Ισχυρότατος σεισμός 6,3 ρίχτερ ταρακούνησε συθέμελα όλη την Κρήτη – Πολλές ζημιές στην περιοχή της Σητείας

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,3 ρίχτερ ταρακούνησε συθέμελα όλη την Κρήτη σήμερα στις 12.24΄. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα, πολύ κοντά στην Κρήτη, 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου, μεταξύ Σητείας και Ιεράπετρας.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν σχεδόν επιφανειακό, μεταξύ 2 και 5 χλμ και γι’ αυτό ο σεισμός έγινε εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη και ιδιαίτερα την ανατολική.

Με βάση τις μετρήσεις του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, η δόνηση ήταν 6,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο στα 51 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σητείας και με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Ακολούθησε στις 12:36 κι άλλος σεισμός 4 Ρίχτερ στα 6 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Ζάκρου, με εστιακό βάθος στα 5 χιλιόμετρα.

Λίγο μετά (ώρα 12.32) , έγινε σεισμός 4,7 ρίχτερ 42 χλμ ΝΝΑ της Καρπάθου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη, από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν πολλές ζημιές σε κτίρια. Όπως είπε ο κ. Ζερβάκης, ακόμη και το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.

Σύμφωνα με την αυτόματη ενημέρωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο στα 30 χιλιόμετρα νότια – νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

Το ευτύχημα είναι πως ο σεισμός έγινε μέρα μεσημέρι. Η έντασή του όμως και η μεγάλη του διάρκεια τρομοκράτησε όλο τον κόσμο, που έσπευδε να βγει έξω από τα κτίρια στα οποία βρισκόταν.

Ο νέος αυτός μεγάλος σεισμός, έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο τους σεισμολόγους, που τις τελευταίες μέρες είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Κανένας, μα κανένας, δεν είχε κάνει την παραμικρή πρόβλεψη για ένα τέτοιο σεισμό, στην συγκεκριμένη περιοχή…

«Ο σημερινός σεισμός δεν έχει σχέση με το Αρκαλοχώρι» είπε ο κ. Ευθύμης Λέκκας, ενώ ο κ. Γεράσιμος Χουλιάραςδήλωσε:
«Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 23 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της πόλης της Ζάκρου. Είναι υποθαλάσσιος σεισμός, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του επονομαζόμενου ελληνικού τόξου εκεί όπου είναι η ζώνη καταβύθισης της αφρικανικής πλάκας. Και πέρυσι είχαμε έναν σεισμό περίπου 6 Ρίχτερ στην περιοχή. Εξετάζουμε το φαινόμενο ενδεχομένως πρόκειται για τον κύριο σεισμό αλλά αυτό θα το ξέρουμε τα επόμενα 24ωρα»

Περισσότερα σε λίγο

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content