Η απόδραση με τους δύο νεκρούς στην Κρήτη – 32 χρόνια από την συγκλονιστική υπόθεση

Η επικήρυξη με τα 50 εκατομμύρια και οι εκτεταμένες έρευνες - Δυο αστυνομικοί και ένας δραπέτης νεκροί

Ήταν μια από κείνες τις ειδήσεις που συντάραξαν πριν από 32 χρόνια όχι μόνο την Κρήτη και την Ελλάδα αλλά ξεπέρασε και τα όρια της χώρας μας. Ήταν 8 Ιουνίου του 1989 παραμονές εκλογών και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ήταν στραμμένο στην εκλογική μάχη που ερχόταν σε λίγες μέρες.

Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι της Κρήτης έμαθαν την είδηση ενώ βρίσκονταν σε διάφορες προεκλογικές εκδηλώσεις, την εποχή που δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα: Απόδραση με νεκρούς στις φυλακές Νεάπολης. Ολόκληρη η Αστυνομία της Κρήτης σε ελάχιστο χρόνο βρίσκεται σε δρόμους, βουνά, λαγκάδια, παραλίες και χωράφια για να βρει τους οκτώ δραπέτες. Στις έρευνες χρησιμοποιούνται ελικόπτερα ενώ τις επόμενες μέρες στην Κρήτη φθάνουν ο υπηρεσιακός Υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο αρχηγός της Αστυνομίας ενώ οι οκτώ δραπέτες επικηρύσσονται για 50 εκατομμύρια δραχμές.

Φεύγοντας από τις φυλακές, με ένα απλό αλλά αποτελεσματικό όπως αποδείχθηκε τουλάχιστον στο κομμάτι της απόδρασης, οι οκτώ δραπέτες αφήνουν πίσω τους δύο νεκρούς αστυνομικούς. Από τα πυρά τους έπεσαν νεκροί ο 35χρονος Νίκος Κοκολάκης με καταγωγή από τα Πραιτόρια που ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά και ο 42χρονος Σαράντος Σακκάς που καταγόταν από την Αθήνα, καταγόταν από το Χαμέζι Σητείας και είχε ένα παιδί.

Όταν την επόμενη μέρα διέρρευσαν τα στοιχεία των δραπετών διαπιστώθηκε ότι κάποιοι ήταν γνωστοί ήδη στην κοινή γνώμη, από τη δράση τους στην παρανομία. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε την ιστορία της απόδρασης βρισκόταν στις φυλακές για μεγάλη ληστεία στο Βενιζέλειο. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος πήγε στο θυρωρείο λίγο πριν οι κρατούμενοι μπουν στα κελιά και ζήτησε μια ασπιρίνη από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Μόλις βγήκε, έσπρωξε δυνατά την πόρτα πίσω, χτυπώντας τους δύο φύλακες και με τη βοήθεια άλλου δραπέτη, επίσης κρατούμενου για την ίδια ληστεία, τους έδεσαν, τους φίμωσαν και τους πήραν τα κλειδιά. Άνοιξαν την πόρτα προς τον εξωτερική αυλή, σκαρφάλωσαν στην ταράτσα και επιτέθηκαν στους δύο αστυνομικούς που βρισκόταν στις σκοπιές αιφνιδιάζοντας τους.

Οι δραπέτες ήταν συνολικά οκτώ. Εκτός από τους δύο ήταν ένας Έλληνας που ήταν φυλακισμένος για οικονομικά εγκλήματα , ένας Κρητικός υπόδικος για ναρκωτικά και άλλα αδικήματα, ένας Άγγλος, ένα Ιρανός, ένας Κούρδος και ένας Τανζανός που κρατούνταν για υποθέσεις ναρκωτικών και οι οποίοι επωφελήθηκαν από την στιγμή και ακολούθησαν τους Έλληνες που οργάνωσαν την απόδραση.

Οι Έλληνες , ο Άγγλος και ο Τανζανός, απομακρύνθηκαν από τη φυλακή, με το αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου ένα πράσινο «καντέτ», το οποίο βρέθηκε δύο μέρες μετά ,στην περιοχή του Σκαφιδαρά.

Οι Κούρδοι διέφυγαν με τα πόδια, κάνοντας οτοστόπ. Ενας ταξιτζής ειδοποίησε την αστυνομία και συνελήφθησαν λίγο αργότερα.

Ύστερα από 12 ημέρες ελευθερίας, αυτός που θεωρούνταν από τις αρχές ως ο εγκέφαλος της απόδρασης έπεσε νεκρός σε μάχη ανάμεσα σε αστυνομικούς και δραπέτες. Δύο 24ωρα αργότερα, ένας ακόμη δραπέτης συνελήφθη βαριά τραυματισμένος από πυροβολισμούς αστυνομικών και δέκα ώρες αργότερα οι υπόλοιποι τρεις παραδίδονται άοπλοι σε ενέδρα.

Από τους οκτώ μόνο ένας κατάφερε να μείνει ασύλληπτος. Εκείνος που είχε αποσπαστεί εξαρχής από τους υπόλοιπους, όταν εγκατέλειψαν το «δανεικό» αμάξι.

Στον ένα από τους πρωταγωνιστές της ληστείας του Βενιζελείου αλλά και της απόδρασης επιβάλλεται αργότερα σε δίκη η ποινή δύο φορές ισόβια για τους φόνους των αστυνομικών. Και οι δύο προσπαθούν στην προανάκριση να “φορτώσουν” τους φόνους στο νεκρό δραπέτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content