Πανηγύρισε χθες η ιστορική Αγία Αικατερίνη

Εκατοντάδες Ηρακλειώτες και Ηρακλειώτισσες επισκέφθηκαν χθες τον πανηγυρίζοντα ιστορικό ναό της Αγίας Αικατερίνης για να ανάψουν το κερί τους.

Η Αγία Αικατερίνη είναι ένας από τους ιστορικότερους ναούς του Μεγάλου Κάστρου. Σήμερα ο ναός λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης με αντιπροσωπευτικά έργα της Κρητικής Αναγέννησης, ανάμεσα στα οποία ξεχωριστή θέση κατέχουν οι φορητές εικόνες του Μιχαήλ Δαμασκηνού.

Επίσης εκτίθενται συλλογές με εκκλησιαστικά σκεύη, βιβλία, άμφια και αποτοιχισμένες τοιχογραφίες.

Η Αγία Αικατερίνη είναι βασιλική με εγκάρσιο κλίτος. Το βόρειο τμήμα του Ναού διαμορφώθηκε με τρούλο σε παρεκκλήσιο των Αγίων Δέκα. Ιδρύθηκε τη Β’ Βυζαντινή περίοδο και αποτέλεσε πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο από το 15ο έως το 17ο αι. με τμήματα γραμματικής, λογικής, ρητορικής, μαθηματικών, ζωγραφικής, μουσικής κλπ. απ’ όπου αποφοίτησαν πολλοί γνωστοί Κρητικοί που διέπρεψαν στα γράμματα, στις τέχνες και στην εκκλησία. Ανάμεσα τους, ο ζωγράφος Μιχαήλ Δαμασκηνός, κυριότερος εκπρόσωπος της “Κρητικής Σχολής”, του οποίου οι έξι φορητοί πίνακες εκτίθενται σήμερα στο χώρο του μουσείου. Επίσης, ο Πατριάρχης Κύριλλος Λούκαρης, ο Πατριάρχης Μελέτιος Πηγάς, ο Επίσκοπος Εμμανουήλ Μαργούνιος κλπ.

 

 

Αγία Αικατερίνη-Έργο της Καλλιόπης Χατζοπούλου, αντίγραφο του 17ου αιώνα, από την έκθεση “Σύμβολα και Συμβολισμοί” της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου.

 

 

DSC_0375

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content