Κρούσμα της βρετανικής μετάλλαξης στην Κρήτη

Ένα από τα δυο κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, εντοπίστηκε σήμερα στην Κρήτη, όπως έγινε γνωστό απόψε από τον ΕΟΔΥ. Το κρούσμα εντοπίστηκε σε μια ηλικιωμένη Ηρακλειώτισσα, ενώ το δεύτερο κρούσμα της μετάλλαξης εντοπίστηκε στην Αττική.

Άλλες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, όμως τα δυο αυτά κρούσματα χαρακτηρίζονται σαν “ορφανά”, δηλαδή προς το παρόν δεν έχει βρεθεί το πώς προέκυψαν στην Κρήτη και στην Αττική.

Εννοείται ότι και οι δυο περιπτώσεις διερευνώνται από τον ΕΟΔΥ και ενδέχεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις αν βρεθούν περισσότερα στοιχεία προέλευσής τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η μετάλλαξη αυτή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, κάνει πολύ πιο εύκολη και γρήγορη τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Για τις δυο αυτές ανησυχητικές περιπτώσεις, το “Πρώτο Θέμα” έγραψε πριν λίγο τα εξής:

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στις υγειονομικές αρχές ο εντοπισμός δύο κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, στην Αττική και στην Κρήτη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της συγκεκριμένης μετάλλαξης που έχουν εντοπισθεί στην Ελλάδα είναι πλέον 26, ωστόσο, σε αντίθεση με τα πρώτα 24 που εντοπίσθηκαν στις πύλες εισόδου μεταξύ ταξιδιωτών από τη Μεγάλη Βρετανία και το Ντουμπάι, τα δύο νέα κρούσματα δεν έχουν ιστορικό ταξιδίου και δεν μπορεί να εντοπισθεί από την ιχνηλάτηση πώς νόσησαν.

Και τα δύο κρούσματα βρίσκονται σε καραντίνα.  Μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών 26 κρούσματα με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας. Ωστόσο, αυτά που προβληματίζουν είναι τα δύο πρόσφατα «ορφανά» κρούσματα και εάν οι φόβοι επιβεβαιωθούν τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός έχει εισχωρήσει στην κοινότητα και στην Ελλάδα. Οι επιστήμονες έχουν προχωρήσει σε 1.500 αλληλουχίσεις γονιδιώματος (DNA) προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ