Ένας σπάνιος ναός αφιερωμένος στους Αγίους της Κρήτης- Χτισμένος σε βυζαντινά πρότυπα του 10ου αιώνα(φωτογραφίες)

Ο ναός που βρίσκεται στον Πλάτανο της Μεσαράς αποτελεί και δίκαια το καμάρι της ενορίας και των ανθρώπων της περιοχής

Ένας ναός και μοναδικός αφιερωμένος στους Άγιους της Κρήτης λειτουργεί από το 2013 στο χωριό Πλάτανο της Μεσαράς. Ο Ιερός Ναός των Πάντων των Εν Κρήτη Διαλαμψάντων Αγίων, όπως είναι το επίσημο όνομα του, είναι ξεχωριστός για μια σειρά από λόγους και αγαπημένος στη Μεσαρά, ενώ με τα χρόνια γίνεται όλο και περισσότερο γνωστός σε ολόκληρη την Κρήτη.

Της Μαρίας Καλλέργη

Αν θα έπρεπε οπωσδήποτε να διακρίνουμε κάποια από τα στοιχεία που έκαναν αυτό το ναό μοναδικό σε αυτά σίγουρα θα ήταν το πάθος και η αγάπη των ανθρώπων που τον έφτιαξαν, με μια πλειάδα, ανθρώπων της εκκλησίας, επιστήμονες αλλά και απλούς πιστούς να αγκαλιάζουν το όραμα του ιερέα της ενορίας Πλατάνου π.Νεκτάριου Γουρλεμάκη και να συστρατεύονται στο πλάι του.

Ο π.Νεκτάριος Γουρλεμάκης

Την Κυριακή που πέρασε στην πέτρινη εκκλησία τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Μανώλη από τα Σφακιά και δύο Κρητών ακόμα Αγίων από τα Μούλια, δίπλα στο κοιμητήριο του Πλατάνου, αφού ο ναός είναι κοιμητηριακός. Από τα εγκαίνια που έγιναν το Καλοκαίρι του 2013 την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, που εορτάζει ο ναός, ως σήμερα ο ναός έχει φιλοξενήσει πολλές λειτουργίες.

Αποτελεί και δικαίως, καμάρι και αξιοθέατο, των χωριανών που σε κάθε ευκαιρία όχι μόνον τον χαίρονται προσευχόμενοι μαζί με τον ιερέα τους αλλά ξεναγούν σε αυτόν και τους εκλεκτούς επισκέπτες τους.

Όπως ανέφερε στη neadrasis.gr o ο εφημέριος Νεκτάριος Γουρλεμάκης, ο ναός ολοκληρώθηκε με αγώνα και προσφορές από το 2008 που μπήκε ο θεμέλιος λίθος ως λίγο πριν τα εγκαίνια του. Οι προσφορές ήταν σε εργασία αλλά και σε χρήμα και σίγουρα … προσφορές ψυχής, αφού το 90% των της λιθόκτιστης οικοδομής προέρχεται από τα πέτρινα σπίτια του χωριού, που εγκαταλείφθηκαν. Οι πέτρες μαζί με εξαιρετικής τέχνης αγκωνάρια κι άλλα στοιχεία προσέφεραν από τα πατρογονικά τους σπίτια, με αγάπη οι κάτοικοι του χωριού.

Ο ναός κατασκευάστηκε με τα υλικά και τις τεχνικές βυζαντινού ναού του 9ου -10ου αιώνα, ενώ τα κεραμίδια είναι αντίγραφα του Μυστρά και ήρθαν από το ένα μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα που τα κατασκευάζει στο Κιλκίς.

Ο κεντρικός θόλος του βυζαντινού ναού στηρίζεται πάνω σε τέσσερα σταυροθόλια και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι αντίγραφο του Αγίου Δημητρίου στην Πηγή στο Ρέθυμνο, που είναι έργο του Αγίου Ιωάννη του Ξένου.

Το κτίσιμο του ναού αποτέλεσε σπουδαίο γεγονός για την περιοχή αφού το οικοδόμημα συναρμολογήθηκε πέτρα πέτρα, και η κάθε λεπτομέρεια μελετήθηκε μέχρι να φθάσει στη σημερινή του μορφή.

Αν και πέρασαν ήδη οκτώ χρόνια από τα εγκαίνια του ναού, παραμένει φροντισμένος με ένα εξαιρετικό περιβάλλοντα χώρο με φυτά και δέντρα που πείθουν τον επισκέπτη πως αν υπήρχε παράδεισος θα ήταν κάπως έτσι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content