Ποιοί γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου (Των Αγίων Δέκα)

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου σήμερα και τιμάται η μνήμη των εν Κρήτη 10 μαρτύρων, Οσίου Νήφωνος επισκόπου Κωνσταντιανής.

Το όνομα που γιορτάζει σήμερα είναι ο Νήφων.

Ποιοί ήταν οι Άγιοι Δέκα

Οι Άγιοι Δέκα έζησαν στα χρόνια του βασιλιά Δεκίου, το έτος 250 μ.Χ. και κατάγονταν από διάφορες πόλεις και χωριά της Κρήτης. Από την Μητρόπολη της Γορτυνίας ήταν πέντε, ο Θεόδουλος, ο Σατορνίνος, ο Εύπορος, ο Γελάσιος και ο Ευνικιανός. Από την περιοχή της Κνωσού ήταν ο Ζωτικός. Από το λιμάνι του Πανόρμου, ήταν ο Αγαθόπους. Από τις Κυδωνίες ο Βασιλείδης, και από το Ηράκλειο ήταν ο Ευάρεστος και ο Πόμπιος. Αυτοί, λοιπόν, παραδόθηκαν από τους άπιστους στον άρχοντα της Κρήτης. Ο άρχοντας διέταξε τον δήμιο να περιφέρει τους Αγίους στους βωμούς των ειδώλων με σκοπό να θυσιάσουν σ’ αυτά. Και αν δεν θέλουν να το κάνουν αυτό, να τους τιμωρεί ελεύθερα με διάφορες τιμωρίες.

Αυτό κράτησε τριάντα μέρες, και σε όλο αυτό το διάστημα, τους δίωκαν. Οι ειδωλολάτρες τους κορόιδευαν, τους ειρωνεύονταν, τους έδερναν, τους λιθοβολούσαν και τους χτυπούσαν στο πρόσωπο. Τους χτυπούσαν στο πίσω μέρος του λαιμού και έτσι με το θόρυβο που προκαλούσαν, τους περιγελούσαν ακόμη περισσότερο. Τους έφτυναν στο πρόσωπο και τους έσερναν στη γη με το πρόσωπο πάνω σε κοπριές. Ύστερα, όταν κάθισε ο άρχοντας στο θρόνο του δικαστηρίου, και τους έφεραν μπροστά του, αυτός κατάλαβε ότι οι Άγιοι είχαν την ίδια σταθερή πίστη και το φρόνημά τους υψηλό. Έτσι διέταξε να στραβώσουν και να ξεχαρβαλώσουν τα μέλη τους. Και αφού τους τυράννησαν με πολλά βάσανα, στο τέλος τους αποκεφάλισαν. Έτσι κέρδισαν το στεφάνι του μαρτυρίου.

 

Όσιος Νήφων επίσκοπος Κωνσταντιανής

Ο Όσιος Νήφων είναι άγνωστος στους Συναξαριστές και τα Μηναία. Η ζωή του βρίσκεται στους αρχαίους Κώδικες και μεταγενέστερους, όπως στους Λαυριωτικούς Β81 φ. 1-155,1 23 φ. 228α-278, Λ. 66 φ. 32α -58 και στον Βατοπεδινό 618 φ. 143α-159. Η επιγραφή της βιογραφίας του έχει ως εξής: «Βίος καὶ πολιτεία τοῦ ὁσίου πατρὸς ἡμῶν Νήφωνος τοῦ ἐν Κωνσταντινουπόλει μὲν ἀσκήσαντος, γενομένου δὲ ἐπισκόπου Κωνσταντιανῆς κατὰ Ἀλεξάνδρειαν».

Στον Λαυριωτικό Κώδικα Β 81, λέγεται επίσκοπος Αλμυρουπόλεως και ότι απεβίωσε 23 Δεκεμβρίου. Ακολουθία του βρίσκεται στον Κώδικα Δ. δ. II της Κρυπτοφέρης (Βλ. Κατάλογο Roechi σελ. 389). Ελεύθερη απόδοση της ζωής του από το βυζαντινό χειρόγραφο, βρίσκεται στο βιβλίο «Ένας ασκητής Επίσκοπος», έκδοση Ιεράς Μονής Παρακλήτου Ωρωπού (1993 μ.Χ.).

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content