Η Κρήτη μετρά τις πληγές της από το φονικό κύμα κακοκαιρίας που συνεχίζεται και σήμερα Κυριακή

Συγκλονισμένη είναι η Κρήτη από την άδικη απώλεια ενός 50χρονου συμπολίτη, του γνωστού φωτογράφου Κώστα Βεργάκη, που έχασε τη ζωή του στον άγριο χείμαρρο που δημιούργησε η χθεσινή καταιγίδα στην κατεστραμμένη Αγία Πελαγία. Παράλληλα, με το πρώτο φως της ημέρας, ξαναρχίζουν οι έρευνες για την ανεύρεση μιας γυναίκας που ήταν συνοδηγός στο όχημα του αδικοχαμένου φωτογράφου και η οποία αγνοείται από χθες.

Στην Αγία Πελαγία, αλλά και στο Παλιόκαστρο και όλες τις άλλες παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Ηρακλείου, ο κόσμος θρηνεί για τις περιουσίες του. Πολλές επιχειρήσεις καταστράφηκαν, πολλά σπίτια έγιναν σχεδόν ακατοίκητα, οι υποδομές υπέστησαν μεγάλες ζημιές και οι δρόμοι έχουν γεμίσει με πέτρες και φερτά υλικά.

Η κακοκαιρία συνεχίζεται

Με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού (το οποίο έδωσε τα πολύ έντονα φαινόμενα κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 15/10 στην Κρήτη) προς τα νοτιοανατολικά, οι άνεμοι στρέφονται σε βοριάδες και ενισχύονται σημαντικά, ενώ συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις, με ηπιότερο ρυθμό όμως, σε πολλές περιοχές του νησιού. Τα δορυφορικά δεδομένα που σύλλεξε και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, δείχνουν το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού το βράδυ του Σαββάτου 15/10 νοτιοανατολικά της Κρήτης, καθώς και το μεγάλο ύψος της κορυφής των καταιγιδοφόρων νεφών που φτάνει και τοπικά ξεπερνάει τα 13 km.

Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει το προβλεπόμενο ύψος βροχής από το απόγευμα του Σαββάτου 15/10 μέχρι το βράδυ της Κυριακής 16/10, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

 

Οι νέες, αν και ηπιότερες βροχές, θα έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια, επομένως τοπικά θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση (αυξημένη πιθανότητα για κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ρεμάτων), οπότε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές

Σήμερα Κυριακή αναμένεται στην Κρήτη κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο, με τη συμμετοχή  του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, της γενικής γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνας Καλογήρου, του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, και της γενικής γραμματέως Υποδομών, Μαρίας – Έλλης Γεράρδη.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφειο Τυπου του πρωθυπουργού, το κλιμάκιο θα βρεθεί, από το πρωί, στο πεδίο και θα επισκεφθεί περιοχές των ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ θα έχει συσκέψεις με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τη δρομολόγηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης μετά τη φυσική καταστροφή στις εν λογω περιοχές.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content