Το Σωματείο Εργαζόμενων για τη διασπορά στο ΠΑΓΝΗ

Στο ΠΑΓΝΗ τις τελευταίες μέρες παρουσιάζονται εστίες διασποράς σε κλινικές προσβάλλοντας ασθενείς και προσωπικό, συμβάλλοντας στην επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής μας. Τα πρόσφατα πολλαπλά κρούσματα θετικών αποδεικνύουν το αδιέξοδο της πολιτικής του χαμηλότερου δυνατού κόστους. 

Είναι αδιανόητο ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας να συνεχίζουν να γίνονται τέτοιες εκπτώσεις στη λήψη προληπτικών μέτρων. 

Το σωματείο είχε προειδοποιήσει το Υπουργείο, την 7η ΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου για τις ευθύνες που αναλαμβάνουν με την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΠΑΓΝΗ μέσα στο τρίτο κύμα. Το προσωπικό που νόσησε ήταν στην πλειοψηφία του εμβολιασμένο, γεγονός που δείχνει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν αρκεί, αν δεν συνοδεύεται και από άλλα μέτρα προστασίας της υγείας στα νοσοκομεία.

Ενώ το ECDC, επιστήμονες και σωματεία υγειονομικών προτείνουν εδώ και ένα χρόνο συστηματικό περιοδικό έλεγχο για SARS-CoV-2 όλων των εργαζομένων σε δομές υγείας, αυτό δεν γίνεται. Μετά από πολλαπλά κρούσματα υγειονομικών πανελλαδικά, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε μόλις πριν από 10 μέρες την «υποχρεωτική διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα» μόνο στο προσωπικό των δημόσιων μονάδων υγείας που δεν έχει εμβολιαστεί, χωρίς καν να εξασφαλίσει επάρκεια στα τεστ αυτά (πετώντας το μπαλάκι στα νοσοκομεία να τα προμηθευτούν από τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς τους). 

Ατελέσφορη και ανεφάρμοστη αποδεικνύεται και η απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ για υποχρεωτικά τεστ όλων των συνοδών, όχι μόνο λόγω της ανεπάρκειας rapid τεστ, αλλά και επειδή η δειγματοληψία σε χώρους των κλινικών από τους ήδη εξαντλημένους ειδικευόμενους δεν μειώνει τον κίνδυνο διασποράς. Επιπλέον, δεν γίνονται τεστ κορονοϊού σε όλους τους ασθενείς πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, όπως ζητούν σωματεία υγειονομικών. 

Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις  στην λειτουργία άλλων κλινικών του ΠΑΓΝΗ, καθώς αξιοποιείται το υπάρχον υπερεξαντλημένο προσωπικό για άνοιγμα νέων κλινικών covid. Προσωπικό που λειτουργεί σε διαρκείς συνθήκες «εντέλλεσθαι».

Οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ COVID και non-COVID τμημάτων -λόγω υποστελέχωσης- είναι άλλος ένας παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς. Γιατροί όλου του παθολογικού τομέα καλύπτουν εφημερίες στις μονάδες COVID, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να εργάζονται στα τμήματά τους και να περιθάλπουν ασθενείς ανοσοκατεσταλμένους, ογκολογικούς, διαβητικούς, κλπ.

Οι κλίνες των μονάδων COVID προέρχονται από τη συρρίκνωση και συγχώνευση άλλων κλινικών (πχ της Χειρουργικής, της Νεφρολογικής, της Παιδοχειρουργικής, της Παθολογικής). Οι συγχωνεύσεις αυτές οδηγούν σε συγχρωτισμό ασθενών σε θαλάμους νοσηλείας, αυξάνοντας περαιτέρω την πιθανότητα μετάδοσης λοιμώξεων.

Η απουσία μαζικών περιοδικών τεστ, οι μετακινήσεις, η υποστελέχωση, οι συγχωνεύσεις είναι αποτέλεσμα των ελλιπέστατων κρατικών κονδυλίων της υγείας, στα οποία προσαρμόζονται τα σχέδια των διοικήσεων των νοσοκομείων, βάζοντας την υγεία μας στη ζυγαριά του κόστους. 

Απαιτούμε άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας. Διεκδικούμε:

  • ïΜαζικά επαναλαμβανόμενα, ανά 15νθήμερο τεστ, σε όλους τους εργαζόμενους στις δομές υγείας, εμβολιασμένους και μη.
  • ïΤεστ σε όλους τους ασθενείς πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο
  • ïΔωρεάν τεστ συνοδών που κρίνονται απαραίτητοι για τη φροντίδα ασθενών εκτός νοσοκομείου από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.
  • ïΆμεσες προσλήψεις μόνιμων παθολόγων και πνευμονολόγων, ώστε να σταματήσουν οι μετακινήσεις στις μονάδες COVID.
  • ïΝα αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο με την επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών COVID.
  • ïΠροσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών και βοηθών θαλάμου, ώστε να χρειάζονται συνοδοί ασθενών. 
  • ïΕνίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να μπορεί να αναλάβει την επιδημιολογική επιτήρηση και τον εμβολιασμό του πληθυσμού.
  Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Αναπλ. Γραμματέας
Βρύσαλης Δημήτρης Φραντζέσκος Γιώργος

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content