Κανονική πλέον η τροφοδοσία της Κρήτης με ρεύμα, μετά το γενικό μπλακ άουτ

Κανονική είναι απόψε η τροφοδοσία της Κρήτης με ρεύμα, μετά το μπλακ άουτ του μεσημεριού που αναστάτωσε τους πάντες και τα πάντα.

Με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες περιοχές, η ρευματοδότηση έχει αποκατασταθεί κανονικά. Μόνο η δημοτικός φωτισμός λειτουργεί με σημαντικές ελλείψεις. Επικρατεί δε αισιοδοξια ότι το όλο πρόβλημα παρήλθε.

Το μόνο που μένει, είναι ο προβληματισμός που εντάθηκε, σχετικά με τη λειτουργία του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων με τις γηρασμένες εγκαταστάσεις. Είναι δε πλέον εδραία η πεποίθηση ότι ο Σταθμός αυτός πρέπει να φύγει, το συντομότερο δυνατόν!

Δύσκολη μέρα για όλη την Κρήτη

Δύσκολες ώρες έζησε από το μεσημέρι σήμερα όλη η Κρήτη, από το αιφνιδιαστικό μπλακ άουτ που σημειώθηκε στη ΔΕΗ, μετά από έκρηξη σε ένα μεγάλο μετασχηματιστή μέσα στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και συνοδεύθηκε από ισχυρή έκρηξη και φωτιά.

Σε αυτό το μεγάλο μετασχηματιστή έγινε η πρώτη έκρηξη

Το ευτύχημα είναι ότι από την έκρηξη δεν έπαθε κανείς τίποτε, επειδή οι εργαζόμενοι την ώρα αυτή έτυχε να έχουν απομακρυνθεί και είχαν πάει για φαγητό.

Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν οι πάντες

Όμως η έκρηξη του μετασχηματιστή, εκτός από τις ζημιές που προκάλεσε στα παρακείμενα γραφεία, συμπαρέσυρε με “ντόμινο” όλο το δίκτυο με αποτέλεσμα να πέσουν οι διακόπτες ασφαλείας του εργοστασίου και να προκληθεί μπλακ – άουτ σε όλη την Κρήτη!

Επί τόπου ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κ. Μαμουλάκης

Αμέσως σήμανε γενική κινητοποίηση. Πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν επί τόπου με ισχυρή δύναμη πυροσβεστών που κατόρθωσαν να σβήσουν τη φωτιά, ενώ το προσωπικό του ΑΗΣ αλλά και όλης της ΔΕΗ άρχισε αγωνιώδεις προσπάθειες για την επαναφορά του δικτύου σε λειτουργία.

Μετά από μεγάλες προσπάθειες, στις 13.15 άρχισε σταδιακά η επαναφορά της ηλεκτροδότηση, αρχικά με δύο μονάδες παραγωγής να τίθενται στην λειτουργία: Η μία στην Ξυλοκαμάρα Χανίων και η άλλη στον Αθερινόλακκο ενώ υπολογίζεται πως ένα τέταρτο αργότερα ξεκίνησε η λειτουργία του ενός αεριοστροβίλου μέσα στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων.

Γύρω στις 2 μ.μ. άρχισε σταδιακά να επαναφέρεται το ρεύμα στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια και στις άλλες περιοχές, προς γενική ανακούφιση.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης δήλωσε πως το ατύχημα δείχνει πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να σταματήσει να λειτουργεί ο σταθμός ή και να μειωθούν οι ώρες λειτουργίας του. «Ευτυχώς η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε το ενδεχόμενο να έχουμε θύματα γιατί θα μπορούσε να είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς σε εργαζόμενους της ΔΕΗ. Χρειάζεται με ηρεμία να δούμε τις επόμενες ενέργειες και πως θα αποκατασταθεί η ζημιά. Να δοθούν οι παροχές ρεύματος σε όλη την Κρήτη και να γίνει η αντικατάσταση των μηχανημάτων σύντομα».
 Σε ότι αφορά τη θαλάσσια ρύπανση επεσήμανε πως το Λιμενικό εποπτεύει ενώ είναι παρούσα και η Περιφέρεια Κρήτης. «Γίνεται απορρύπανση από το Λιμενικό, αλλά θα κάνουμε άμεσα μετρήσεις», σημείωσε κι έδωσε συγχαρητήρια για την άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων.
Από την πλευρά του ο κ. Καλογερής τόνισε πως το σύστημα δεν έχει πάθει ζημιά μεγάλου οικονομικού κόστους και μπορεί να αποκατασταθεί, ενώ ανακοίνωσε πως οι δύο άλλες μονάδες της Κρήτης είναι έτοιμες να δώσουν ρεύμα. «Το περιστατικό είναι αφορμή να λάβουμε τα μέτρα μας για να μην έχουμε τέτοια ζητήματα στο μέλλον και την τουριστική σεζόν».
Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη κ. Νίκος Λαγουδάκης αναφέρθηκε στο δύσκολο συμβάν που σημειώθηκε τονίζοντας πως «έσκασε ένας μετασχηματιστής» και ανακοίνωσε πως σημειώθηκαν «υλικές ζημιές στα γραφεία της ΔΕΗ από το ωστικό κύμα», ενώ επεσήμανε πως χάρη στην κινητοποίηση των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής, της ΔΕΗ της Περιφέρειας Κρήτης και όλου του προσωπικού «αποφύγαμε τα χειρότερα για το εργοστάσιο της ΔΕΗ και για όλη την περιοχή», δήλωσε ενώ σημείωσε πως «όλο το προσωπικό της ΔΕΗ και οι πυροσβέστες είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους», κατέληξε.

Εννοείται πως από το μπλακ άουτ σταμάτησε κάθε λειτουργία της αγοράς και των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονος προβληματισμός όσων έχουν ευπαθή προϊόντα.

Επίσης, αρκετά άτομα εγκλωβίσθηκαν σε ασανσέρ και η Πυροσβεστική έτρεχε και δεν προλάβαινε για να τους απεγκλωβίσει…

Σοβαρά επίσης ήταν και τα κυκλοφοριακά προβλήματα που προκλήθηκαν, αφού έπαψαν να λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες στους διάφορους κόμβους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ του Προέδρου του ΕΚΗ Στέλιου Βοργιά:

 

Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΗ

Η ΔΕΥΑΗ ενημερώνει ότι λόγω της βλάβης στον υποσταθμό της ΔΕΗ, πιθανόν να προκληθούν προβλήματα στην υδροδότηση της πόλης του Ηρακλείου, εξαιτίας διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στις γεωτρήσεις. 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ