ktel

Δηλώσεις για την επέτειο Γενοκτονίας των Ποντίων

Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης για την ημέρα μνήμης

της Γενοκτονίας των Ποντίων

H σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στον Ποντιακό ελληνισμό.

Τιμούμε τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν, που βασανίστηκαν, που έχασαν τη ζωή τους σε μια από τις σκληρότερες περιόδους της νεότερης ιστορίας. 

Οι Έλληνες του Πόντου αφήνοντας πίσω τους τις πατρίδες τους πήραν μαζί τους ανεξίτηλα στοιχεία του πολιτισμού, μετέφεραν στις νέες τους πατρίδες ήθη, έθιμα και παραδόσεις που παραμένουν ζωντανά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ως Περιφέρεια Κρήτης με σεβασμό τιμούμε την Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στηρίζοντας το αίτημα για την αναγνώριση της γενοκτονίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδιαμφισβήτητη ιστορική πραγματικότητα.

 

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού

για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

                                                                                  

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού μεθοδεύτηκε από την Τουρκική πολιτική, κατά τον 20ό αιώνα (κυρίως στα έτη 1919-1923), ως σχέδιο  αφανισμού κάθε άλλης εθνότητας στην γεωγραφική περιοχή δράσεως των δυνάμεων του Κεμάλ. 

      Η συστηματική προσπάθεια εξόντωσης και η εκδίωξη των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες, δεν σταμάτησε την πορεία τους. Υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όσοι επέζησαν, θεμελίωσαν ξανά την ζωή τους στην Ελλάδα, ξεπέρασαν τις αντιξοότητες, κράτησαν τις ρίζες τους, δημιούργησαν, πρόκοψαν, δικαίωσαν τα οράματα και τον πολιτισμό των προγόνων τους.

     Η Τουρκία  συνεχίζει πάντα να αρνείται την παραδοχή της Γενοκτονίας των Ποντίων. Εντούτοις, τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα, οι χιλιάδες νεκροί, ο τραγικός ξεριζωμός, δεν επιτρέπουν παραχάραξη της Ιστορίας, δεν διαγράφονται από την συλλογική μας μνήμη. Για την χώρα μας, αποτελεί διαρκές χρέος, η προσπάθεια της διεθνούς αναγνώρισης των αποτρόπαιων εγκλημάτων που διεπράχθησαν εκείνα τα χρόνια σε βάρος του Ελληνισμού.

   Τιμούμε την Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Τιμούμε την σημερινή παρουσία των Ποντίων στον τόπο μας, και την ουσιαστική συνεισφορά τους στην πρόοδο της Ελλάδας. 

 

 

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης

 για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και επέτειο τιμής, γιατί παρά τα μαρτύρια, τους διωγμούς και τον ξεριζωμό από τη γη του, ο ελληνισμός κατόρθωσε να μείνει όρθιος, να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία με τις παραδόσεις και τον εθνικό του πλούτο και να αποτελέσει ένα από τα πιο δυναμικά στοιχεία της.

Χρέος μας είναι να μην αφήσουμε για κανένα λόγο να ξεχαστούν τα μαρτύρια των Ελλήνων του Πόντου.

Να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Να καταβάλλουμε ως Χώρα κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη γνωρίσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες βαρβαρότητες που τη στιγματίζουν και αντίκεινται στο παγκόσμιο αξιακό δίκαιο και πολιτισμό.

Η επέτειος αυτή αποκτά ξεχωριστή σημασία σήμερα, που η χώρα μας δέχεται ευθείες και απροκάλυπτες απειλές από την ίδια πλευρά που έναν αιώνα πριν οδήγησε στο μαρτύριο και τον ξεριζωμό τον ελληνισμό του Πόντου.

Το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να επαγρυπνούμε και να απαιτήσουμε να σταθούν στο ύψος τους οι Διεθνείς Οργανισμοί, υπερασπιζόμενοι την παγκόσμια ειρήνη και τα δικαιώματα των Λαών.

Για την ΠΕΔ Κρήτης

Ο Πρόεδρος                                                          Ο Γραμματέας

Γιάννης Κουράκης                                                Γιάννης Μαλανδράκης

 

 

Δήλωση Χάρη Μαμουλάκη για την

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Με αφορμή την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«19 Μαΐου 1919: Ποτέ δεν ξεχνώ! 101 χρόνια πέρασαν από τα φονικά γεγονότα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που ξεριζώθηκε από τις πατρογονικές εστίες του στο Μικρασιατικό Πόντο.

Κάθε χρόνο, στις 19 Μαΐου, αυτή τη σπουδαία ημέρα για τον Ελληνισμό συνολικά, τιμάμε όλοι τη μνήμη και τον σπουδαίο αγώνα των Ποντίων ενάντια στην πρωτοφανή βαρβαρότητα των Τούρκων. Και η φλόγα της μνήμης, παραμένει ζωντανή!».

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ