Ηρακλειώτης ερευνητής του Χάρβαρντ χώρεσε τον εγκέφαλο σε ένα…τσιπ!

Ένα σπουδαίο επίτευγμα από τον κορυφαίο επιστήμονα Ιωσήφ Πεδιαδιτάκη
Όπως εξήγησε ο Ιωσήφ Πεδιαδιτάκης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ «μπορούμε να πούμε το μοντέλο brain chip ως μια εναλλακτική λύση, που θα περιορίσει την χρήση πειραματόζωων για τον προκλινικό έλεγχο νέων φαρμάκων καθώς και για τη μείωση του ποσοστού απόρριψης εγκρίσεων νέων φαρμάκων το οποίο δεν σας κρύβω ότι αγγίζει το 90%».

Ένας Έλληνας ερευνητής από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο Ιωσήφ Πεδιαδιτάκης, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Χάρβαρντ, κατάφερε να χωρέσει τον εγκέφαλο σε ένα τσιπ. Κάτι μοναδικό στα ιατρικά χρονικά, που επελέγη από το περιοδικό The scientist, ως μια από τις δέκα καινοτομίες το 2021.

Μιλώντας αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και στη Μαρία Δουρουδή, ο Ιωσήφ Πεδιατιδάκης, σημείωσε ότι «μπορούμε να πούμε το μοντέλο brain chip ως μια εναλλακτική λύση, που θα περιορίσει την χρήση πειραματόζωων για τον προκλινικό έλεγχο νέων φαρμάκων καθώς και για τη μείωση του ποσοστού απόρριψης εγκρίσεων νέων φαρμάκων το οποίο δεν σας κρύβω ότι αγγίζει το 90%».

Όπως εξήγησε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κύτταρα από τον άνθρωπο, τον ασθενή, τόσο του δέρματος όσο και του αίματος και να μετατραπούν σε οποιοδήποτε κύτταρο επιθυμούν.

Ο Έλληνας ερευνητής επισήμανε ότι αυτά μπορούν να δοκιμαστούν σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. «Και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με τη δημιουργία άλλων μοντέλων άλλων οργάνων όπως είναι το έντερο, το ήπαρ, το δέρμα», υπογράμμισε.

Παρόλο που οι επιστήμονες δεν κάνουν προβλέψεις η έρευνα δίνει πολλές φορές ελπίδες και για μεγαλύτερες κατακτήσεις, όπως για την νόσο του Πάρκινσον.

Ερωτηθείς αν θα επέστρεφε στην Ελλάδα, ο κ. Πεδιαδιτάκης επισήμανε ότι «είναι μια ερώτηση που μου την κάνουν συνέχεια οι γονείς μου αλλά θεωρώ ότι η έρευνα δεν έχει σύνορα. Ναι, ίσως να επιστρέψω. Οι προϋποθέσεις έχουν ειπωθεί από πολλούς, είναι από την Πολιτεία να υπάρχει μια συνεχόμενη χρηματοδότηση στις νέες τεχνολογίες, να συνδράμει στην επικοινωνία με τους Έλληνες του εξωτερικού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστήμη τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο, συνδράμοντας σημαντικά στη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου.

skai.grΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ