Έτοιμος να δεχθεί τους πιστούς ο ναός του Εσταυρωμένου (φωτογραφίες)

Η ιστορία μιας ενορίας που δημιουργήθηκε πριν από 40 χρόνια και οι έχει ενορίτες νέους στην ηλικία

Έτοιμος να δεχθεί για άλλη μια φορά τους πιστούς είναι ένας από τους πιο γνωστούς κι αγαπημένους ναούς του Ηρακλείου, ο Ναός της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού.

Ιδιαίτερα αγαπητός εκτός από τους κατοίκους του Ηρακλείου και στους περίπου 6000 ενορίτες του, είναι και στους επισκέπτες από όλη την Κρήτη αλλά ιδιαιτέρως στους κατοίκους της Μεσαράς που τον συναντούν στο δρόμο τους όταν έρχονται ή φεύγουν από το Ηράκλειο.

Η πιο κοινή ονομασία του είναι Εσταυρωμένος, από το μικρότερο και παλαιότερο ναό που βρίσκεται δίπλα στον μεγάλο και εορτάζει τη Μεγάλη Παρασκευή.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν εξαιτίας και της πανδημίας και προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα, από σήμερα ενώ συνεχίζονται αύριο παραμονή της Ιεράς Πανηγύρεως και θα κορυφωθούν την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Η neadrasis επισκέφθηκε το δημοφιλή ναό που για δεκαετίες είναι πολύ γνωστός για το μεγάλο και σπουδαίο πανηγύρι του, λίγες ώρες πριν αυτό ξεκινήσει. Βρήκαμε στον περιποιημένο και πεντακάθαρο ναό, τους δύο εφημέριους τον π.Μιχαήλ Παπαθεοχάρη και π.Νικόλαο Τριαματάκη, μαζί με μέλη του ενοριακού συμβουλίου να φροντίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Η αλήθεια είναι πως σήμερα το μεσημέρι ήταν ελάχιστα όσα απέμεναν να γίνουν: να μπει η κορνίζα με τα άνθη στην προθήκη με το Τίμιο Ξύλο που φυλάσσεται στο ναό, καθώς και στην εικόνα της ύψωσης του 1929 αλλά και στο τέμπλο του ναού.

Η ενορία όπως μας ενημέρωσε ο π.Μιχαήλ: “είναι σχετικά καινούρια αφού ως το 1980 που ιδρύθηκε τις λατρευτικές ανάγκες εξυπηρετούσε ο διπλανός μικρός ναός του Εσταυρωμένου που λειτουργούσε ίσως από τις αρχές του αιώνα ως παρεκκλήσιον του Αγίου Μηνά. Η περιοχή ωστόσο με τα χρόνια απέκτησε πολλούς κατοίκους και έτσι το 1981 ιδρύθηκε η ενορία”.

Από την ίδρυση της ενορίας ως και το 2003 οι λειτουργίες αλλά και τα μυστήρια τελούνταν στο υπόγειο του σημερινού μεγάλου ναού που επίσης λειτουργούσε ως παρεκκλήσι. Παράλληλα έγινε μεγάλος αγώνας και ανεγέρθη με την στήριξη της Εκκλησίας και των πιστών η σημερινή εκκλησία η οποία εγκαινιάστηκε το 2003 από τον τότε Επίσκοπο Κνωσού και τωρινό Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ Μακάριο.

Ο Ιερός Ναός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού έχει μια καινοτομία που θα ζήλευαν πολλοί άλλοι ναοί αφού όπως επεσήμανε ο π.Μιχαήλ ένα μεγάλο ποσοστό των ενοριτών του είναι νέοι στην ηλικία καθώς η περιοχή είναι σχετικά πρόσφατα κατοικημένη.

Oι τάφοι της οικογενείας Κεφαλογιάννη

Η αισθητική στο ναό αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο είναι φροντισμένη με ένα μικρό εκκλησάκι στην αυλή, εικόνες σε ξύλινα πλαίσια, ένα μικρό παρεκκλήσιο που λειτουργεί όταν ο ναός είναι κλειστός για πιστούς που θα ήθελαν να ανάψουν το κερί τους ή να προσευχηθούν. Τα όμορφα φυτά στα εξίσου όμορφα διακοσμημένα πιθαράκια δίνουν μια ιδιαίτερα όμορφη νότα στην αυλή του ναού.

Πίσω από το μικρό ναό υπήρχε και ένα νεκροταφείο που σήμερα έχουν δημιουργηθεί οι τάφοι των Κεφαλογιάννηδων που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς σε ένα μνημείο. Εκεί έχει ταφεί και ο πρώην υπουργός Εμμανουήλ Β. Κεφαλογιάννης.

Σήμα κατατεθέν αποτελούν και τα μεγάλα δέντρα που κοσμούν το χώρο.

To πρόγραμμα του φετινού εορτασμού

Το πρόγραμμα που εκδόθηκε αναφέρει:

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

• 6:30 μ.μ ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου
• 10:00 μ.μ. Νυχτερινή Θεία Λειτουργία
ΤΡΙΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
• 7 π.μ. ο Όρθρος & η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του πανοσιολωγιατάτου Αρχιμανδρίτου Μεθοδίου Βερνιδάκη, Πρωτοσυγκέλου της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης
• 6:00 μ.μ Οι χαιρετισμοί προς τον Τίμιο & Ζωοποιό Σταυρό και ομιλία από τον πανοσιολωγιότατο Αρχιμανδρίτη Νικηφόρο Κουνάλη, Ιεροκήρυκα της Ι. Α. Κρήτης με θέμα «Ο Τίμιος Σταυρός. Από φονικό όργανο, σύμβολο νίκης και αγάπης”.
Για την αποφυγή συγχρωτισμού την ημέρα της πανηγύρεως οι αρτοκλασίες θα ευλογούνται σύμφωνα με το κάτωθεν πρόγραμμα.
• Κυριακή 7 π.μ. μέχρι 1 μ.μ. & 5-8 μ.μ.,
• Δευτέρα 10 π.μ. μέχρις τις 12 το βράδυ,
• Τρίτη 8 π.μ. μέχρι τις 12 το βράδυ,
• Τετάρτη 8 π.μ. μέχρι 1 μ.μ. & 5-8 μ.μ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content