιτιστικούς συλλόγους Γαράζου, Αγίου Μάμαντα και Δαφνέδων, αποτελεί τιμή και εμπειρία ζωής για όσους είχαμε την μεγάλη τύχη να συνεργαστούμε μαζί του.

Εκ μέρους του πολιτιστικού κινήματος του Δήμου Μυλοποτάμου, τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Αλλά θα μου επιτρέψετε και μια προσωπική αναφορά: «Σεβαστέ και αγαπημένε Μιχάλη Νικηφοράκη. Ακριβέ μου φίλε. Σε χαιρετώ με πόνο ψυχής. Θα ευχαριστώ τον Θεό που είχα την τύχη να σε γνωρίσω. Που είχα την ευτυχία και την μεγάλη τιμή της φιλίας σου. Θα μου λείψεις. Θα μου λείψεις πολύ. Ο Θεός να σε αναπαύσει με τους δίκαιους και τους εκλεκτούς. Καλό ταξίδι.»

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ