“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αναλάβει έκτακτη δράση”

Σε κοινή δήλωση, η Ομάδα Altiero Spinelli και η Ένωση Ευρωπαίων Φεντεραλιστών, προτρέπουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αναλάβει έκτακτη δράση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού. 

Η Ομάδα Altiero Spinelli και οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές καλούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις να κάνουν το άλμα προς τη δημιουργία ομολόγων ανάκαμψης της ΕΕ που θα υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τους φόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να χρηματοδοτήσουν μια ισχυρή απάντηση που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πανδημία και τον οικονομικό της αντίκτυπο στην οικονομία της ΕΕ προληπτικά. Ζητούν τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, η οποία θα παρέχει τις αναγκαίες εξουσίες στην ΕΕ για να εξασφαλίσει τον συντονισμό των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των κρίσεων στον τομέα της υγείας στο μέλλον.

Ο Andrew Duff, Πρόεδρος της Ομάδας Altiero Spinelli, δήλωσε:

« Το Eurogroup της 24.3.2020, μεταβίβασε το έλλειμα ευθύνης στους αρχηγούς κυβερνήσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να αναλάβει τη συνταγματική του ευθύνη για τη διασφάλιση της συνοχής της ΕΕ στο σύνολό της, να αναλάβει αποφασιστική δράση για την εδραίωση του ευρώ.  Η αντιμετώπιση της πανδημίας προκαλεί τεράστια αύξηση των δημόσιων δαπανών, η οποία θα επιδεινώσει τη διαρθρωτική ανισορροπία μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων κρατών-μελών.

H ΕΕ αποφεύγει εδώ και χρόνια την έκδοση ενός αμοιβαίου ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου με τη μορφή ευρωομολόγων. H ευρωζώνη επιβίωσε από τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά χωρίς την υποστήριξη μιας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής. Με την κρίση του κοροναϊού είναι καιρός να διορθωθεί αυτό το έλλειμμα στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Με την πανδημία διακινδυνεύει εξίσου τη ζωή όλων των πολιτών της ΕΕ, και ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος θα είναι πολύ χειρότερος από το ασύμμετρο σοκ του οικονομικού κραχ το 2008. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εκφράσει έμπρακτα την εντολή αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών και των πολιτών τους. Αυτή είναι η στιγμή για τους Ευρωπαίους ηγέτες να προωθήσουν την πολιτική της Ένωσης προς την ομοσπονδιακή κατεύθυνση, η Ευρώπη αναμένει μια αποφασιστική επίδειξη γενναιοδωρίας και αμοιβαίου ενδιαφέροντος από τους ηγέτες της, χωρίς την οποία οι αξίες και οι αρχές της Ένωσης μας δεν έχουν νόημα.»  

 

Δήλωση του Sandro Gozi, Eυρωβουλευτή και Προέδρου της Ένωσης Ευρωπαίων Φεντεραλιστών:

« Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για το χειρότερο σενάριο και να θέσουμε χωρίς καθυστέρηση μια ισχυρή και τολμηρή απάντηση για την αναζωογόνηση των οικονομιών των χωρών της ΕΕ. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά τον περιορισμό. Θα μπούμε σε έναν νέο κόσμο, θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια νέα Ευρώπη.

Η αναστολή των φορολογικών κανόνων και η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν είναι αρκετή. Hαπόφαση του Eurogroup να παράσχει περιορισμένες και συγκεκριμένες  πιστώσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στα κράτη που πλήττονται περισσότερο θα καλύψει μόνο τις άμεσες ανάγκες για να διατηρηθούν τα νοσοκομεία μας στη ζωή.

Εάν δεν προχωρήσουμε στην έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων ανάκαμψης, με την εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Συγχαίρω τον Πρόεδρο Emmanuel Macron και άλλους εθνικούς ηγέτες για τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στους Προέδρους της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. »

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content