Επιμένει στις προειδοποιήσεις του για αναμενόμενους σεισμούς ο Γερ. Παπαδόπουλος – Τι είπε για το Αρκαλοχώρι

Ασυνήθιστη η ταυτόχρονη και πολύμηνη σεισμική δραστηριότητα

Στο Πρώτο Πρόγραμμα μίλησε χθες ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος και για μια ακόμα φορά εμφανίστηκε ανήσυχος για την πολύμηνη σεισμική δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας.

«Δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι, αλλά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να περιμένουμε έναν ισχυρότερο σεισμό στις περιοχές Νισύρου–Τήλου, Θήβας και Αρκαλοχωρίου», τόνισε και αναφέρθηκε στην αρκετά ασυνήθιστη ταυτόχρονη και πολύμηνη σεισμική δραστηριότητα σε συνολικά 4 σημεία της χώρας, δηλαδή σε Τύρναβο Θεσσαλίας, Νίσυρο-Τήλο, Θήβα και Αρκαλοχώρι του νομού Ηρακλείου.

Όσον αφορά στον Τύρναβο, είπε ότι η δραστηριότητα είναι απολύτως φυσιολογική και βαθμιαία μειώνεται, καθώς τον Μάρτιο είχαμε δυο πολύ ισχυρούς σεισμούς, ενώ στις άλλες τρεις περιοχές οι επιστήμονες δεν έχουν ξεκάθαρα εικόνα ότι πρόκειται για μετασεισμική ακολουθία και υπάρχουν σημάδια ότι ίσως πρόκειται για προσεισμούς.

Η περιοχή Νισύρου–Τήλου έχει ξεκινήσει να δίνει αδιάκοπα σεισμούς από τον Απρίλιο, επί 2,5 μήνες, καθώς έχουν καταγραφεί περίπου 1.500 δονήσεις με τη μεγαλύτερη 5,7 Ρίχτερ, στα τέλη Ιουνίου, με τον σεισμολόγο να διευκρινίζει ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει σχέση με το ηφαιστειακό πεδίο της Νισύρου.

Για τη Θήβα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε πριν από 2 μήνες, στις αρχές Ιουλίου αι ο μεγαλύτερος σεισμός μέχρι τώρα ήταν 4,4 Ρίχτερ. Στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, η ενεργοποίηση συνεχίζεται από τις αρχές Ιουνίου, και η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση ήταν 4,8 Ρίχτερ.

 

 

Newsbreak.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content