Έξαρση τoυ κορωνοϊού στην Κρήτη – Ανησυχία και για άλλα τουριστικά νησιά – Ποια μέτρα θα ληφθούν

Με αυξημένο testing και ενίσχυση των εμβολιασμών θα επιχειρήσουν οι υγειονομικές αρχές να αντιμετωπίσουν την επιδημική έξαρση του κορονοϊού στη χώρα και να επιβραδύνουν την αναπόφευκτη μελλοντική επικράτηση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την Κρήτη και άλλα τουριστικά νησιά.

Σε εγρήγορση βρίσκονται κυβέρνηση και επιστήμονες ιδιαίτερα μετά την αναζωπύρωση της πανδημίας σε μεγάλα τουριστικά νησιά, όπως στην Κρήτη και τη Μύκονο.

Η επιβράδυνση των εμβολιασμών είναι το “αγκάθι” που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τώρα, καθώς η λύση για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος δεν είναι η επιστροφή σε μη φαρμακευτικά μέτρα παρέμβασης, σύμφωνα με επιστήμονες που μίλησαν στο iatropedia.gr.

Μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και η απαγόρευση της μουσικής σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν μεσούσης της τουριστικής περιόδου, όπως λένε.

Τα προβλήματα για την προσέλκυση στον εμβολιασμό, ωστόσο, ορθώνονται τεράστια αυτήν την κρίσιμη στιγμή, καθώς η εφαρμογή μέτρων αποθάρρυνσης για τους μη εμβολιασμένους, δεν φαίνεται να προχωρά. Οι καταστηματάρχες της εστίασης δεν είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν δύο μέτρα και σταθμά για την πελατεία τους, ενώ και η ίδια η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει την απαγόρευση πρόσβασης των ανεμβολίαστων τουριστών σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας από τη στιγμή που επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα μας με αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ή rapid test.

Εντωμεταξύ, οι εμβολιασμοί δεν εξαντλούν τη δυναμικότητά τους. Ενώ έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώνουμε ημερησίως περισσότερους από 110.000 εμβολιασμούς, αυτοί δεν ξεπερνούν καθημερινά τις 80.000 έως 90.000.

“Όσο υπάρχουν εμβόλια, η αύξηση των εμβολιασμών είναι μονόδρομος. Πρέπει να κάνουμε φυγή προς τα μπρος”, σημειώνουν την ίδια στιγμή οι ειδικοί.

Επισκέψεις πόρτα – πόρτα για την αύξηση των εμβολιασμών

“Σαφάρι” για την αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών και τη μεγαλύτερη θωράκιση της χώρας απέναντι στη νέα απειλή, η οποία ανεβάζει με εκθετικό τρόπο τον αριθμό των προσβεβλημένων πολιτών, έχει ξεκινήσει ήδη η τοπική αυτοδιοίκηση, μετά από παρότρυνση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Περιφερειάρχες και δήμαρχοι οργανώνουν τις τοπικές κοινωνίες, και συγκεκριμένα τον κλήρο, τους ιδιώτες γιατρούς ακόμη και τους επιχειρηματίες, ώστε να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης και πειθούς προς τους δύσπιστους και αναποφάσιστους απέναντι στον εμβολιασμό πολίτες. Το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμη και επισκέψεις πόρτα – πόρτα για την επίτευξη του ιερού σκοπού της οικοδόμησης του τείχους ανοσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 332 δήμους όλης της χώρας, οι 82 έχουν μειωμένα ποσοστά εμβολιασμού κάτω του 30%, ενώ η πλειοψηφία από αυτούς, είναι ακόμη και κάτω από το 25%.

Κρήτη: Χαμηλά οι εμβολιασμοί, στο 100% η αύξηση του ιού Δέλτα

Σε μεγάλα τουριστικά νησιά, όπως είναι η Κρήτη η οποία αποτελεί κορυφαίο πόλο έλξης ξένων επισκεπτών, οι ανεμβολίαστοι πολίτες είναι σε απαγορευτικά νούμερα με δεδομένη την έντονη παρουσία του νέου και πολύ πιο μεταδοτικού στελέχους Δέλτα.

Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι λίγο περισσότεροι από 3 στους 10 πολίτες (Ηράκλειο 31.94% και Ρέθυμνο 30.76%).

Τα τελευταία δύο 24ωρα, ωστόσο, οι νέες λοιμώξεις στο Ηράκλειο ήταν 142 και στο Ρέθυμνο 167. Και οι δύο περιοχές βρίσκονται σε ανοδική εβδομαδιαία τάση στα κρούσματα και επιδημιολογικά λίγο πριν το “κόκκινο”.

Την ίδια στιγμή σε όλο το νησί της Κρήτης μέσα σε δύο μέρες εντοπίστηκαν 370 νέα κρούσματα, 172 την Τετάρτη (8/7) και 198 την Τρίτη (7/7/).

Δείτε τους σχετικούς χάρτες της Πολιτικής Προστασίας για το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο:

Στην Κρήτη έχουν ενεργοποιηθεί και πραγματοποιούν ήδη εκτεταμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους και ιχνηλατήσεις, τα ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της πολιτικής προστασίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr η παρουσία κρουσμάτων του μεταλλαγμένου ιού Δέλτα -όπως θα φανεί από τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2- παρουσιάζει αύξηση κατά 100% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ευρήματα που συμβαδίζουν απόλυτα και εξηγούν την αναζωπύρωση της επιδημίας στο νησί της Κρήτης.

Ανησυχία για τους ανεμβολίαστους υπαλλήλους της τουριστικής βιομηχανίας

Σε σοβαρό, επίσης, πρόβλημα έχει αναδειχθεί αυτό των ανεμβολίαστων εποχικών εργαζόμενων σε μεγάλα τουριστικά νησιά, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Παρά το γεγονός ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των μεγάλων αυτών τουριστικών περιοχών εμβολιάστηκαν από την αρχή του καλοκαιριού σε συντριπτικά μεγάλα ποσοστά που ξεπερνούν το 90% και γι’ αυτό το λόγο μάλιστα χαρακτηρίστηκαν “Covid free”, ανεμβολίαστο παραμένει ένα μεγάλο, αλλά όχι σαφώς προσδιορισμένο ποσοστό εργαζόμενων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μύκονος με πλήρως εμβολιασμένους περισσότερους από τους 8 στους 10 μόνιμους κατοίκους, έχει ήδη επιδημιολογικό πρόβλημα, καθώς εμφανίζει καθημερινά διψήφια νούμερα κρουσμάτων στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα ο εβδομαδιαίος κυκλόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων είναι στα 31 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Το θέμα έχει απασχολήσει επίμονα τις τελευταίες συνεδριάσεις της επιτροπής των ειδικών. Έχει προταθεί μάλιστα προς την κυβέρνηση να υπάρξει εντατικοποίηση των εμβολιασμών στις περιοχές αυτές, με διείσδυση στους εργαζόμενους της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και εκτεταμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι. Η μεγάλη αυτή εκστρατεία έχει, ήδη, ξεκινήσει.

Όσο η οι “σκληροί αριθμοί” της πανδημίας, πάντως, παραμένουν χαμηλά και συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν αναμένεται να ληφθούν δραστικά οριζόντια μέτρα που θα διαταράξουν την ομαλή πορεία της τουριστικής περιόδου και των διακοπών των πολιτών.

Ωστόσο η μεγάλη εικόνα της επιβάρυνσης της επιδημίας με την πρόσφατη αναζωπύρωση στα κρούσματα, θα δείξει τη δυναμική της μετά από 10 ημέρες, όπως λένε οι επιδημιολόγοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content