• BAENNE-BLUE-STAR-FERRIES-2022
 • BANNER-ANEK-LINES-2022
 • koumakis728

Πρόταση της “Επιμελητηριακής Σύμπραξης”
Η παράταξη “Επιμελητηριακή Σύμπραξη” έστειλε σήμερα στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου την ακόλουθη πρόταση:

 

Ηράκλειο 03/04/2020

Προς: κ. Πρόεδρο Επιμελητηρίου Ηρακλείου

Κοι: Διοικητική Επιτροπή & Διοικητικό Συμβούλιο 

 

Έκτακτο  Διοικητικό Συμβούλιο με Θέμα:

«Οικονομικά μέτρα από το επιμελητήριο  για την ανακούφιση της κοινωνίας μας  που πλήττεται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού Covid-19»

 Η πανδημία του νέου κορωνοϊού Covid-19, επέβαλε την αναστολή της λειτουργία δεκάδων υπηρεσιών, καταστημάτων και δραστηριοτήτων προκειμένου να περιορισθεί η διάδοσή του και να διαφυλαχθεί η Δημόσια Υγεία. Σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε όλοι μας, πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Για να ανταπεξέλθουν όμως οι πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θα πρέπει παράλληλα με την Κεντρική Κυβέρνηση και το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ   να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις    ενισχύοντας  με κάθε διαθέσιμο μέσο και τρόπο, την αποφυγή  δυσμενέστερων  καταστάσεων  για την  κοινωνία  και την   οικονομία. 

Όπως σε όλο τον κόσμο,  στην Ελλάδα, στην Κρήτη και στο νομό μας, οι πολίτες βιώνουν δύσκολες συνθήκες από την πανδημία, δοκιμάζοντας, πέρα από όλα,  τις αντοχές της ανθρώπινης ζωής και υγείας μας. Τεράστιο είναι και το οικονομικό πλήγμα, που έχουν υποστεί, όσοι ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα σε διάφορους τομείς  στο νομό μας, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα πολλών επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Επιβάλλεται, με προνοητικότητα, μεθοδικότητα και ρεαλισμό, να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, να παρθούν αποφάσεις και μέτρα προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες που επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού στους πολίτες και στην πραγματική οικονομία της κοινωνίας μας. Γι’ αυτό και το Επιμελητήριο Ηράκλειου, ως θεσμικός συνομιλητής του κράτους, πρέπει  να έχει έτοιμο σχέδιο με το πέρας της πανδημίας, προκειμένου να το καταθέσει στο διάλογο με το  Κεντρικό Κράτος   συμβάλλοντας εκτός των άλλων  στην  επαναφορά της επιχειρηματικής βιωσιμότητας. 

Ωστόσο,  και επειδή πριν, προέχει η ανθρώπινη ζωή και υγειά όλων μας,   η «Επιμελητηριακή Σύμπραξη» προτείνει   προς την διοίκηση του επιμελητηρίου  και το διοικητικό συμβούλιο,    πρωτοβουλίες και δράσεις  που θα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα:

 • Για την υγειονομική υποστήριξη:
 1. Αγορά δυο κλινών  ΜΕΘ για covid-19,  με όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται (αναπνευστήρα, ειδικό στρώμα και μόνιτορ),   για κάθε νοσοκομειακό ίδρυμα,  ΠΑΓΝΗ &ΒΕΝIΖΕΛΕΙΟ
 2. Αγορά τεσσάρων κομπιούτερ για γραμματειακή υποστήριξη  της  επιτροπής λοιμώξεων του κέντρου αναφοράς για το covid-19,  Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) 
 3. Αγορά ενός τροχήλατου υπερήχου για ΜΕΘ απαραίτητο για τις ανάγκες των νοσηλευομενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας για το βενιζέλειο νοσοκομείο. 
 4. Αγορά τουλάχιστον 500 ειδικών  στολών covid-19 για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ  Ηρακλείου 
 5. Αναβάθμιση του τηλεφωνικό κέντρου του ΕΚΑΒ Ηρακλείου
 6. Οργάνωση με το κέντρο    αιμοδοσίας βενιζέλειου,  για ημέρα  αιμοδοσίας  από το Επιμελητήριο Ηρακλείου
 7. Συγκέντρωση στερεών  τροφίμων κ.α, αναγκών για την βοήθεια στο σπίτι σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου
 8. Συνεργασία με τον Ιατρικό σύλλογο για ιατρικές ανάγκες που θα κληθούν να προσφέρουν   στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και κατά την διάρκεια της επαναφοράς στην κανονικότητα

 

 • Για τις επιχειρήσεις μέλη:
 1. Αναστολή συνδρομών  (ΓΕΜΗ & ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ )  για όλο το χρονικό  διάστημα που πλήττονται οι επιχειρήσεις από τα μέτρα απαγόρευσης  που έχει επιβάλει η θεσμική πολιτεία.
 2. Απαλλαγή από οποιοδήποτε τέλος ή συνδρομές που  απαιτείται από υπηρεσίες που προσφέρει το επιμελητήριο προς τα μέλη του για έξι μήνες   

   

 • Για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του οργανισμού:
 • Eφ’ άπαξ καταβολή έκτακτου επιδόματος για τους  υπαλλήλους της Υπηρεσίας του Επιμελητηρίου  που συνεχίζουν να εργάζονται 

Το επιμελητήριο Ηράκλειου  πρέπει άμεσα και αποτελεσματικά να σταθεί  δίπλα σε όλους τους πολίτες, τα νοικοκυριά, τους καταστηματάρχες και τις επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Οι παραπάνω δράσεις έχουν προκύψει μετά από έρευνα για τις υγειονομικές  ανάγκες που απαιτούνται,    είναι  ρεαλιστικές, άμεσα υλοποιήσιμες και  είναι στα πλαίσια  των ταμειακών  δυνατοτήτων που διαθέτει  το  Επιμελητήριο.

Η  Ιστορία μας έχει διδάξει ότι και σε άλλες δύσκολες περιόδους για την Πατρίδα μας, όταν πρυτάνευσαν η λογική, η σύνεση, η ευθύνη, η αλληλεγγύη και η αισιοδοξία, καταφέραμε να ξεπεράσουμε δυσκολίες και ανυπέρβλητα προβλήματα. Ευχόμαστε η κρίση αυτή να περάσει σύντομα με τις λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις για τους πολίτες και την κοινωνία.

κ. Πρόεδρε, 

Παρακαλούμε όπως εντάξετε την πρότασή μας  με θέμα «Οικονομικά μέτρα από το επιμελητήριο για την ανακούφιση της κοινωνίας μας που πλήττεται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού Covid-19»,   σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο άμεσα. 

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι κινούμενοι σταθερά στα πλαίσια της σύνθεσης και της συναίνεσης  για το καλό του θεσμού,  της τοπικής  κοινωνίας και των πολιτών, είμαστε βέβαιοι ότι θα κατατεθούν κατά τη διαδικασία της συζήτησης που θα διεξαχθεί στο Διοικητικό  Συμβούλιο και άλλες προτάσεις, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να εμπλουτιστούν περεταίρω  τα μέτρα. 

 

Με εκτίμηση,

“ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ” 

 

 

 

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content