Αύξηση ως 371% του ιικού φορτίου στα λύματα της Κρήτης

Aύξη ως 371% στο ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα λύματα της Κρήτης κατέγραψε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ  στην εβδομαδιαία έκθεση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται την εβδομάδα 12 έως 18 Σεπτεμβρίου 2022, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 5 έως 11 Σεπτεμβρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε εννέα από τις δώδεκα (9/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τρεις από τις δώδεκα (3/12) περιοχές του ΕΔΕΛ.

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Άγιο Νικόλαο (+371%), στα Χανιά (+321%), στο Ηράκλειο (+302%), στα Ιωάννινα (+184%), στην Πάτρα (+105%) και στην Κέρκυρα (+81%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Βόλο (+29%), στην Αλεξανδρούπολη (+28%) και στην Ξάνθη (+23%).

Σταθερό έμεινε ουσιαστικά το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα (-7%), στην Αττική (+1%) και στη Θεσσαλονίκη (+7%).

Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τα κρούσματα ήταν 36.146, τα άτομα που έχασαν τη ζωή από επιπλοκές του κορωνοϊού 111 και οι διασωληνωμένοι 82.

Επίσης, από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Δύο εξ αυτών ταυτοποιήθηκαν ως υπο-παραλλαγή της BA.2 (BA.2.75), δηλαδή η «Κένταυρος». Άρα, συνολικά έχουν εντοπιστεί τρία κρούσματα μέσα σε δύο εβδομάδες.

Όπως διευκρίνισε ο ΕΟΔΥ σε νεώτερη ανακοίνωσή του η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων εντοπίζεται, κυρίως, σε άτομα που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 6-12 και 13-18 ετών και είναι αναμενόμενη λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς, και της αύξησης του αριθμού επαφών μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.

Για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού συστήνεται η τήρηση των προληπτικών μέτρων στα παιδιά, τους εφήβους, και τους ενήλικες όπως, η έγκαιρη απομόνωση, η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων και η έγκαιρη διάγνωση, η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα. Γενικά, η χρήση της μάσκας ενθαρρύνεται σε κλειστούς χώρους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content