Δεν έχουν ξυλέλλα τα ελαιόδενδρα της Σφάκας

Το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου της Π.Ε. Λασιθίου σε έγγραφό του διευκρινίζει και διαβεβαιώνει ότι τα ελαιόδεντρα της περιοχής Σφάκας δεν έχουν προσβληθεί από την Ξυλέλλα.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει:

«Σε συνέχεια σχετικού εγγράφου της κ. Κουρουπάκη, το οποίο μάλιστα έτυχε ευρείας κοινοποίησης σε Μ.Μ.Ε., με υπαινιγμούς ότι τα ελαιόδενδρα έχουν προσβληθεί από το καταστροφικότατο παθογόνο Ξυλέλλα (Xyllela Fastidiosa), σας γνωρίζουμε ότι:

Μετά από επιτόπια αυτοψία μας, παρουσία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Σφάκας, διαπιστώθηκε ότι τα ελαιόδενδρα που παρουσίαζαν πρόβλημα, ήταν προσβεβλημένα από διάφορους εντομολογικούς εχθρούς, κυρίως όμως από τους Σκολύτες φλοιοφάγους και φλοιοτρίβες (Ηylesinus oleiperda και Phloeothribus scarabeoides) και το κοκκοειδές (ψώρα) Πολλίνια (Pollinia Pollini).

Τα σημαντικότερα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τους Σκολύτες, που είναι ξυλοφάγα έντομα και όπου στα προσβεβλημένα δένδρα παρουσιάζονται ξηράνσεις σε κλαδίσκους, σε μεγαλύτερα κλαδιά και κατά τόπους σε ολόκληρο το υπέργειο μέρος των δένδρων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω έντομα προσβάλλουν κυρίως δένδρα εξασθενημένα, με χαμηλή ζωτικότητα και ευρωστία και που δεν δέχονται επαρκείς καλλιεργητικές φροντίδες (κλάδευμα, άρδευση, λίπανση κλπ).

Τα τελευταία χρόνια λόγω της έντονης λειψυδρίας, της εγκατάλειψης των ελαιώνων από τους ιδιοκτήτες εξαιτίας χαμηλών οικονομικών κινήτρων, της μείωσης της καύσης των προϊόντων του κλαδέματος- με αποτέλεσμα την παραμονή κλαδιών στους ελαιώνες ή σε περιβόλους σπιτιών (με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σαν καύσιμη ύλη για τη θέρμανση τους), παρατηρείται έξαρση της προσβολής από τους σκολύτες.

Συνημμένα σας διαβιβάζουμε περισσότερες λεπτομέρειες και οδηγίες αντιμετώπισης των παραπάνω εντόμων.

 

Υποδείξεις

Όμως θα ήταν πολύ χρήσιμο να κατανοήσουμε όλοι ότι όσο απαραίτητο είναι να επαγρυπνούμε για τυχόν παρουσία της Ξυλέλλα, άλλο τόσο απαραίτητο είναι να μην προβαίνουμε σε διάχυση αμφίβολων υποψιών, διότι με τον τρόπο αυτό διασπείρεται πανικός, χωρίς αντικειμενικό λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες της Π.Ε. Λασιθίου επιβάλλεται να συνεργάζονται άμεσα με την Υπηρεσία μας, προκειμένου να διαλευκανθούν τυχόν προβλήματα και να προληφθεί η έλευση της καταστροφικής ασθένειας.

Εξάλλου το παραπάνω έγγραφο δεν κοινοποιήθηκε καν στη δική μας Υπηρεσία, για να γνωρίσουμε το πρόβλημα και να ενεργήσουμε αντίστοιχα, αλλά στη Δ.Α.Ο.Κ. της Π.Ε. Ηρακλείου και τα Μ.Μ.Ε. από τους οποίους και ενημερωθήκαμε.

Παρακαλούμε τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σφάκας, να φροντίσει να ενημερώσει τους ιδιοκτήτες των ελαιώνων της περιοχής του, ώστε να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό του προβλήματος, γιατί και στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε κληθεί από ιδιώτες της Σφάκας να διενεργήσουμε αυτοψία, διαπιστώνοντας τα ίδια ακριβώς αίτια.»

 

Aνατολή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content