H Κρήτη σε Διεθνές Συνέδριο στην Κένυα

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο για τη “Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία” που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Κένυας, στο Ναϊρόμπι και οργανώθηκε την Κένυα, τον Καναδά και την Ιαπωνία.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν  περισσότεροι από 40 Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί  κρατών – χωρών και διεθνών οργανισμών. Η Περιφέρεια Κρήτης εκπροσωπήθηκε από τον  εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα, Γιώργο Αλεξάκη  ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ρόλο της Γαλάζιας (Θαλάσσιας) Οικονομίας στην Ελλάδα, στη νησιωτική Κρήτη, καθώς και στον τρόπο που η Περιφέρεια Κρήτης αξιοποιεί τη δυναμική της Γαλάζιας Οικονομίας προς όφελος της γενικότερης ανάπτυξης του νησιού.  Ο Γιώργος Αλεξάκης αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό ρόλο των νέων τεχνολογιών και της Καινοτομίας, στις προκλήσεις και τις συνεργασίες που μπορούν να αναπτυχθούν σε Μεσογειακό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Επίπεδο.

Η Agenda 2030 για τη Διατηρήσιμη Ανάπτυξη (Sustainable Development) δίνει προβάδισμα στην συμμετοχή της Γαλάζιας Οικονομίας για την επίτευξη των στόχων της. Η Γαλάζια Οικονομία περιλαμβάνει τη προστασία και διατήρηση των ωκεανών, θαλασσών, λιμνών, ποταμών και όλων των πηγών του νερού και όλοι αυτοί οι πόροι παρουσιάζουν ισχυρή δυναμική για διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Ιστορικά η Γαλάζια Οικονομία έχει αναγνωριστεί ως η μεγάλη μηχανή της ανάπτυξης και της ευημερίας σε όλο τον κόσμο.

Το κύριο συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν, ότι οι καινοτόμες μορφές χρηματοδότησης, οι νέες τεχνολογίες, η φέρουσα ικανότητα, η καλή διακυβέρνηση και οι επενδύσεις στους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας που δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη, μπορούν να μετατρέψουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για τους πολίτες και τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο.  

Τα επιμέρους θέματα συζητήσεων στο Συνέδριο ήταν η ναυτιλία, τα λιμάνια, ηοι θαλάσσιες μεταφορές, η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και οι διεθνείς κανονισμοί, οι θέσεις εργασίας στα θαλάσσια επαγγέλματα, η ναυτική εκπαίδευση, ο θαλάσσιος τουρισμός και η επιρροή του στη ζωή των πόλεων και στις ακτές. Επίσης συζητήθηκαν θέματα για την ενέργεια από τη θάλασσα, την αξιοποίηση των θαλάσσιων πόρων και την ανάπτυξη καινοτομίας στους συναφείς επαγγελματικούς κλάδους.

Η αλιεία και γενικότερα οι τροφές από τη θάλασσα καθώς και η προστασία των ευαίσθητων θαλάσσιων περιοχών αποτέλεσαν  θέματα διαλόγου, η κλιματική αλλαγή, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η απορρύπανση της θάλασσας και των ωκεανών από τα πλαστικά, η χρηματοδότηση της Γαλάζιας Οικονομίας και η ενεργητική συμμετοχή των γυναικών και των νέων ανθρώπων.

Στην ελληνική εθνική αποστολή εκτός από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Κέρκυρας και τα Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Ανάπτυξης, η Πρεσβεία της Κένυας στην Ελλάδα και το Ελληνο-Κενυάτικο Επιμελητήριο. Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κένυα, κ. Κ. Μοάτσος υποδέχτηκε ένθερμα την και φιλοξένησε την ελληνική αποστολή.   

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content