Από κόσμημα έγινε … απειλή- Νεότερο μνημείο καταρρέει στην παραλιακή του Ηρακλείου (φωτογραφίες)
Για δεκαετίες υπήρξε κόσμημα αλλά τώρα όχι πλέον αφού η εικόνα του είναι απειλητική. Ο λόγος για το κτίριο Καληωράκη στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, το οποίο αν και χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο είναι παραδομένο στη φθορά του χρόνου με τα σημάδια να γίνονται όλο και εντονότερα.

Μάλιστα με τους τελευταίους σεισμούς η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά και το κτίριο που κρίθηκε ως επικίνδυνο, κάτι που δεν χρειάζεται να είναι κανείς μηχανικός για να το δει, κλείστηκε με κάγκελα και σύρματα, σε μια ειδική περίφραξη για να προστατευτούν πεζοί και αυτοκίνητα. Το κτίριο κλείστηκε από δύο πλευρές από την παραλιακή, όπου η περίφραξη καταλαμβάνει το ένα ρεύμα του οδοστρώματος αλλά και από την οδό Θεοτοκοπούλου, το δρόμο που μεσολαβεί στο κτίριο και στην Καστέλλα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για να επιτευχθεί η προστασία των πολιτών από το συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο ανήκει σε ιδιώτες, χρειάστηκε η συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με τον ΟΛΗ.

Το γεγονός μάλιστα ότι πρόκειται για ιδιωτική ιδιοκτησία δυσκολεύει περισσότερο τα πράγματα με την αποκατάσταση του κτιρίου, από το οποίο κατά καιρούς έχουν πέσει τμήματα στο δρόμο, και όλα δείχνουν ότι θα παραμένει στη σημερινή κατάσταση του για πολύ καιρό. Τουλάχιστον μέχρι να επισκευαστεί ή μέχρι να πέσει.

Πάντως οι σημερινές φωτογραφίες μακρά απέχουν από την περιγραφή που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Δήμου για το συγκεκριμένο κτίριο, καθώς τα αρχιτεκτονικά στοιχεία χάνονται από τη φθορά, και αναφέρει: “Το κτίριο αυτό αποτελεί αξιόλογο δείγμα του όψιμου Νεοκλασικισμού και χαρακτηριστικό παράδειγμα αστικής αρχιτεκτονικής των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Η πρόσοψή του είναι ιδιαίτερα επιμελημένη. Η μορφολογική της οργάνωση γίνεται με αυστηρούς άξονες συμμετρίας που τονίζονται ιδιαίτερα από τα επί μέρους στοιχεία: Δίδυμοι κίονες Ιωνικού ρυθμού στον εξώστη του πρώτου ορόφου, κολώνες Δωρικού ρυθμού στο μπαλκόνι του ισογείου και ημικυκλική χαρακτηριστική απόληξη του μεσαίου, σε προβολή, τμήματος της πρόσοψης. Οι ποδιές των παραθύρων διαμορφώνονται με πήλινους κιονίσκους (μπαλούστρες) και τα μπαλκόνια έχουν σφυρήλατο κιγκλίδωμα με συμμετρικές διακοσμήσεις”.ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content