Ανησυχητική… ησυχία μετά τα χθεσινά 6,3 ρίχτερ, ενώ οι σεισμολόγοι περιμένουν ισχυρούς μετασεισμούς

Δεν χαρακτηρίζεται καθόλου καθησυχαστική, η μετασεισμική ακολουθία του ισχυρότατου σεισμού των 6,3 ρίχτερ που ταρακούνησε συθέμελα το ανατολικό άκρο της Κρήτης αλλά και ολόκληρο το νησί χθες στις 12.24΄το μεσημέρι.

Αμέσως μετά τον μεγάλο σεισμό, στις 12.36΄ακολούθησε ένας μικρότερος έντασης 4 ρίχτερ, και έκτοτε… σιωπή! Μέχρι τώρα (06.45 το πρωί της Τετάρτης) μόνο κάποιες μικρές δονήσεις έχουν καταγραφεί, η μεγαλύτερη από τις οποίες (στις 19.41΄χθες βράδυ) ήταν 3 ρίχτερ. Τέσσερις ακόμη καταγεγραμμένες έχουν εντάσεις 2,4,  2,6 και 2,2 ρίχτερ (η τελευταία καταγεγραμμένη δόνηση έγινε στις 01.54΄μετά τα μεσάνυχτα σήμερα).

Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία, αφού όλοι σχεδόν οι σεισμολόγοι στις δηλώσεις τους επέμειναν ότι “περιμένουν ισχυρούς μετασεισμούς”, της τάξης των 5,5 ρίχτερ περίπου. Γιατί σημαίνει ότι η συσσωρευμένη ενέργεια δεν έχει διαχυθεί, αλλά κατακρατείται μέχρι τον επόμενο σεισμό.

Σε αντίθεση με τον χθεσινό μεγάλο σεισμό, η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή Αρκαλοχωρίου ήταν μεγάλη, με ισχυρούς και λιγότερο ισχυρούς σεισμούς (ανεπαίσθητοι οι περισσότεροι), και αυτή η “βροχή” σεισμών συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content