• BAENNE-BLUE-STAR-FERRIES-2022
  • BANNER-ANEK-LINES-2022
  • koumakis728

ΒΙΑΝΝΟΣ ΚΑΙ ΥΠΑΤΗ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου η ιστορική εξόρμηση του Συλλόγου Βιαννιτών της Αττικής «ο Διαβάτης» στη μαρτυρική κωμόπολη της Υπάτης, τον Γοργοπόταμο και άλλα εμβληματικούς τόπους της Φθιώτιδας. Πρόκειται για την έναρξη μίας σειράς δράσεων για να ενώσουμε τη φωνή μας με ανθρώπους και τόπους που η κοινή ιστορική πορεία μάς συνέδεσε άρρηκτα και παντοτινά.

Η προσκυνηματική μας επίσκεψη μας στη Φθιώτιδα ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου με περιήγηση στο σύγχρονο μουσείο Θερμοπυλών. Εν συνεχεία, οι Ρουμελιώτες φίλοι μας υποδέχθηκαν τα μέλη του Διαβάτη στην Ιερά Μονή Παναγίας της Αγάθωνος στην Οίτη, όπου περιηγηθήκαμε στα μοναδικά βυζαντινά και νεότερα μνημεία της. Στα Λουτρά Υπάτης, όπου και διαμείναμε, απολαύσαμε την ξεκούραση της φημισμένης λουτρόπολης. 

Η παρουσία του Διαβάτη στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της μαρτυρικής πόλης της Υπάτης ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου, στο ίδρυμα Ρούσκα, στην αίθουσα του οποίου υπήρχαν αφίσες με φωτογραφίες από όλες τις μαρτυρικές πόλεις, δύο από τις οποίες μας προκάλεσαν έντονη συγκίνηση καθώς αναπαριστούσαν τη Βιάννο και τα γεμάτα μαύρους, πένθιμους, σταυρούς σπίτια των Αμιρών. 

Στη συνέχεια, συμμετείχαμε στην παρουσίαση του βιβλίου του συντοπίτη μας Ανδρέα Ανδρουλιδάκη «Μνήμες Κατοχής» με ομιλία μας για τη σημασία της ανάδειξης της ιστορικής μνήμης και τη διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης επιδόθηκε πλακέτα στον πρόεδρο του Συλλόγου, Γιώργο Στρατογιαννάκη, για τη συμμετοχή του «Διαβάτη» στην 78η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Υπάτης.

Ακολούθησε το εντυπωσιακό χορευτικό συγκρότημα του Διαβάτη υπό την καθοδήγηση της δασκάλας Μαρίας Πανακάκη και με το συγκρότημα των Μανώλη Πετράκη (λύρα) και Ανδρέα Αλεξάκη (λαούτο). 

Στην πλατεία της κωμόπολης ξεκίνησε το δείπνο μας, που λόγω της βροχής μεταφέρθηκε στο εσωτερικό παραδοσιακού ψητοπωλείου, όπου οι Πετράκης – Αλεξάκης ξεσήκωσαν τους πάντες με τη μουσική τους κάνοντας την Υπάτη να μοιάζει με κρητική πολιτεία.

Το πρωί της Κυριακής συμμετείχαμε στην εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Υπάτης. Ο πρόεδρος του «Διαβάτη» κατέθεσε στεφάνι και η κεντρική ομιλήτρια κ. Αγγελική Κορκόβελου έκανε ιδιαίτερη μνεία στη Βιάννο και την ιστορία της, ενώ την προσοχή όλων τράβηξε το πανώ μας με το σύνθημα ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. 

Στη συνέχεια, ανταποκριθήκαμε στην ευγενική πρόσκληση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και συναντηθήκαμε μαζί του στο Κακογιάννειο Αστεροσχολείο της Υπάτης. Η συνομιλία μας με τον Υπουργό κράτησε 45’, πήρε τον χαρακτήρα ανοικτής και έντονης πολιτικής συζήτησης εφ’ όλης της ύλης με κύριο βάρος στην πορεία του ζητήματος των Γερμανικών Αποζημιώσεων. Μετά το μεσημέρι μεταβήκαμε στον Γοργοπόταμο, στο μέρος- σύμβολο της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης.

Επιστρέφοντας το βράδυ της Κυριακής στην Αθήνα είχαμε έντονη την ικανοποίηση για τη διήμερη επίσκεψή μας στη Φθιώτιδα διότι το όνομα της Βιάννου ακουγόταν επί δύο ημέρες στη Ρούμελη ως συνώνυμο θυσίας και αγωνιστικότητας αλλά και διότι ενισχύσαμε τους δεσμούς της Βιάννου με την Υπάτη και συνολικά με τη Φθιώτιδα, με την οποία μας ενώνει, ούτως ή άλλως, η θυσία των προγόνων μας και ο αγώνας σήμερα για Μνήμη και Δικαιοσύνη.

Ευχαριστούμε τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Υπάτης «Αινιάνες» για την εγκάρδια φιλοξενία του, την πρόεδρο του, Μαρία Λαϊνά και το εκτελεστικό Γραμματέα Γεράσιμο Βασιλείου για την εμπεριστατωμένη ξενάγηση, τον Δήμο Λαμιέων και όλους τους τοπικούς φορείς που μας τίμησαν. Κυρίως ευχαριστούμε τα μέλη και τους φίλους μας που ξεπέρασαν δισταγμούς, φόβους, υποχρεώσεις, οικονομικές δυσχέρειες ακολουθώντας μας στο ωραίο ταξίδι. Προσβλέπουμε σε μια σταθερή συνεργασία με όλες τις μαρτυρικές πόλεις ώστε να ενδυναμώσουμε τη μνήμη του αγώνα, το αίτημα του λαού μας για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων και την ενότητα όλων των δυνάμεων της πατρίδας μας.

Για το Δ.Σ. του Διαβάτη,

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Γιώργος Στρατογιαννάκης Αριστομένης Συγγελάκης 

 

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content