Αγία Μαρίνα, έδωσε το όνομα της στο Τσαλικάκι και το προστατεύει επτά δεκαετίες

Με ευλάβεια, κατάνυξη αλλά στη σκιά της πανδημίας ο φετινός εορτασμός - Η ιστορία και τα θαύματα

Στήριξη για την δικαίωση ελπίδων και προσδοκιών, την ελπίδα να ζήσουν το δικό τους θαύμα ζητούν και φέτος οι πιστοί που συρρέουν από χθες στην Αγία Μαρίνα στο Τσαλικάκι.

Στο ναό που αποτελεί το σημείο αναφοράς μιας ολόκληρης συνοικίας στο Δήμο Μαλεβιζίου δίνοντας όχι μόνο το όνομα αλλά και τη σκέπη της στους πιστούς, πολλοί είναι αυτοί που και φέτος φθάνουν στην Αγία Μαρίνα για να ζητήσουν, να ανάψουν ένα κερί, να ευχαριστήσουν ή απλώς να προσκυνήσουν.

Δυσκολίες υπάρχουν λόγω της πανδημίας αλλά η προσοχή, η τήρηση των μέτρων μαζί με την ευσέβεια και την κατάνυξη δίνουν κια φέτος μια ξεχωριστή νότα στον εορτασμό της αγαπημένης εκκλησίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στο ναό θα γίνουν οι παρακάτω τελετές:

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021 – 7:30 μ.μ. Μέγας πανηγυρικός εσπερινός και ευλόγησης των άρτων χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Κνωσού Προδρόμου.

Σάββατο 17 Ιουλίου 2021 – 7:00 π.μ. Όρθρος και πανηγυρική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μεθόδιου Βερνιδάκη, πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

6:30 μ.μ. Μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση στην Αγία Μαρίνα.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2021 – 7:15 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Από το 1949

Ο τρίκλιτος ναός της Αγίας Μαρίνας, της Υπαπαντής του Κυρίου και του Αγίου Νικολάου με τη σημερινή του μορφή εγκαινιάστηκε το 1986. Τουλάχιστον όμως από το 1949 υπήρχε στον ίδιο χώρο ένα μικρό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Έτσι τουλάχιστον εδώ και επτά δεκαετίες, η Αγία Μαρίνα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της συνοικίας.

Στο ναό από το 2000 φυλάσσεται και τμήμα των λειψάνων της Αγίας που έφεραν από τη Μικρά Ασία πιστοί και τα παρέδωσαν στην ενορία.

Τα θαύματα της Αγίας Μαρίνας

Στο βιβλίο που τηρείται στην ενορία έχουν καταγραφεί δύο τουλάχιστον θαύματα για μια γυναίκα από την περιοχή με εκτεταμένο καρκίνο που εμφανίστηκε θεραπευμένη σε Νοσοκομείο στην Αθήνα μετά από επίσκεψη και προσευχή στο ναό.

Το άλλο αφορά μη Κρητικό που ζήτησε την βοήθεια του Θεού και των Αγίων όταν πατώντας τα πόδια του στο λιμάνι επρόκειτο να πάει σε Δικαστήριο. Όπως ισχυρίζεται είδε το πρόσωπο της Αγίας Μαρίνας σε πλαστικό μπουκάλι, αθωώθηκε στο Δικαστήριο και από τότε έχει τάμα να έρχεται κάθε χρόνο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ