Αρχίζουν οι προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών

Ευρεία σύσκεψη έγινε αργά απόψε τη νύκτα στα Χανιά, παρουσία του Υπουργού Υποδομών Χρ.Σπίρτζη και με θέμα τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στην Κρήτη, παρουσία στελεχών του υπουργείου, της Περιφέρειας Κρήτης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Περιφερειάρχης κ. Στ. Αρναουτάκης, απευθυνόμενος στον υπουργό, είπε ότι για την αποκατάσταση των ζημιών στο νομό Χανίων δεν φθάνουν ούτε 100 εκατ. ευρώ.

Προτεραιότητα όλων είναι, να γίνει οτι είναι δυνατόν για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές και από αύριο, που τα καιρικα φαινόμενα θα έχουν κοπάσει θα “πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά”, είπε ο κ. Σπίρτζης απαντώντας στον κ. Αρναουτάκη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, υποδεχόμενος τον κ. Σπίρτζη είπε ότι οι ζημιές  θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Όπως έγινε γνωστό, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αποσταλούν έξι στρατιωτικές γέφυρες με τις οποίες θα επιχειρηθεί να αποκατασταθεί η επικοινωνία με αποκλεισμένες περιοχές.

Η καταγραφή των ζημιών θα αρχίσει αύριο από τεχνικό συνεργείο του Υπουργείου Υποδομών.

Ο κ.Σπίρτζης,  έδωσε εντολή στους δημάρχους να προχωρήσουν σε απευθείας ανάθεση έργων σε εργολάβους, προκειμένου, με διαφάνεια μεν αλλά χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια,  να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ζημιών, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Οι δήμαρχοι δέχτηκαν με ικανοποίηση τις οδηγίες του Υπουργού καθώς περίμεναν ένα τέτοιο “πράσινο φως” προκειμένου να γίνουν άμεσα έργα που θα τεθούν σε προτεραιότητα. Σύμφωνα με έναν πρώτο υπολογισμό, το έργο της διάνοιξης των δρόμων απαιτεί περίπου 4 με 5 εκ. ευρώ, για τα Χανιά και 500.000 ευρώ για το Ρέθυμνο, που επίσης υπέστη σοβαρό πλήγμα από την κακοκαιρία.

Σήμερα Τρίτη θα βρίσκεται στην Κρήτη κλιμάκιο Μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, με εξειδικευμένες γνώσεις στα γεωτεχνικά προβλήματα και στις αποκαταστάσεις τεχνικών έργων (γεφυροποιία, διαβάσεις κτλ). Οι εξειδικευμένοι μηχανικοί της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα ελέγξουν λεπτομερώς εκτός των άλλων και τα γεωτεχνικά προβλήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα αλλά και του συνόλου του επαρχιακού δικτύου.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ