Οι προτάσεις του Ρεθύμνου στη Γιάννα Αγγελοπούλου

Συνάντηση εργασίας με τους θεσμικούς φορείς του Ρεθύμνου είχε σήμερα Δευτέρα το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού, η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη. Στη συνάντηση  συζητήθηκαν οι 9 προτάσεις που κατέθεσε ο δήμος Ρεθύμνου στο πλαίσιο των πανελλαδικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο χρόνο.

Νωρίτερα την κ. Αγγελοπούλου υποδέχτηκαν στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης, οι αντιδήμαρχοι Πέπη ΜπιρλιράκηΆγγελος Μαλάς, Θωμάς Κρεβετζάκης, Γιώργος Γεωργαλής και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Αγριμάκης, ενώ παρόντες ήταν και οι καθηγητές Αλέξης Πολίτης και Νίκος Κανελλόπουλος.

 

Οι 9 προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος Ρεθύμνου

Οι άξονες που καθόρισε η Επιτροπή για την κατάθεση προτάσεων εκ μέρους των Δήμων της χώρας αλλά και Ελλήνων που ζουν σε χώρες του εξωτερικού είναι :

Α) Η Ελλάδα σήμερα, μετά από μία πορεία 200 ετών

Β) 200 χρόνια Έλληνες που άφησαν το αποτύπωμα τους στον Κόσμο

Γ) Η Επανάσταση του 1821 ως στοιχείο της Ελληνικής Ιστορίας αλλά και ως ψηφίδα της Παγκόσμιας Ιστορίας

Δ) Το 2021 παράθυρο στο μέλλον

Ακολουθούν οι προτεινόμενοι άξονες δράσης που κατέθεσε ο Δήμος Ρεθύμνου:

1.Ψηφιακή on line και live Παρουσίαση Ρεθύμνου

Στόχος: Η έγκυρη και πλήρης διαπροσωπική επικοινωνία με τους επισκέπτες του Ρεθύμνου, τόσο σε ψηφιακό επίπεδο όσο και στο φυσικό χώρο, καθώς η προσέλκυση επισκεπτών υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου.

Υλοποίηση: Αυτοματισμός σε όλα τα μέρη του ταξιδιού, με προτεραιότητα στην ασφάλεια και το κόστος, την εξυπηρέτηση των πελατών και την παροχή πληροφόρηση για ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της κάθε περιοχής.

Συνεργασία: Με το Σύλλογο Ξεναγών Ν. Ρεθύμνης.

2. Σύστημα Επίβλεψης Καταγραφής Περιβαλλοντικού Θορύβου στο Ρέθυμνο

Στόχος: Περιορισμός αστικού θορύβου στην Παλιά Πόλη, που προέρχεται κυρίως από τη λειτουργία πλήθους επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής, με αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωή των μόνιμων κατοίκων και στη διαμονή των επισκεπτών, επιφέροντας προβλήματα υγείας, απώλεια εισοδήματος και προσφυγές στη δικαιοσύνη..

Υλοποίηση: Εγκατάσταση συστήματος επίβλεψης και καταγραφής θορύβου που
περιλαμβάνει ειδικά ηχόμετρα με εκπαιδευμένους χειριστές για επιτόπιους ελέγχους,
σταθμούς περιβαλλοντικών ηχητικών μετρήσεων (πλέγμα), οι οποίοι θα στέλνουν τα
αποτελέσματα στο κεντρικό σταθμό ελέγχου, ενίσχυση του ήδη εγκατεστημένου μόνιμου και του φορητού συστήματος.

Συνεργασία : Με το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Ελληνικού  Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

3. Το Ρέθυμνο των Αισθήσεων

Στόχος: Γνωριμία με την τοπική γαστρονομία και το περιβάλλον του Ρεθύμνου,

Σύνδεση πρωτογενούς τομέα με την ανάπτυξη της προσβασιμότητας (ειδική μέριμνα
και ειδικό πρόγραμμα για ΑμεΑ) και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και τις νέες
τεχνολογίες .

Υλοποίηση : Σχεδιασμός και εφαρμογή διαδραστικού προγράμματος, με ειδική προσαρμογή για ΑμεΑ, με την τεχνική υποστήριξη της ακουστικής οικολογίας και την ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων: όραση , ακοή , όσφρηση, αφή, γεύση.

4. Προσβάσιμη Πόλη

Στόχος: Η ενίσχυση και βελτίωση του ήδη ολοκληρωμένου σχεδίου προσβασιμότητας (εκτεταμένες αναπλάσεις με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές ΑμεΑ, ράμπες για άτομα με κινητικά προβλήματα, 17χλμ. οδεύσει τυφλών, οπτική και ηχητική ειδοποίηση στα φανάρια κλπ ) ώστε να διασφαλιστεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό η ισότιμη συνύπαρξη όλων των κατοίκων του Ρεθύμνου. σε αυτή την πόλη

Υλοποίηση : Επέκταση αναπλάσεων εντός της πόλης με όλες τις προδιαγραφές για ΑμεΑ, αναβάθμιση ηχητικής ειδοποίησης στα φανάρια, έξυπνες φωτιζόμενες διαβάσεις, σήμανση σε βασικά μνημεία τόσο για κινητικά ανάπηρους όσο και για τυφλούς, έξυπνες στάσεις Μέσων Μαζικής μεταφοράς , σήμανση και ηλεκτρονική παρακολούθηση θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ, πυκνό δίκτυο προσφερόμενων θέσεων στάθμευση ΑμεΑ, σχεδιασμός διαδρομών για ΑμεΑ μέσα στην παλιά πόλη, καταγραφή και αξιολόγηση μνημείων, δημόσιου χώρου, δημόσιων κτιρίων για τον βαθμό προσβασιμότητας με σκοπό την βελτίωση τους, σε επόμενη φάση αξιολόγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων για την καταγραφή βαθμού προσβασιμότητας και on line εφαρμογή για την ενημέρωση των εν δυνάμει τουριστών με Αναπηρίες.

5. Ολοκληρωμένο Σύστημα Μετεωρολογικών και Κλιματικών Αλλαγών

Στόχος: Συγκέντρωση και μετάδοση στους πολίτες, μέσω ψηφιακής, δίγλωσσης πλατφόρμας (προσβάσιμης από Η/Υ, tablets και κινητά τηλέφωνα) σημαντικών πληροφοριών και υπηρεσιών για τον καιρό και το κλίμα του Ρεθύμνου , προερχόμενες από μετρητικές διατάξεις αλλά και από εξειδικευμένα μοντέλα πρόγνωσης, για τον έγκαιρο έλεγχο, προετοιμασία και προστασία της ανθρώπινης ζωής από ακραία καιρικά φαινόμενα, την προστασία του τουρισμού, της γεωργίας κ.α.

Υλοποίηση: Μέσω της Δράσης CLIMA-GRID21 που θα αναπτυχθεί μέσω τεσσάρων πυλώνων: α) Συλλογή μετρήσεων, β) Επεξεργασία μετρήσεων και προγνώσεων γ) Δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και την χρήση της υπάρχουσας υποδομής που έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί στο Ρέθυμνο το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Συνεργασία : Με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Α.Α.)

6.Καινοτόμες Εφαρμογές Ψηφιακής Προβολής Μνημείων Ρεθύμνου

Στόχος: Ανάπτυξη δικτύου διαδρομών προσαρμοσμένου στο ιδιαίτερο περιβάλλον της κάθε περιοχής του Ρεθύμνου, αξιοποίηση τοπικών πλεονεκτημάτων και τουριστικών /πολιτιστικών υποδομών και πόρων, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Υλοποίηση: Δημιουργία ψηφιακού, πολυμεσικού περιεχόμενου για την ανάδειξη της  πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μέσω διαδραστικών ψηφιακών υπηρεσιών
πληροφόρησης όπως πολιτιστικό portal ενημέρωσης, εικονική περιήγηση στην πόλη,
διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι, εφαρμογή σε infokiosk.

7.Ημέρες Ρεθύμνου

Στόχος: Ανάδειξη ιστορικών και φυσικών μνημείων της Παλιάς Πόλης, αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο σε επίπεδο διαχείρισης της καθημερινότητας όσο και σε επίπεδο επέκτασης και τόνωσης της τουριστικής και καταναλωτικής κίνησης στην έναρξη κάθε θερινής περιόδου.

Υλοποίηση :Μέσα από πλήθος ποιοτικών πολιτιστικών δράσεων κι εκδηλώσεων απ’ όλα τα πεδία και είδη Τέχνης που προσφέρονται δωρεάν σε κατοίκους κι επισκέπτες.

Το φεστιβάλ, παρουσιάζεται κάθε χρόνο με διαδικτυακές παραγωγές και με «ζωντανές» εκδηλώσεις.

Συνεργασία: Με το Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου

8.Επέκταση Βιώσιμης Κινητικότητας – Αναζωογόνηση Γειτονιών Ρεθύμνου

Στόχος: Η αναζωογόνηση των γειτονιών, η επανάκτηση του δημόσιου χώρου του δρόμου από τα αυτοκίνητα στους κατοίκους, η βιώσιμη κινητικότητα, η μέριμνα για ΑμεΑ και ο σχεδιασμός για προσβασιμότητα σε όλους,.

Υλοποίηση : Δημιουργία ποιοτικής διαδρομής που θα διασχίζει όλο τον οικιστικό όγκο του Ρεθύμνου από ανατολή προς δύση, με τόπο αναφοράς τις γειτονιές, λαμβάνοντας υπόψη τις κατοικίες των πολιτών, τον άμεσο δημόσιο χώρο που αποδίδεται για κοινωνικές και αστικές δραστηριότητες και την υγιή κοινωνική αντίληψη περί γειτονικών σχέσεων.

Ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης με επέκταση των σημείων φόρτισης στην πόλη (από 3
σήμερα και 5 στο άμεσο μέλλον), ενίσχυση του στόλου δημοτικών οχημάτων με ηλεκτροκίνητα, ενθάρρυνση χρήσης ποδηλάτων & σκούτερ απαγόρευση κίνησης  αυτοκινήτων στο Ιστορικό Κέντρο, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Συνεργασία: Με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

9.Εθνικό Δίκτυο Ιστορικών Κέντρων

Στόχος: Η προβολή της Ιστορίας και Πολιτισμού του Ρεθύμνου και η διασύνδεση τους με επιλεγμένα ιστορικά κέντρα της χώρας , η προσφορά δυνατότητας ποιοτικού εναλλακτικού τουρισμού, και η χάραξη πολιτικών ανατροφοδότησης και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος.

Υλοποίηση : Δημιουργία ενός δικτύου πόλεων της Ελλάδος , με βάση την συνεχόμενη κατοίκηση ανά τους αιώνες , στοιχεία αρχιτεκτονικής , λαογραφίας , ιστορικά μνημεία , περιβάλλον . Η διασύνδεση τους με προγράμματα και η ανάδειξη τους ως συγκεκριμένη στρατηγική προώθησης τουρισμού-πολιτισμού.

 

 

 

rethemnosnews.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content