Έτσι θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης – Η διαδικασία στη Σύνοδο του Πατριαρχείου
Στις αρχές της επομένης  εβδομάδος, θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου -το τριήμερο 11,12 και 13 Ιανουαρίου- στο Φανάρι, για την τακτική συνεδρίαση του μηνός.

 Όλα δείχνουν ότι από την Σύνοδο αυτή θα προκύψει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, επιλέγοντας από το Τριπρόσωπο που ήδη κατάρτισε η Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης στη συνεδρίαση τους 28ης Δεκεμβρίου και το  οποίο απαρτίζουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος με 7 ψήφους, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος με 7 ψήφους και Πέτρας και Χερρονήσου κ.  Γεράσιμος με 5 ψήφους.

Από τους τρεις αυτούς Ιεράρχες θα εκλεγεί ο ένας, ύστερα από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τους Συνοδικούς Αρχιερείς.

Η διαδικασία της εκλογής

Απολύτως συγκεκριμένη είναι η διαδικασία εκλογής Αρχιερέως από την Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου και εν προκειμένω του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Συνήθως και σύμφωνα με το Τυπικό ακολουθείται η εξής σειρά:

1. Ο Πατριάρχης εισηγείται και επιχειρηματολογεί προς στήριξη του εισηγουμένου υποψηφίου και οι Συνοδικοί εκφράζουν και αυτοί την γνώμη τους για την περίπτωση και το πρόσωπο και συνήθως υπάρχει συναίνεση.

2. Εάν πρόκειται για εκλογή ιδιαίτερης σημασίας (όπως εν προκειμένω του Αρχιεπισκόπου Κρήτης), ο Πατριάρχης πρό της ενάρξεως της Συνοδικής Συνεδρίας, καλεί τους Αρχιερείς σε ειδική Σύσκεψη, άνευ του Συνοδικού γραφείου -Αρχιγραμματέως και Υπογραμματέως- κατά την οποία και πάλι εισηγείται μετ’ επιχειρημάτων και ακούει τις τοποθετήσεις των Συνοδικών και εάν διακρίνει πλειοψηφία ακολουθεί η εκλογή.

3. Εάν νοιώθει  ο Πατριάρχης ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις για τον προς προαγωγή υποψήφιο, καλεί τους Αρχιερείς κατά σειράν σε κατ’ ιδίαν επικοινωνία προς διάσκεψη και στη συνέχεια αποφασίζει εάν θα προβεί η Σύνοδος σε εκλογή, αναλόγως προς τις αντιδράσεις που υπάρχουν και τις διαφορετικές γνώμες των Συνοδικών.

4. Η εκλογή γίνεται στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, με ιεροτελεστία, παρουσία όλων των Συνοδικών μελών, πλην του Πατριάρχου. Στην ιεροτελεστία αυτή μπορούν να παρίστανται συμπροσευχόμενοι και λαϊκοί.Επανερχόμενοι στην διαδικασία εκλογής να πούμε ότι στη συνέχεια, ένας  Συνοδικός -ο νυμφαγωγός, ο οποίος ορίζεται από τον Πατριάρχη – βάζει «Ευλογητός» και ξεκινάει η «ιερά ψηφορορία». Ο κάθε Αρχιερεύς γράφει το ένα όνομα που επιθυμεί από το τριπρόσωπο, που πάντα σχηματίζεται εν Συνόδω, (εδώ έχει καταρτιστεί από την Ι. Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης), το τοποθετεί εντός δίσκου που περιάγει ο Εκκλησιάρχης και όταν ολοκληρωθεί η περιαγωγή τα ψηφοδέλτια τοποθετούνται εντός της αργυράς ψηφοδόχου. Μετά την ολοκλήρωση της συντόμου Ακολουθίας, δύο ψηφολέκται εκ των Συνοδικών Αρχιερέων αναγινώσκουν μίαν προς μίαν τις ψήφους και ο πλειοψηφών εκλέγεται.

Εάν ο εκλεγείς είναι παρών, ακολουθεί το «μικρό μήνυμα» και η ευχαριστία αυτού εν Συνόδω, και ευθύς αμέσως το Μέγα μήνυμα υπ’ αυτού εις τον Ναό. Μετά την απόλυση δέχεται τις ευχές των Ιεραρχών και των λοιπών παρόντων.Σε όλες τις περιπτώσεις δεν αποκλείονται μειοψηφίες που όμως δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα που ο Πατριάρχης επιθυμεί.

Δεν μπορεί να προβλεφθεί ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειρισθεί ο Πατριάρχης την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης. Προς το παρόν πάντως, εξαιτίας της ασθενείας του η οποία τον είχε απομονώσει κατ’ οίκον, δεν πρόλαβε, λένε οι πληροφορίες, να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των Συνοδικών. Προφανώς θα το κάνει τις επόμενες ημέρες που απομένουν μέχρι την ημέρα της εκλογής. Εκτός και αν είναι βέβαιος ότι διαθέτει την πλειοψηφία. Αν και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα 30 χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο του Πατριαρχείου θέλει να προχωρά σε εκλογές έχοντας τη συναίνεση όλων των Συνοδικών Ιεραρχών.Όλα δείχνουν ότι η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης θα γίνει κατά την προσεχή συνεδρίαση της Συνόδου (από 11 έως 13 Ιανουαρίου)  και μάλιστα την πρώτη ή την δεύτερη μέρα.

 

 

ΕξάψαλμοςΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ