Καλογεράκης: ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία και  τη δική του συμβολή στην ελευθερία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Καστέλι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα γεγονότα που συγκρότησαν την επιχείρηση της δολιοφθοράς στο αεροδρόμιο του Καστελλίου, όπως και αυτή της δολιοφθοράς στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, που επακολούθησε. Μια επιχείρηση που, όπως είπε, «υπήρξε η μεγάλη αρχή, που την διαδέχθηκε ένα τρομακτικό “ κτύπημα” των Συμμάχων στο τμήμα της γερμανικής πολεμικής μηχανής, το οποίο έδρευε στην Κρήτη, την εποχή εκεινη».

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης στην προσφώνηση του αναφέρθηκε στην καταναγκαστική εργασία στην περιοχή και το πολεμικό αεροδρόμιο, παραδίδοντάς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέκδοτη έρευνα-μελέτη που φέρνει στο φως τη βαρβαρότητα, όπως είπε, της καταναγκαστικής εργασίας, ζητώντας από τον κ. Παυλόπουλο να συμβάλει ώστε, τα εκατομμύρια εργατοώρες, να συμπεριληφθούν στις απαιτήσεις αποζημίωσης της χώρας μας.

 

“Σε όλες τις ιστορικές περιόδους, οι κάτοικοι  με τους αγώνες τους απέδειξαν πως ελευθερία,είναι το  ύψιστο αγαθό των αξιακών τους αρχών.

Εδώ, στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, το Αρκαλοχώρι, το  Θραψανό, το Καστέλλι έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία και  τη δική του συμβολή στην ελευθερία”,ανέφερε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης, καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων το γυμνασίου Καστελλίου και ανέφερε στην προσφώνηση του:
Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας

Σας καλωσορίζω στον  Δήμο Μινώα Πεδιάδας,

Σας ευχαριστώ για την ύψιστη τιμή που μας αποδίδετε να παρευρεθείτε στις εκδηλώσεις, για το πρώτο όπως ιστορικά καταγράφεται,  σαμποτάζ εναντίον των δυνάμεων του άξονα στην Ευρώπη, την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, εδώ στο αεροδρόμιο Καστελλίου

Σε όλες τις ιστορικές περιόδους, οι κάτοικοι  με τους αγώνες τους απέδειξαν πως ελευθερία,είναι το  ύψιστο αγαθό των αξιακών τους αρχών.

Εδώ, στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, το Αρκαλοχώρι, το  Θραψανό, το Καστέλλι έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία και  τη δική του συμβολή στην ελευθερία.
 
Εδώ που σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, κτίστηκε η αρχαιότερη πόλη της Κρήτης, η αρχαία Λύκτος.


Εδώ, στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, που από τα  χρόνια της Τουρκοκρατίας η περιοχή μας ανέδειξε τρεις Αρχηγούς, τον Αντώνιο Τρυφίτσο από το Καστέλλι,
τον Κωστή Βογιατζάκη από το Αρκαλοχώρι και τον Μανόλη Φρουδά από το Θραψανό.

Ο πρώτος, στον οποίο καταθέσατε το στεφάνι, ήταν ο Αρχηγός των έξι ανατολικών επαρχιών, με συμμετοχή στις περισσότερες μάχες από όλους τους Αρχηγούς της Κρήτης, δίδοντας τελικά τη ζωή του στην πατρίδα τον Ιούνιο του 1897. Ήταν ο τελευταίος Αρχηγός, θύμα της τουρκικής θηριωδίας.

Ο τόπος μας δοκιμάστηκε σκληρά  την περίοδο της κατοχής από έναν βάρβαρο κατακτητή.

Στον κάμπο του Καστελλίου κατασκευάστηκε από  χιλιάδες κατοίκους το πολεμικό αεροδρόμιο με καταναγκαστική εργασία.

Οι βομβαρδισμοί, οι εκτελέσεις, τα ηλεκτροφόρα σύρματα, η αρπαγή των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, η ουδέτερες ζώνες και απομάκρυνση των κατοίκων γύρω από το αεροδρόμιο, οι κακουχίες και βασανισμοί, οι συλλήψεις και η μεταφορά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εργασίας, η ασιτία, η μαθητική διαρροή, οι επιτάξεις και  πυρπολήσεις κατοικιών, ήταν οι επιπτώσεις της τετράχρονης κατοχής.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Σε απόλυτο αριθμό, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας αριθμεί 75 θύματα στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο,
16 στη Μάχη της Κρήτης
και 140 την κατοχή, στο σύνολο 230, που έδωσαν το αίμα τους μένοντας πιστοί στις παραδόσεις των προγόνων μας.

Σ’ αυτό το αεροδρόμιο που εξυπηρετούσε τα σχέδια των Γερμανών αξιωματούχων και του Στρατάρχη Ρόμελ στην Αφρική, έγινε το πρώτο σαμποτάζ στις 10 Ιουνίου 1942.

Ένα γεγονός που αναδεικνύουμε ως Δήμος με την παρουσία σας, γιατί η μνήμη πρέπει να παραμένει ζωντανή και φωτεινό παράδειγμα στις νεότερες γενιές.


Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019, η γερμανική κυβέρνηση παρέλαβε επισήμως από την χώρα μας τη ρηματική διακοίνωση για τις αποζημιώσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διεκδικούμε αποζημιώσεις για τα θύματα, το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις στις κατεστραμμένες δομές τα χρόνια   1941-1945.

Από τις διεκδικήσεις της Ελλάδας απουσιάζουν οι αποζημιώσεις για την καταναγκαστική εργασία που προσέφεραν οι Έλληνες στους κατακτητές.

Στον τόπο μας, τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, χιλιάδες πολίτες οδηγούνταν καθημερινά στα οχυρωματικά έργα των Γερμανών, κυρίως στο πολεμικό αεροδρόμιο Καστελλίου από το πρωί ως το βράδυ, κάτω από άθλιες συνθήκες.

Σας παραδίδουμε ανέκδοτη εργασία-μελέτη όπου καταδεικνύεται η βαρβαρότητα της καταναγκαστικής εργασίας στην Κρήτη και στο πολεμικό αεροδρόμιο Καστελλίου, ζητώντας από εσάς να συμβάλετε ώστε, τα εκατομμύρια εργατοώρες, να συμπεριληφθούν στις απαιτήσεις αποζημίωσης της χώρας μας.


Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε
Το Δημοτικό Συμβούλιο, με απόφασή του την οποία καλώ να αναγνώσει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, σας ανακηρύσσει επίτιμο  Δημότη του Δήμου μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε την αμέριστη συμπαράστασή σας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν αυτόν «τον τόπο τον μικρό και μέγα», όπως λένε και οι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη.   ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ