Κανείς δεν λησμονεί τη Βιργινία Μανασάκη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου η εκδήλωση του ΕΣΔΑΚ για την απονομή του βραβείου στη μνήμη της αείμνηστης Αντιπεριφερειάρχη Βιργινίας Μανασάκη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής και ο πρώην Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, μίλησαν για την αείμνηστη Βιργινία, τη δουλειά και το πλούσιο έργο που άφησε ως παρακαταθήκη στην – δυστυχώς – σύντομη ενασχόλησή της με τα θέματα της διαχείρισης αποβλήτων και της ενεργειακής κάλυψης της Κρήτης. Παράλληλα, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Νίκος Κατσαράκης, ως εκπρόσωπος της επιτροπής αξιολόγησης που αποτελούνταν από στελέχη του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., της Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ Κρήτης, καθώς και του ΤΕΕ/ΤΑΚ, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο έγινε η αξιολόγηση και στην ιδιαίτερα ικανοποιητική συμμετοχή διδακτορικών φοιτητών (38 συνολικά) στον νέο θεσμό του βραβείου «Βιργινία Μανασάκη».

Το συγκεκριμένο βραβείο, αποτελεί μια συμβολική αναγνώριση της προσπάθειας υποψηφίων Διδακτόρων, καθώς και η αείμνηστη Βιργινία ήταν υποψήφια Διδάκτωρ, για τη διατριβή τους σε θέματα που άπτονται της διαχείρισης των απορριμμάτων, περιβαλλοντικών και ενεργειακών ζητημάτων. Το βραβείο περιλάμβανε την απονομή έντυπου επαίνου, ενός ειδικά σχεδιασμένου βραβείου, καθώς και την απονομή του χρηματικού ποσού των 3.000 € για την ενίσχυση των διδακτορικών σπουδών του βραβευθέντος.

Το παρών στην τελετή έδωσαν επίσης μέλη της οικογένειας της Βιργινίας Μανασάκη – ο αδερφός της Γιώργος Μανασάκης έκανε και τη σχετική απονομή – συνεργάτες και φίλοι της, ο Δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Ειρήνη Βρέντζου, πολλοί εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης, στελέχη του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και της Περιφέρειας Κρήτης, εκπρόσωποι από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση θεσπίστηκε από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – Ε.Σ.Δ.Α.Κ., στη μνήμη του στελέχους του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και της Περιφέρειας Κρήτης, Βιργινίας Μανασάκη.

Στη διαγωνιστική διαδικασία έλαβαν μέρος συνολικά 38 διδακτορικοί φοιτητές απ’ όλη την Ελλάδα με την Επιτροπή να καταλήγει ομόφωνα στην απονομή του βραβείου στον διδακτορικό φοιτητή Ηλία – Ιωάννη Παπαηλία. Η αξιολόγηση των αιτήσεων έγινε από Επιστημονική Επιτροπή που συστάθηκε γι’ αυτό τον σκοπό και στην  οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ., την Περιφέρεια Κρήτης, το ΤΕΕ/ΤΑΚ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΤΕΙ Κρήτης.

Δήλωση Περιφερειάρχη

Ο κ. Αρναουτάκης έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Αξίζουν συγχαρητήρια στον ΕΣΔΑΚ για την πρωτοβουλία να καθιερώσει ένα βραβείο στην μνήμη της Βιργινίας Μανασάκη για όλα αυτά που έκανε όλα αυτά τα χρόνια.
Πιστεύω απόλυτα πως αυτή δουλειά που εκείνη ξεκίνησε με τον ΕΣΔΑΚ, το Δήμο Ηρακλείου και την περιφέρεια Κρήτης, Μας έκανε να κατορθώσουμε και έχουμε ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό σχεδιασμό για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και χαιρόμαστε που βλέπουμε τα πρώτα έργα τα οποία είχαν χρηματοδοτηθεί με μελέτες από την περιφέρεια Κρήτης και τώρα είμαστε σε διαδικασία δημοπράτησης. Έργα που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ € με στόχο να έχει Κρήτη ολοκληρωμένο Σχεδιασμό για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και να λύςει για τα επόμενα 25 χρόνια το πρόβλημα που ταλανίζει πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδος. Αιωνία η μνήμη της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ