Ένα κερί στον Άγιο Παντελεήμονα του Πανανείου

Σήμερα Σάββατο 27 Ιουλίου, η Εκκλησία μας τιμά την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος, και πανηγυρίζει ο φερώνυμος ιστορικός ιερός ναός που βρίσκεται στο κέντρο του Πανανείου πρώην Νοσοκομείου.

Πρόκειται για μια εκκλησία συνδεδεμένη με πλήθος αναμνήσεων των μεγαλυτέρων σε ηλικία Ηρακλειωτών που εύρισκαν καταφύγιο στο παλαιό Πανάνειο Δημοτικό Νοσοκομείο που επί χούντας συνδέθηκε λειτουργικά και διοικητικά με το Βενιζέλειο.

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες ο περιβάλλων το ναό χώρος βρίσκεται στα μαύρα του τα χάλια. Κάποιες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την στερέωση και ανακαίνιση του Πανανείου, διεκόπησαν και εγκαταλείφθησαν, και το κλασικού ρυθμού  κτιριακό συγκρότημα παραδόθηκε στην εγκατάλειψη και την περαιτέρω φθορά του χρόνου.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους Ηρακλειώτες, να σπεύδουν κάθε χρόνο για να ανάψουν το κερί τους στον εορτάζοντα ναό. Έτσι γίνεται χθες και σήμερα.

Χιλιάδες κόσμου κατακλύζουν το χώρο για να προσκυνήσουν τον Άγιο Παντελεήμονα και να θυμηθούν ότι κάποτε εκεί, τόσο στο παλαιό Νοσοκομείο όσο και στο ναό με το κεράκι που άναβαν στην εικόνα του Αγίου, εύρισκαν καταφύγιο οι ίδιοι ή οι πατεράδες και παππούδες τους, όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Χθες το βράδυ ήταν πολύς ο κόσμος στον εσπερινό, ενώ χιλιάδες θα περάσουν και σήμερα από εκεί για να ανάψουν το κεράκι τους και να ακούσουν το τροπάριο του Αγίου Παντελεήμονα, που λέει:

Ἀθλοφόρε Ἅγιε, καί ἰαματικέ Παντελεήμων, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ, ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχη ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.

Κάθε χρόνο, όλοι ευχόμαστε “την επόμενη χρονιά που θα ξανάρθουμε για τον Άγιο Παντελεήμονα, να μην ξαναδούμε αυτό το χάλι στον περιβάλλοντα χώρο”, αλλά δυστυχώς βλέπουμε τα ίδια και χειρότερα. Ας επαναλάβουμε την ευχή, κι ας ευχηθούμε, αυτή τη φορά να πιάσει τόπο…

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content