grylos-aggouridakis

Καταδικάσθηκαν οι νταήδες που έδειραν Αυστριακό

Εφιαλτική περιγραφή του επεισοδίου ενώπιον του δικαστηρίου

Ποινή τριών χρόνων με αναστολή επιβλήθηκε σήμερα στους δυο από τους τέσσερις δράστες του άγριου ξυλοδαρμού ενός 59χρονου Αυστριακού που έγινε την 30ή Μαϊου στο ενετικό λιμάνι των Χανίων. Επίσης, ποινή ενός χρόνου με αναστολή επιβλήθηκε σε άλλα δυο άτομα που κατηγορούντο για απλή συνέργεια στο ίδιο περιστατικό.

Οι δυο πρώτοι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για βαριά σωματική βλάβη από κοινού και σε συναυτουργία, ενώ οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια. Σε κανέναν από τους 4 κατηγορούμενους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.

Πριν την έναρξη της διαδικασίας, η έδρα είχε απορρίψει νωρίτερα αίτημα ενός εκ των κατηγορουμένων για αναστολή της με την αιτιολογία οτι ο δικηγόρος του για λόγους υγείας δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην ακροαματική διαδικασία.

Η δίκη ξεκίνησε με τις καταθέσεις 3 μαρτύρων κατηγορίας, της συντρόφου του θύματος, του 59χρονου Αυστριακούπου παρέστη ως πολιτικός ενάγων και μιας μάρτυρος. Ακολούθησαν οι καταθέσεις 3 μαρτύρων υπεράσπισης, που ήταν οι γονείς τριών εκ των κατηγορουμένων, οι απολογίες των κατηγορουμένων και έπειτα η πρόταση της Εισαγγελέως που έγινε δεκτή από το δικαστήριο.

Πρώτη κατέθεσε η σύντροφος του 59χρονου ξεκινώντας την αφήγησή της αναφέροντας οτι εκείνο το βράδυ, το ζευγάρι, επέστρεψε στο σπίτι του, αφού είχε ολοκληρώσει τη δουλειά σε μπαρ που διατηρούν και εργάζονται και οι δυο. Ενώ βρίσκονταν κοντά στο σπίτι τους, είδαν να τους προσεγγίζει το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι 4 κατηγορούμενοι, έχοντας πολύ δυνατά τη μουσική. Χωρίς το ζευγάρι να  καταλάβει το λόγο και αφού το θύμα ζήτησε απευθυνόμενο προς τους επιβαίνοντες του οχήματος να χαμηλώσουν λίγο την ένταση της μουσικής, άκουσε βρισιές και αποδοκιμασίες που η σύντροφος του 59χρονου είπε οτι ντρέπεται να αναπαράγει στο δικαστήριο. Στη συνέχεια ένας εκ των κατηγορουμένων φορώντας κουκούλα στο κεφάλι κατέβηκε από το όχημα, ακολούθησε δεύτερος, με ιδιαίτερα εριστικό ύφος, ο οποίος μάλιστα φώναξε “όταν ξεκινήσεις έρχομαι” και πριν καλά καλά καταλάβουν τι συνέβαινε ο σύντροφός της δέχτηκε μια μπουνιά στο πρόσωπο. Ο 59χρονος βρέθηκε στο έδαφος και απευθυνόμενος στον δράστη, τους ζήτησε να αποχωρήσουν και το συμβάν θα ξεχαστεί.

Ο ξυλοδαρμός συνεχίστηκε, όπως κατέθεσε η μάρτυρας με μεγαλύτερη ένταση. Σύμφωνα με τα όσα διηγήθηκε η σύντροφος του θύματος, δύο από τους κατηγορουμένους, τους οποίους υπέδειξε στο δικαστήριο ήταν αυτοί που μπορεί να καταθέσει με βεβαιότητα οτι πρωταγωνίστησαν στον ξυλοδαρμό ενώ δεν ήταν σε θέση να πει τι έκαναν οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, αν δηλαδή συμμετείχαν και αυτοί ενεργά στην βιαιοπραγία. Το μόνο για το οποίο είναι βέβαιη, όπως είπε σε σχετική ερώτηση της Εισαγγελέως, είναι οτι δεν έκαναν κάτι για να αποτρέψουν την βίαιη επίθεση σε βάρος του συντρόφου της.

Η μάρτυρας πρόσθεσε οτι ενώ οι 4 κατηγορούμενοι κατευθύνοννταν προς το αυτοκίνητό τους, ένας εξ’αυτών επέστρεψε και έδωσε μια δυνατή κλωτσιά στο θύμα, που φαίνεται οτι ήταν και η “χαριστική βολή” αφού ο σύντροφός της κινδυνεύει να χάσει το νεφρό του. Γείτονας που ηταν αυτόπτης μάρτυρας, ειδοποίησε αστυνομία και ΕΚΑΒ και λίγη ώρα αργότερα οι δράστες εντοπίστησαν και συνελήφθησαν ενώ ασθενοφόρο που έσπευσε στο σημείο, παρέλαβε το θύμα και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο.

Ο 59χρονος, ως πολιτικός ενάγων περιέγραψε στο δικαστήριο την επίθεση που δέχτηκε, αφού σημείωσε οτι δεν αισθάνεται καλά που πίσω του ακριβώς κάθονται αυτοί που τους αναγνώρισε ως τους δράστες και υπαίτιους για την επίθεση που δέχθηκε. Ο 59χρονος τόνισε οτι δεν γνωρίζει για ποιον λόγο δέχθηκε αυτήν την βιαιοπραγία αφού δεν είχε προηγηθεί κάτι μεταξύ του ίδιου και των νεαρών, δεν τους γνώριζε και το μόνο που τους είπε, με ήπιο τρόπο ήταν να χαμηλώσουν την μουσική. Άκουσε φωνές και βρισιές που δεν μπορούσε να καταλάβει ενώ όταν αντιλήφθηκε το εριστικό ύφος κάποιων εκ των κατηγορουμένων και προσπάθησε να τους κατευνάσει λέγοντας τους να πάνε για ύπνο και οτι δεν συνέβη κάτι, έλαβε απάντηση οτι “Δεν τελειώσαμε ακόμα”. Κάποια στιγμή ο 59χρονος απευθυνόμενος στη σύντροφό του, της ζήτησε να δει και να θυμάται την πινακίδα του αυτοκινήτου των νεαρών για να το αναφέρει στην αστυνομία.  Όταν αντιλήφθησαν οι δράστες οτι θα εμπλακεί η αστυνομία, συνέχισαν το γρονθοκόπημα και στη συνέχεια γρήγορα έφυγαν προς το αυτοκίνητο. Ένας εξ αυτών, όπως κατέθεσε,  επέστρεψε και ενω το θύμα  είχε βγάλει τα κλειδιά του σπιτιού από την τσέπη του και είχε σηκώσει το χέρι του σε μια προσπάθεια να ανοιξει την πόρτα, ένας εκ των κατηγορουμένων, του κατάφερε μια δυνατή κλωτσιά με τον 59χρονο να σφαδάζει στην συνέχεια από τον πόνο.

Σύμφωνα με ιατρική γνωμάτευση που ανέγνωσε η πρόεδρος της έδρας, ο 59χρονος μετά την διακομιδή του στο νοσοκομείο και αφού εξετάστηκε από τους γιατρούς, μεταξύ άλλων έφερε κάκκωση νεφρού σε βαθμό 3, εμφάνισε αιματουρία, ρίξη αριστερού νεφρικού παρεγχύματος άνω του ενός εκατοστού με συνοδό περινεφρικό αιμάτωμα.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης οι γονείς τριών εκ των κατηγορουμένων ενώ αξίζει να σημειωθεί οτι δυο εξ αυτών είχαν επισκεφθεί το θύμα στο Νοσοκομείο και είχαν ζητήσει συγνώμη εκ μέρους των παιδών τους. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, γονέας απέδωσε το περιστατικό στην κακιά στιγμή, σημειώνοντας οτι ο γιος του δεν είχε δώσει κανένα ανάλογο δικαίωμα στο παρελθόν και δεν είχε επιδείξει αντίστοιχη συμπεριφορά.

Δύο εκ των κατηγορουμένων στις απολογίες τους, τόνισαν οτι δεν είχαν καμία εμπλοκή στο περιστατικό και δήλωσαν αθώοι ωστόσο το δικαστήριο, έκρινε οτι είχαν έμμεση συνέργεια, παρότι στο δικαστήριο αποδείχθηκε οτι δεν είχαν ενεργό συμμετοχή στην βιαιοπραγία κατά του 59χρονου.

Κατά της απόφασης, άσκησε έφεση η δικηγόρος ενός εκ των δύο κατηγορουμένων για απλή συνέργεια.

 

 

Flashnews

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ