Η Αγία Μονή της Κρήτης που χτίστηκε σε ένα κατάφυτο τόπο για να γλιτώσει από τους πειρατές!

Το μοναστήρι της Αγίας Μονής βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και 38 χιλιόμετρα δυτικά της Ιεράπετρας, πολύ κοντά στο φαράγγι του Καβουσίου. Περνώντας από μια κατάφυτη περιοχή από ένα σύντομο δρόμο που ξεκινά από την Άνω Βιάννο φθάνουμε στο μοναστήρι.

Το μοναστήρι λειτουργεί ως ανδρική μονή και είναι μικρό και πολύ παλαιό. Το καθολικό της Αγίας Μονής, με την επιβλητική θύρα του, είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου). Γύρω από το καθολικό υπάρχουν τα κελιά των μοναχών.

Κατά μία παράδοση κτίστηκε από τρεις Κύπριες μοναχές, οι οποίες αρχικά έχτισαν την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στον Κερατόκαμπο αλλά λόγω των πειρατικών επιδρομών, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν προς τα μέσα και να κτίσουν τελικά την Αγία Μονή στη σημερινή της θέση. Το μοναστήρι λειτούργησε κανονικά έως το 1842, αλλά από το 1842 έως το 1865 έμεινε χωρίς μοναχούς και ερημώθηκε. Κατά μια παράδοση επίσης, η μία από τις μοναχές πήγε στο Καλάμι και έχτισε την Παναγία την Κεραλιμενιώτισα.

Ο Ναός και τα κελιά του είναι λιτά και φαίνεται ότι έχουν ανακαινιστεί πολλές φορές, ωστόσο δεν διασώζονται επαρκή στοιχεία που να μπορούν να επιβεβαιώσουν τόσο την ιστορία της όσο και τη χρονολογία ίδρυσής της.

Αργότερα ξανακατοικήθηκε, αλλά από το 1920 και μετά, οι μοναχοί που διέμεναν εκεί δεν ξεπέρασαν τους πέντε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ