Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση βρέθηκε στο πλευρό των σεισμοπλήκτων του Αρκαλοχωρίου – Ένας πρώτος απολογισμός

‘Ενας πρώτος, συνοπτικός απολογισμός των προσπαθειών, των αποφάσεων και των ενεργειών της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τους πρόσφατους σεισμούς της περιοχής Αρκαλοχωρίου, έγινε σήμερα στον χώρο του Αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης” του Ηρακλείου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των μεγάλων χορηγών, που ευαισθητοποιήθηκαν αμέσως και ανταποκρίθηκαν με προσφορές σε σχολικές αίθουσες, οικίσκους και άλλες παροχές προς τους πληγέντες και συγκεκριμένα:

  • Η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο ιδιοκτήτης της, Βαγγέλης Μαρινάκης
  • Η Sky Express και οι ιδιοκτήτες της, αφοί Γρύλου
  • Ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου
  • Η Megaplast S.A. και ο πρόεδρός της, Χάρης Καββαδίας

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο υφυπουργός Λ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στη λιτή τελετή, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των σεισμοπαθών της περιοχής Αρκαλοχωρίου, την οποία μέχρι σήμερα επισκέφθηκαν πολλοί αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεικνύοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε πόσο ανεδαφικά είναι όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζει η αντιπολίτευση και τέλος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς όλους τους χορηγούς αλλά και τους εθελοντές που έσπευσαν να βοηθήσουν τους πληγέντες από τους σεισμούς συνανθρώπους μας.

Μετά τον κ. Αυγενάκη έλαβε τον λόγο ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος για τέταρτη φορά επισκέπτεται σήμερα την πληγείσα περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Όπως είπε, αιτήσεις για αρωγή έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα 3284 πληγέντες που μέχρι σήμερα έχουν λάβει συνολικά 31, 3 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, η πλατφόρμα θα ανοίξει ξανά για την διεκπεραίωση των αιτήσεων. Ήδη γίνονται διασταυρώσεις ενώ 175 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα διατεθούν για επανακατασκευή κτιρίων.

Ο κ. υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην συνδρομή προς τους Δήμους της περιοχής ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν όπου  διατέθηκαν 10.000.000 ευρώ.
Έμφαση έδωσε στην προσπάθεια να ομλοποιηθεί το δυνατό συντομότερα η εκπαιδευτική διαδικασία για τους μαθητές, τα σχολεία των οποίων κρίθηκαν ακατάλληλα.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όλους τούς εθελοντές που πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες, είτε με προσωπική παρουσία, είτε με προσφορές ειδών ανάγκης.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι χορηγοί που πρόσφεραν σημαντικές δωρεές στους σεισμόπληκτους, και συγκεκριμένα η Sky Express και οι ιδιοκτήτες της αδελφοί Γρύλου, ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου και η Megaplast S.A. και ο πρόεδρός της Χάρης Καββαδίας.

Στη συνέχεια της συνάντησης, εκπρόσωπος του δωρητή επιχειρηματία κ. Μαρινάκη παρουσίασε τη σύμβαση για 28 προκατασκευασμένους χώρους που θα διατεθούν ως αίθουσες, τουαλέτες και γραφεία σχολείων. Όπως τόνισε, τα προκατασκευασμένα αυτά οικήματα θα παραδοθούν σε 20 μέρες.

Μετά το πέρας της συνάντησης του αεροδρομίου, οι υφυπουργοί και οι λοιποί συμμετέχοντες ξεκίνησαν για επίσκεψη στις σεισμόπληκτες περιοχές του Αρκαλοχωρίου.

 

 

  • samolis-thumbnail-Banner1
  • samolis-thumbnail-Banner2
  • samolis-thumbnail-Banner3ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content