Έρχονται τα πανηγύρια της Αγίας Μαρίνας εν μέσω πανδημίας – Τέσσερα γνωστά στο νομό Ηρακλείου

Οι ναοί της Βόννης, του Τσαλικακίου, των Καμινίων και του Γαζίου στο προσκήνιο

Στη μέση του Καλοκαιριού η Κρήτη γιορτάζει μια αγαπημένη Αγία, την Αγία Μαρίνα. Από το μεγαλύτερο πανηγύρι της Κρήτης στη Βόννη ως την Αγία Μαρίνα στο Τσαλικάκι και την Αγία Μαρίνα στα Καμίνια.

Έτσι η Κρήτη ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να γιορτάσει τις Αγίες Μαρίνες της στα γνωστά πανηγύρια, όσον τουλάχιστον αφορά το θρησκευτικό μέρος τους και όσο οι συνθήκες και οι κανόνες της πανδημίας επιτρέπουν. Για τα υπόλοιπα, το εμπορικό μέρος και τα πανηγύρια με γλέντια κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει ως την τελευταία στιγμή.

Κάποιες από τις περιοχές που διαθέτουν ναούς της Αγίας Μαρίνας είναι:

Αγία Μαρίνα Βόννη: Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο πανηγύρι της Κρήτης, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες πιστούς που ξεκινούν μέρες πριν να πηγαίνουν στο ναό.

Πολλοί είναι οι πιστοί που φθάνουν στο ναό με τα πόδια ή και στα γόνατα από μεγάλες αποστάσεις, με λαμπάδες στα χέρια για να εκπληρώσουν ένα τάμα ενώ πολλές είναι οι ομολογίες για θαύματα κατά καιρούς.

Αγία Μαρίνα Τσαλικάκι: Ένας ναός που έδωσε το όνομα του σε ολόκληρη τη συνοικία. Τ 1961 υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι στη θέση της σημερινής εκκλησίας, ενώ αργότερα δημιουργήθηκε ο μεγαλύτερος ναός. Ο τρίκλιτος ναός της Αγίας Μαρίνας, της Υπαπαντής του Κυρίου και του Αγίου Νικολάου με τη σημερινή του μορφή εγκαινιάστηκε το 1986. Για επτά τουλάχιστον δεκαετίες η Αγία Μαρίνα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της συνοικίας.

Από το 2000 φυλάσσεται στο ναό τμήμα των λειψάνων της Αγίας τα οποία έφεραν από τη Μικρά Ασία πιστοί και τα παρέδωσαν στην ενορία.

Αγία Μαρίνα Καμίνια: Η μικρή εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στα Καμίνια Ηρακλείου αποτελεί καταφύγιο για πιστούς και γνωστό προσκύνημα για τους κατοίκους της συνοικίας.

Κάθε χρόνο το ναό επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί από το Ηράκλειο και άλλες περιοχές ενώ αποτελεί και το πανηγύρι της συνοικίας με γλέντια που κρατούν ως το πρωί στην πλατεία των Καμινίων.

Αγία Μαρίνα Γαζίου: Το γνωστό εκκλησάκι που βρίσκεται στην περιοχή Σκαφιδαρά και συναντάμε στο ΒΟΑΚ στο ρεύμα που οδηγεί από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο αποτελεί γνωστό προσκύνημα.

Πολύς είναι ο κόσμος που επισκέπτεται κάθε χρόνο το ναό είτε από την κανονική του είσοδο στην πίσω πλευρά είναι σχηματίζοντας ουρές μέσα στην εθνική οδό. Πρόκειται, όπως λένε, για το ναό που κάνουν τα τάματα τους οι διερχόμενοι οδηγοί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ