Δριμύ κατηγορώ κατά του γηροκομείου από δικηγόρο (BINTEO)

Η Χανιώτισσα δικηγόρος κυρία Μαρία Ευαγγέλου Παπαδάκη που έχασε από τη ζωή τον πατέρα της ο οποίος φιλοξενείτο στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά για τον οποίο τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται έρευνα από την εισαγγελία, μίλησε σήμερα για πρώτη φορά σήμερα στους δημοσιογράφους περιγράφοντας τι ακριβώς συνέβη και οδήγησε την ίδια να καταγγείλει τον οίκο ευγηρίας για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στον θάνατο τον πατέρα της, ανοίγοντας για τον οίκο τον ασκό του αιόλου καθώς ερευνώνται πλέον από την εισαγγελία οι συνθήκες φιλοξενίας των ηλικιωμένων στον συγκεκριμένο οίκο.

Όπως τονίζει το Flashnews.gr, η ίδια είναι συνήγορος υπεράσπισης δυο ακόμα οικογενειών που έχουν καταγγγείλει τον οίκο. Η μια οικογένεια είναι οι συγγενείς της γυναίκας στην οποία έγινε εκταφή σορού.

Τι υποστηρίζει η δικηγόρος

Όπως περιέγραψε η ίδια υπέβαλε έγκλιση για την περίπτωση του πατέρα της τον Σεπτέμβριο του 2020 γιατί υποστηρίζει ότι ο οίκος ευθύνεται για έκθεση σε βαριά σωματική βλάβη. Συγκεκριμένα παρέλαβε τον πατέρα της από τη συγκεκριμένη δομή, εμπύρετο και με υποξυγοναιμία. Κατά τη δεύτερη επίσκεψή της η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι η κακή του εικόνα ήταν αποτέλεσμα της άνοιας και της αδυναμίας του να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Η ίδια όπως υποστηρίζει, επισκέφθηκε ξανά τη μονάδα για τρίτη φορά για να διαπιστώσει τις συνθήκες στις οποίες ζούσε ο πατέρας της. Την τρίτη ημέρα και κατά το δεύτερο επισκεπτήριο, η υπεύθυνη της μονάδας την ενημέρωσε ότι είχε κοιμηθεί ο πατέρας της και δεν θα μπορούσε να τον δει. Η ίδια την απώθησε και είδε τον πατέρα της να κάθεται στο καθιστικό, δεμένος και να μην έχει επαφή με το περιβάλλον. Όταν ρώτησε γιατί ήταν σε αυτή την κατάσταση ο πατέρας της, της επανέλαβαν ότι ήταν λόγω αδυναμίας προσαρμογής στο περιβάλλον και τη διαβεβαίωσαν ότι χαίρει άκρας υγείας, είναι απύρετος και έχει άριστο οξυγόνο. Η κα Παπαδάκη δεν πείστηκε και επέμεινε στη διαμετακομιδή του πατέρα της στο νοσοκομείο. Εκεί η αντίδραση από τη μονάδα ήταν σθεναρή καθώς, όπως αναφέρει, της έλεγαν ότι είναι καλά στην υγεία του και άδικα θα κινήσει διαδικασίες.

Μόλις ήρθε το ΕΚΑΒ ο διασώστης βρήκε εμπύρετο τον πατέρα της και με χαμηλό οξυγόνο. Μόλις φτάσαμε στα ΤΕΠ της είπαν ότι ο πατέρας της είχε 41 πυρετό και πεθαίνει. Ακολούθησε καθοδική πορεία η οποία ενάμιση μήνα μετά οδήγησε στον θάνατό του.

Σύμφωνα με την κα Παπαδάκη, υπάρχει τεχνική έκθεση που συνδέει την κατάσταση του πατέρα μου με πράξεις και παραλείψεις της μονάδας. Όπως τονίζει, κατά την αρχική της έγκλιση θεωρούσε ότι οι άνθρωποι του οίκου ήταν υπεύθυνοι για πλημμεληματική έκθεση του πατέρα της και έφταιγαν για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης. Μέχρι τώρα δεν έχει ασκήσει ούτε αγωγή αποζημίωσης, ούτε έχει κάνει ασφαλιστικά μέτρα, ούτε αντλεί ανένα οικονομικό όφελος.

Αφού έκανε αυτή την έγκλιση, δυο μήνες μετά πήγαν με δική τους πρωτοβουλία δυο άγνωστοι σε αυτοί απολυμένοι εργαζόμενοι της μονάδας και όπως είπε η ίδια: “άρχισαν να μου περιγράφουν πράγματα τρομακτικά τα οποία δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Τότε κατάλαβα ότι είχα δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου και ότι θα έπρεπε να γίνει άμεση παρέμβαση εφόσον οι καταθέσεις των υπαλλήλων αυτών ήταν βάσιμες, χάρην διάσωσης ανθρώπινων ζωών.”

Προχώρησε σε διασταύρωση των μαρτυριών των υπαλλήλων με άλλες και διέθεσε τα στοιχεία στις αρχές.

73 θάνατοι μέσα σε 15 μήνες

Επίσης στις δηλώσεις της η κα Παπαδάκη ανέφερε ότι από τα ληξιαρχεία της Κρήτη φαίνεται ότι οι θάνατοι είναι 64 το 2020 και άλλοι 9 το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η μονάδα έχει δυναμικότητα 47 κλινών. Έχουν συμβεί δηλαδή μέσα σε 15 μήνες 73 θάνατοι. Ο αριθμός αυτός όπως λέει η δικηγόρος είναι αδικαιολόγητο. Σε αυτό το νούμερο δεν περιλαμβάνονται ηλικιωμένοι που απεβίωσαν μια εβδομάδα ή ένα μήνα μετά, αλλά μόνο οι περιθαλπόμενοι που πέθαναν μέσα στη μονάδα και τις αμέσως επόμενες ημέρες στο νοσοκομείο. Επομένως πιθανόν το συνολικό νούμερο είναι πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτερο. Έχουν ζητηθεί στοιχεία από το δημοτικό γηροκομείο Χανίων ως σημείο αναφοράς για να μπορεί να γίνει σύγκριση. Από προσωπική έρευνα της ίδιας της δικηγόρου, όπως υποστηρίζει, το ποσοστό θανάτων κυμαίνεται μεταξύ του 10-30% του συνόλου των περιθαλπομένων και το ποσοστό εξαρτάται και από τη βαρύτητα των ποσοστών. Σε κάθε περίπτωση ο μέσος όρος είναι περίπου το 20%. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης μονάδας το ποσοστό φτάνει το 136,17%!

Η καρδιακή ανακοπή δεν ενδείκνυται να αναγράφεται ως αιτία θανάτου, πρέπει να αποφεύγεται γιατί η ανακοπή είναι ο μηχανισμός του θανάτου, πρέπει να αναγράφεται η αιτία που οδήγησε στην ανακοπή, σύμφωνα με την κα Παπαδάκη.

Επίσης, υποστήριξε ως υπόθεση εργασίας, ότι όταν μια μονάδα απασχολεί ανειδίκευτο ή εν μέρει ανειδίκευτο προσωπικό με χαμηλό κόστος εργασίας, εάν υποσιτίζει του περιθαλπόμενους, εάν οι ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει είναι χαμηλά αμοιβόμενες, αν γίνεται οικονομία σε πρώτες ύλες, διασφαλίζεται αυτόματα ένα πολύ μικρό κόστος λειτουργίας. Όταν σε μια πόλη όπως τα Χανιά, που οι κλίνες είναι ελάχιστες και υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής, όταν πεθαίνει ο Α, απλά στη θέση του μπαίνει ο Β. Επομένως ανατρέπεται το επιχείρημα της άλλης πλευράς ότι δε συμβιβάζεται η επιχειρηματικότητα με τις συμπεριφορές που καταγγέλονται.

Δείτε τις δηλώσεις της.

 

Η πλευρά του Γηροκομείου

 

Υπόμνημα κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο δικηγόρος του γηροκομείουστα Χανιά που έχει βρεθεί στο στόχαστρο δικαστικής έρευνας λόγω των δεκάδων θανάτων ηλικιωμένων μέσα σε ένα χρόνο.

Ο νομικός παραστάτης Νίκος Ρουσσόπουλος ζητά στην αναφορά του να καταθέσουν 50 μάρτυρες της επιλογής του γηροκομείου, αλλά και να τηρηθεί η μυστικότητα της προανάκρισης και να γίνει σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας. Πρόκειται για 50 συγγενείς νοσηλευομένων και φιλοξενουμένων στον οίκο ευγηρίας, οι οποίοι βεβαιώνουν τις καλές συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων.

Όπως είπε, περιλαμβάνονται και συγγενείς ηλικιωμένων που έχουν πεθάνει. «Βεβαίως, οι περισσότεροι είναι συγγενείς ηλικιωμένων που έχουν αποβιώσει, όπως έχω υποβάλει και το αίτημα στον αξιότιμο κύριο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που προΐσταται όλης της έρευνας, ούτως ώστε να καλέσει από τους 1.100 περίπου που είχαν φιλοξενηθεί και φιλοξενούνται και σήμερα στη μονάδα όποιον από αυτούς θέλει. (…) Δεν μπορεί πέντε άνθρωποι να σπιλώνουν τη φήμη όταν στο ίδιο συμβάν ήταν παρόντες άλλοι 1.095 και να μένουν στη σιωπή» δήλωσε ο δικηγόρος του γηροκομείου.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες πολιτών ότι αναγκάστηκαν να πάρουν τους δικούς τους ανθρώπους από το γηροκομείο, ο κ. Ρουσσόπουλος ανέφερε: «Αυτό θα φανεί, θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο το πιστεύω απόλυτα ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, γιατί δεν μπορεί επί 12 χρόνια να μην υπάρχει τίποτα και ξαφνικά να υπήρξε αυτός ο ορυμαγδός. Σίγουρα η ελληνική δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της όπως το πράττει πάντα και θα καλέσει αυτούς τους 53 ανθρώπους. Δεν μπορώ να ακούω ιστορίες ότι εκεί έβγαζαν τις χρυσές μασέλες, ότι τους ψέκαζαν με αεροζόλ και αυτό που άκουσα τελευταία, ότι «εγώ έβλεπα τον πατέρα μου να τον κακοποιούν και καθόμουν και τον έβλεπα». Αυτά τα πράγματα δεν στέκουν στην κοινή λογική».

 

 

Flashnews.gr – Newsbreak.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ