Έργο τέχνης της φύσης στο σπήλαιο Σφενδόνη στα Ζωνιανά (φωτογραφίες)

Το Σπήλαιο του Σφενδόνη στα Ζωνιανά αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι η Φύση είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο ταλαντούχος δημιουργός. Ένα σπήλαιο απαράμιλλου και σπάνιου φυσικού κάλλους που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του παραδοσιακού χωριού της Κρήτης. Όσοι το επισκέπτονται κάνουν λόγο για επιβλητικές και καθηλωτικές εικόνες, που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς.

Γνωστό και ως η «Τρύπα του Σφενδόνη», το σπήλαιο συναντάται στην είσοδο των Ζωνιανών και καλωσορίζει τους επισκέπτες του χωριού. Πρόκειται για ένα πραγματικό κόσμημα τόσο για το νομό Ρεθύμνου, όπου και εντοπίζεται, όσο και για ολόκληρη την Κρήτη. Και όπως λένε και οι κάτοικοι του χωριού «Όποιος της φύσης τσ’ ομορφιές θέλει να καμαρώνει στα Ζωνιανά να ‘ρθεί να δει την τρύπα του Σφεντόνη».

Σύμφωνα με την ανασκαφική έρευνα το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως εποχική κατοικία κατά την Πρωτομινωική εποχή, ενώ συνεχίστηκε και κατά την Ρωμαϊκή. Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι την περίοδο των επαναστάσεων το πρώτο τμήμα του λειτούργησε για τους επαναστάτες ως καταφύγιο.

Στο εσωτερικό του σπηλαίου με τον πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο, επικρατεί κατανυκτική ηρεμία η οποία διαταράσσεται μόνο από τον ήχο των σταγόνων του νερού, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου σμιλεύουν τους εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες που αντικρίζει ο επισκέπτης.

Αυτό, ωστόσο, που το κάνει ιδιαιτέρως ξεχωριστό είναι η σπάνια έγχρωμη λιθωματική «διακόσμησή» του, η οποία δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε από το σκοτεινό περιβάλλον του σπηλαίου.

Μιλώντας με νούμερα, το σπήλαιο του Σφενδόνη είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, με την επιφάνειά του να απλώνεται σε 3.400 μέτρα και το μήκος του να μετρά 145 μέτρα, ενώ στα 270 μέτρα της διαδρομής του υπάρχουν ογκώδεις κολώνες που δημιουργούν δαιδαλώδη διαμερίσματα.

Τέλος, το σπήλαιο αποτελεί μέρος του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη, το οποίο ανήκει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Γεωπάρκων, ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών με ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content